3dienas
14stundas
32minūtes
09sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kad augums nav šķērslis: japānis Juki Kavamura kļūst par vienu no īsākajiem basketbolistiem NBA vēsturē
foto: AP/Scanpix
Juki Kavamura Memfisas "Grizzlies" sastāvā NBA pārbaudes spēlē.
Basketbols

Kad augums nav šķērslis: japānis Juki Kavamura kļūst par vienu no īsākajiem basketbolistiem NBA vēsturē

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Jau naktī uz trešdienu sāksies Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. Dienu vēlāk to iesāks Memfisas “Grizzlies”, kas pagājušajā sezonā savainojumu lavīnas dēļ nekvalificējās izslēgšanas cīņām. Pirmssezonā tās rindās sevi produktīvi pierādīja tikai 173 centimetru garais Juki Kavamura, kurš ieguva divvirziena līgumu un tādējādi kļuvis par vienu no īsākajiem basketbolistiem NBA vēsturē. Bet ne pašu īsāko.

Kad augums nav šķērslis: japānis Juki Kavamura kļū...

Ieguvis popularitāti Japānā

23 gadus vecais un tikai 173 centimetru garais japāņu basketbolists Juki Kavamura pierādījis, ka basketbolā ne vienmēr nepieciešami auguma centimetri, lai izsistos līdz augstākajam līmenim. Sevi produktīvi pierādot NBA pirmssezonas pārbaudes spēlēs, Kavamura nopelnīja divvirziena līgumu ar Rietumu konferences klubu Memfisas “Grizzlies”. 

Līdz pat šai sezonai Kavamura savu talantu slīpēja dzimtenē, spēlējot tādās komandās kā “San-en NeoPhoenix” un Jokohamas “B-Corsairs”. 2023. gadā Kavamura kļuva par Japānas B-līgas vērtīgāko spēlētāju, labāko debitantu un labāko piespēlētāju. 2022. gada jūlijā 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā Kavamura debitēja Japānas izlasē, palīdzot apspēlēt Taivānu. Pasaules kausa finālturnīrā viņš ar 15 punktiem ceturtajā ceturtdaļā palīdzēja japāņiem apspēlēt Somiju (98:88), tādējādi dodot savai valstij pirmo uzvaru Pasaules kausa izcīņās pār kādu no Eiropas izlasēm (1964. gada olimpiskajās spēlēs Tokijā izdevās pieveikt Ungārijas un Itālijas izlases). Piecās Pasaules kausa spēlēs Kavamura izcēlās ar vidēji 13,6 punktiem un 7,6 rezultatīvajām piespēlēm, bet nesenajās Parīzes olimpiskajās spēlēs ar 20,3 punktiem un 7,7 rezultatīvajām piespēlēm. Pasaules kausā Japāna ieņēma 19. vietu, bet olimpiskajās spēlēs priekšpēdējo, 11. pozīciju. 

Augumā īsais saspēles vadītājs nav draftēts NBA, taču tas viņam pirms 2024./2025. gada sezonas neliedza cīnīties par vietu kādas līgas komandas sastāvā. Viņš pievienojās Memfisas “Grizzlies” uz treniņnometnes laiku bez jebkādām garantijām turpināt savu karjeru Ziemeļamerikā. Tomēr jau ar pirmajām pārbaudes spēlēm Kavamura ar savu mērķtiecību un augsto pašatdevi pierādīja lietderību arī NBA laukumos. No piecām pārbaudes spēlēm 23 gadus vecais basketbolists visproduktīvāk nospēlēja pret Čikāgas “Bulls” (124:121 uzvara) un Indiānas “Pacers” (120:116 uzvara). Pirmajā Kavamura nospēlēja 24 minūtes, kurās guva divus punktus un atdeva astoņas rezultatīvās piespēlēs, kamēr panākumu pār “Pacers” viņš kaldināja ar desmit punktiem un septiņām piespēlēm 25 minūtēs. Pirmssezonu Kavamura noslēdza ar vidējiem rādītājiem 3,4 punkti un 4,2 rezultatīvās piespēles vidēji nospēlētajā 15,1 minūtē. 

