Basketbols
2014. gada 29. aprīlis, 21:39

"VEF Rīga" salauž "Jūrmala"/"Fēnikss" pretestību un iekļūst LBL finālā

Jauns.lv

Pašreizējie valsts čempioni "VEF Rīga" pusfināla sērijas trešajā spēlē otrdien spēja salauzt sīkstās "Jūrmala"/"Fēnikss" pretestību un iekļūt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālā.

"VEF Rīga" Talsos pieveica pretiniekus ar 78:74 (21:20, 19:21, 21:22, 17:11), sērijā līdz trim uzvarām triumfējot ar 3-0.

Abu komandu līdzvērtīga spēkošanās aizritēja visu mača gaitu, bet otrajā ceturtdaļā nosacītie viesi "Jūrmala"/"Fēnikss" no 23:27 spēja panākt 30:27, savukārt pirmo puslaiku noslēgt sev par labu ar viena punkta pārsvaru 41:40.

Otrajā puslaikā vadībā par pāris punktiem lielākoties atradās jūrmalnieki, bet dueļa 29.minūtē Uģis Pinete panāca jau 63:56 "Jūrmala"/"Fēnikss" labā, taču turpmākajās minūtēs "VEF Rīga" basketbolistiem izdevās deficītu likvidēt, mazāk nekā septiņas minūtes pirms pamatlaika izskaņas izvirzoties vadībā ar 68:67.

Vēl pusotru minūti pirms pamatlaika beigām rezultāta tablo vēstīja neizšķirtu 73:73, taču dažas sekundes vēlāk Kristaps Janičenoks ar tālmetienu panāca trīs punktu pārsvaru, kas arī bija Latvijas čempionu uzvaras grozs šajā mačā un sērijā.

"VEF Rīga" rindās ar 16 punktiem bija Janičenoks, bet 14 guva Artūrs Strēlnieks. Tikmēr "Jūrmala"/"Fēnikss" sastāvā 14 punkti un deviņas atlēkušās bumbas Aigara Šķēles rēķinā, bet desmit punktus iemeta Pinete.

Līdz ar to "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda, kas Latvijas čempionāta pusfinālu sasniegusi pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē, cīnīsies par bronzas godalgām.

Pirmajā mačā neitrālā laukumā Smiltenē "VEF Rīga" uzvarēja ar 85:68, bet otrajā spēlē ļoti grūtā cīņā rīdzinieki tika pie panākuma pretinieku laukumā ar 86:84.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" aizvadīja 12 spēles, kurās izcīnīja desmit uzvaras un ierindojās otrajā vietā, automātiski kvalificējoties pusfinālam. Savukārt jūrmalnieki regulārajā čempionātā bija sestie un pirmo reizi kluba vēsturē sasniedza ceturtdaļfinālu, kur sērijā līdz trim uzvarām ar 3-1 negaidīti pārspēja pērnās sezonas un šīgada regulārā čempionāta trešo spēcīgāko klubu "Valmiera".

Komandas regulārajā čempionātā tikās vienreiz, kad "Jūrmala"/"Fēnikss" savā laukumā tika pie sensacionālas uzvaras otrajā pagarinājumā ar 116:110.

Tikmēr otras LBL pusfinālsērijas trešais mačs aizritēja ar vienas komandas pārliecinošu dominanci - Latvijas vicečempioni "Ventspils" savā laukumā ar 110:61 (31:17, 26:19, 25:12, 28:13) sagrāva "Jēkabpili", sērijā izvirzoties vadībā ar 2-1.

Jau mača devītajā minūtē ventspilnieki bija panākuši 27:10 sev par labu, bet turpinājumā tā arī neatlaida kontroles grožus, kas ļāva gūt ļoti pārliecinošu uzvaru arī visā mačā. Cīņas 33.minūtē tika panākts jau 42 punktu pārsvars (90:48), bet nedaudz vairāk kā divas minūtes līdz spēles beigām Mārtiņš Laksa panāca jau 51 punkta pārsvaru ventspilniekiem (105:54).

"Ventspils" sastāvā ar 20 punktiem izcēlās Lorenco Viljamss, bet Jānis Timma pievienoja 18 punktus. Tikmēr "Jēkabpils" rindās 15 punktus iemeta Kemerons Rendlss, kurš bija vienīgais desmit punktu robežu sasniegušais basketbolists komandā.

"Jēkabpils" komanda par Latvijas čempionāta medaļām cīnās pirmoreiz vēsturē.

Pirmajā mačā Ventspilī mājinieki bija pārāki ar 86:70, bet otrajā cīņā panākumu pēdējās sekundēs ar 75:73 savā laukumā izrāva "Jēkabpils".

Šīs sērijas ceturtais mačs ceturtdien notiks Jēkabpilī.

Ventspilnieki 22 regulārā čempionāta spēlēs tika pie 20 panākumiem un ieņēma pirmo vietu, kas ļāva uzreiz kvalificēties pusfinālam. Savukārt "Jēkabpils" pēc regulārajā čempionātā ieņemtās ceturtās vietas ceturtdaļfināla sērijā ar 3-1 uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus.

Abu komandu divās tikšanās reizēs regulārajā čempionātā allaž pārāki bija ventspilnieki, savā laukumā uzvarot ar 75:66, bet viesos triumfējot ar 80:78.

Pēc tam LBL finālā komandas sacentīsies līdz četrām uzvarām.

Kā zināms, aizvadītās sezonas finālsērijā "VEF Rīga" uzvarēja "Ventspils" komandu ar rezultātu 4-1, valsts čempiona titulu izcīnot trešo reizi pēc kārtas.

LETA