U-18 basketbolisti mača izskaņā atspēlē 17 punktus un uzvar Lietuvu
Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 25 gūtajiem punktiem bija Rihards Lomažs.
Basketbols
2014. gada 28. jūlijs, 20:33

U-18 basketbolisti mača izskaņā atspēlē 17 punktus un uzvar Lietuvu

Jauns.lv

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase Turcijā notiekošā Eiropas čempionāta otrā posma pirmajā mačā pirmdien fantastiskā cīņā ar 78:76 (9:24, 20:20, 23:17, 26:15) pieveica Lietuvu, noslēdzošajās piecās ar pusi minūtēs apspēlējot 17 punktu deficītu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nozīmīgu Lietuva ieguva jau pirmajā ceturtdaļā, ko noslēdza ar 24:9 savā labā. Kaut lietuvieši spēja iegūt arī 20 punktu pārsvaru, trešās ceturtdaļas pašās beigās beidzot Latvija atkal zaudēja mazāk par desmit punktiem - 52:61.

Tomēr uz to Lietuva atbildēja ar deviņiem punktiem pēc kārtas ceturtās ceturtdaļas ievadā, kas deva 18 punktu pārsvaru. Latvija gan nepadevās, īpaši fantastiski nospēlējot Rihardam Lomažam, kurš īsā laikā iemeta četrus tālmetienus, no 54:72 pietuvojoties līdz 68:75. Pusotru minūti pirms pamatlaika beigām divus soda metienus iemeta Rauls Avenītis un panāca 71:75. Savukārt uzvaru Latvijai nodrošināja Avenīša tālmetiens pusminūti pirms pamatlaika beigām. Zīmīgi, ka šie pieci punkti Avenītim bija vienīgie spēlē.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 25 gūtajiem punktiem bija Lomažs, bet ar 15 punktiem atzīmējās Artūrs Grīnbergs.

Tikmēr Lietuvas izlasē talantīgais Domants Sabonis guva 23 punktus un izcīnīja 12 bumbas zem groziem.

Otrā posma turpinājumā Latvijas valstsvienība E apakšgrupas ietvaros otrdien tiksies ar šajā turnīrā teicamu sniegumu demonstrējošo Horvātiju, bet trešdien gaidāma tikšanās pret Franciju.

Jau vēstīts, ka pirmajā posmā Latvija guva panākumus pret Poliju un Beļģiju, taču zaudēja Itālijai. Šāda bilance ļāva ieņemt otro vietu A apakšgrupā un uz otro posmu ņemt līdzi vienu panākumu.

Kopumā šajā Eiropas čempionātā piedalās 16 komandas, kas pirmajā posmā bija sadalītas četrās apakšgrupās pa četrām katrā. Katras apakšgrupas trīs labākās valstsvienības kvalificējās otrajam posmam, kamēr vājākās pirms cīņas par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā aizvadīs grupu turnīru savā starpā. Tikmēr 12 spēcīgākās izlases otrajā posmā ir sadalītas divās apakšgrupās pa sešām katrā.

No otrā posma ceturtdaļfinālam kvalificēsies katras apakšgrupas četras spēcīgākās komandas, bet divas vājākās piebiedrosies pirmā posma neveiksminiecēm, lai cīnītos par 9.-16.vietu Eiropas čempionātā.

Pirms Eiropas čempionāta Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, izcīnot četras uzvaras.

Izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars kā pēdējo no izlases kandidātu pulka svītroja saspēles vadītāju Rendiju Feikneru, kuram radās veselības problēmas.

Zīmīgi, ka visi sastāvā iekļautie basketbolisti vismaz pa reizei jau piedalījušies kādā Eiropas jaunatnes čempionātā. Lielākā daļa spēlētāju aizvadītās sezonas laikā pilnveidojuši meistarību "LMT Basketbola akadēmijas" komandā, kas piedalījās "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionātā.

Eiropas čempionāts Turcijā ilgs līdz 3.augustam.

Pērn Latvijas U-18 izlase Eiropas čempionātā, kas risinājās savās mājās, ieņēma ceturto vietu. No šīs komandas šogad sastāvā palikuši Klāvs Čavars, Rihards Lomažs un Ervīns Mežnieks.

Latvijas U-18 puišu basketbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta A divīzijas turnīrā:

Ričards Melderis, Rauls Avenītis, Ervīns Mežnieks (visi - "VEF kadeti"), Dāvis Čīma ("Rīga"/"Jugla"), Džeiks Eduards Krūmiņš, Rūdolfs Strādnieks (abi - "Ķeizarmežs"), Renārs Birkāns ("Rīga"/DSN), Rihards Lomažs, Artūrs Grīnbergs, Klāvs Čavars (visi - "Ventspils"), Zigmārs Raimo ("VEF skola"), Rinalds Mālmanis ("Fuenlabrada", Spānija).


LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video