Ar to bija gana, lai Memfisas “Grizzlies” būtu pārliecināta, un raudzītos Kavamuras virzienā ne tikai treniņnometnes kontekstā. Ar japāni tika noslēgts viena gada divvirziena līgums, kas paredz viņa sezonas sākumu G-līgas klubā Memfisas “Hustles”. Konkrētais notikums gan lielāku ažiotāžu guvis basketbolista īsā auguma dēļ – 173 centimetri. Līdz ar to viņš kļuvis par devīto īsāko spēlētāju NBA vēsturē kopš 1976. gada, kad tā apvienojās ar Amerikas Basketbola līgu jeb ABA. 

Kavamuras stāsts ir samērā interesants ne tikai basketbola dēļ. Viņu var uzskatīt par vienu no Japānas populārākajiem basketbolistiem, ko uz savas ādas izjuta Memfisas “Grizzlies” komandas biedri treniņnometnes laikā. Vairāki žurnālisti speciāli mēroja ceļu no Japānas, lai sekotu līdz Kavamuras gaitām ASV. Pēc katra no “Grizzlies” treniņiem Kavamura devās sniegt interviju ne tikai amerikāņu, bet arī japāņu medijiem. Raugoties sociālajos tīklos, 23 gadus vecā basketbolista popularitāte ir visai viegli pamanāma. Viņam seko vairāk nekā 650 tūkstoši sekotāju sociālajā tīklā “Instagram”. Pārsvarā viņa profilā redzamas bildes no basketbola, taču var pamanīt, ka Kavamura ir suņu mīlis – viņam ir veseli divi franču buldogi. Raugoties popularitātē starp Japānas basketbolistiem, Kavamura ir populārāks “Instagram” par bijušo NBA spēlētāju Juti Vatanabi (viņam 595 tūkstoši sekotāju), bet līdz Rui Hačimuras popularitātei basketbolistam ir vēl kur augt (“Lakers” spēlējošajam 902 tūkstoši sekotāji). 

Pēc horoskopa Kavamura ir vērsis. Līdz nonākšanai NBA viņš Japānā profesionāļa laikos bija paspējis nopelnīt jau aptuveni piecus miljonus ASV dolāru. Par viņa ģimeni un bērnību nav pieejamas daudz informācijas, turklāt arī pats publiski par to nav stāstījis. Japānā Kavamuras basketbola stilu salīdzina ar Juki Togaši – 31 gadu vecais un 167 centimetru garais basketbolists bijis rezultatīvs Japānas izlasē, bet līdz šim visu karjeru pavadījis dzimtenē, pārsvarā Čibas “Jets” komandā. 

Japānas basketbolists profesionālā sportista karjeras dēļ ziedojis daudz. Bieži vien valstī jaunie basketbolisti gaitas B-līgā apvieno ar studijām skolā, taču Kavamura pameta augstskolu, lai nodotos vienam mērķim – attīstīt profesionālā basketbolista karjeru. 21 gada vecumā viņš noteica mērķi kopā ar Japānas izlasi spēlēt olimpiskajās spēlēs, divus gadus vēlāk šajā turnīrā esot tās vadošais basketbolists. Viņa augsto pašatdevi novērojuši arī Memfisas “Grizzlies” treniņos, kuros viņš kļuva par komandas labāko cīnītāju par atlēkušajām bumbām uzbrukumā. “Viņš ir īsts cīnītājs, kuram ir liela mīlestība pret šo spēli. Man patīk tas, ko esmu redzējis viņa izpildījumā. Viņš ir talantīgs, kurš pelnīs lielu naudu, spēlējot basketbolu,” Kavamuru vērtēja Lūks Kenards, Memfisas “Grizzlies” uzbrūkošais aizsargs. 

Līdzīga auguma spēlētāji NBA

Kuri tad bijuši īsāki par Kavamuru? Šķiet vien retais basketbola sekotājs nezina Taironu Kērtisu “Magsiju” Bougsu. Vien 160 centimetru garais spēlētājs uzskatāms par visu laiku īsāko spēlētāju NBA vēsturē. Karjeru līgā viņš sāka Vašingtonas “Bullets” 1987. gadā, bet ziedu laikus piedzīvoja Šarlotas “Hornets” sastāvā no 1988. līdz 1997. gadam. Bougss vēl spēlēja Goldensteitas “Warriors” un Toronto “Raptors” sastāvos. Karjeras 889 spēlēs viņš iekrāja vidējo statistiku 7,7 punkti, 7,6 rezultatīvās piespēles un 1,5 pārķertās bumbas. Bougss sava auguma dēļ ieguva iespējas arī ārpus basketbola laukuma, tā, piemēram, piedaloties “Space Jam” filmā kopā ar Maiklu Džordanu, Čārlzu Bārkliju, Blīkšķu Banniju un citiem “Looney Tunes” tēliem. 

165 centimetru garš bija Ērls Boikinss, kurš NBA spēlēja no 1999. līdz pat 2012. gadam. Lai arī sākotnēji nedraftēts, karjeras laikā viņš nospēlēja veselu desmit komandu sastāvos – Ņūdžersijas “Nets”, Klīvlendas “Cavaliers”, Orlando “Magic”, Losandželosas “Clippers”, Goldensteitas “Warriors”, Denveras “Nuggets”, Milvoki “Bucks”, Šarlotas “Bobcats”, Vašingtonas “Wizards” un Hjūstonas “Rockets”. Karjeras griezumā Boikinss nospēlēja 652 mačus, kuros vidēji iekrāja 8,9 punktus un 3,2 rezultatīvās piespēles. 2004. gada 11. novembrī Boikinss “Nuggets” uzvarā ar 117:109 pār Detroitas “Pistons” guva 32 punktus, kļūstot par īsāko spēlētāju NBA vēsturē, kas iemetis vismaz 30 punktus spēlē. 

NBA vēsturē sevi ierakstījis tikai 168 centimetru garais Entonijs Džeroms “Spads” Vebs, kurš savam īsajam augumam varēja lepoties ar ļoti augstu lēcienu. Tik augstu, ka Vebs 1986. gadā uzvarēja NBA Zvaigžņu spēles “Slam-dunk” konkursā, kļūstot par īsāko spēlētāju, kam tas izdevies. Savu iesauku viņš ieguva īsi pēc dzimšanas, jo viņa apaļā galva atgādināja zemes mākslīgo pavadoni Sputņiku. NBA karjeras laikā Vebs spēlēja tādu komandu kā Atlantas “Hawks”, Sakramento “Kings”, Minesotas “Timberwolves” un Orlando “Magic” sastāvos, 814 spēlēs gūstot vidēji 9,9 punktus un atdodot 5,3 rezultatīvās piespēles. Kopš 2010. gada Vebs strādā kā basketbola operāciju prezidents Dalasas “Mavericks” fārmkluba Teksasas “Legends” klubā, kas piedalās G-līgā. 

Savukārt Eiropā zināms var būt 170 centimetru garā Kīta Dženingsa vārds. Viņš NBA nospēlēja no 1992. līdz 1995. gadam Goldensteitas “Warriors” sastāvā, 164 spēlēs tiekot pie vidējiem rādītājiem 6,6 punkti un 3,7 rezultatīvās piespēles. Pēc laika NBA viņš karjeru turpināja attīstīt Eiropā, spēlējot tādu komandu kā Madrides “Real”, Stambulas “Fenerbahce”, Francijas “Strasbourg” un “Nancy”. 1999. gadā viņš kļuva par Francijas augstākās līgas rezultatīvāko basketbolistu, kā arī tika atzīts par sezonas vērtīgāko basketbolistu. Pēc sportista karjeras beigām viņš pievērsās trenēšanai, 2023. gadā tiekot apstiprinātam par ASV apgabala Virdžīnijā “Culpeper County” vidusskolas treneri. 

Jaunā NBA sezona sāksies naktī uz 23. oktobri. Memfisas “Grizzlies” pēc Dža Moranta diskvalifikācijas un traumas 2023./2024. gada sezonā nekvalificējās izslēgšanas spēlēm, taču tiecas tajās atgriezties šajā sezonā. Memfisa jauno sezonu sāks naktī uz 24. oktobri, kad viesosies pie Jūtas “Jazz”.