Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kad reliģijai augstāks spēks: “Ventspils” leģionārs Lamārs Normens negaidīti noslēdz sportista karjeru
foto: Dāvis Lejasmeiers/BK "Ventspils"
Lamārs Normens spēlē pret Rīgas "Zeļļiem".
Basketbols

Kad reliģijai augstāks spēks: “Ventspils” leģionārs Lamārs Normens negaidīti noslēdz sportista karjeru

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Pēc trīs spēlēm Latvijas – Igaunijas basketbola līgas “Ventspils” rindās par negaidītu soli pavēstījis 24 gadus vecais amerikāņu aizsargs Lamārs Normens. Viņš lēmis noslēgt basketbolista karjeru, lai turpmāk pievērstos reliģijai. Par šādu soli spēlētājs paziņoja sociālajos tīklos. 

Kad reliģijai augstāks spēks: “Ventspils” leģionār...

“Zinu, ka man šāds ieraksts nav nemaz jāveic, bet vēlos izteikties skaidri, lai nevienam nav jautājumu. Jēzus Kristus ir tas, kas man ļauj būt dzīvam un doties uz priekšu. Zinu, ka tas, ko teikšu, šokēs 99% cilvēku, taču man jādara, kas ir labāk man pašam un kas ļaus man sekot pareizajā virzienā Dievam. Mēs dzīvojam tikai viņam un nekam citam. Šo sakot, pēc daudzām lūgšanām, vīzijām un sajūtām savā sirdī esmu nolēmis sekot jaunai lappusei savā dzīvē un noslēgt basketbolista karjeru, kas man devusi daudz iespēju. Šāda doma man jau bijusi gadiem, taču beidzot vēlos arī spert reālus soļus. Paldies visiem maniem sekotājiem, kuriem esmu kā motivācija. Ceru, ka neesmu nevienu pievīlis. Ar šo lēmumu vēlos vairāk koncentrēties uz sevi, uzzināt vairāk par dzīvi un attīstīt manu ticību Dievam. Jēzus ļāva man saprast, ka, ja pametīšu ko tiešām sev svarīgu, tad tikšu par to atalgots. Basketbols man pavisam noteikti pietrūks un tam vienmēr būs vieta manā sirdī,” savā paziņojumā teicis Normens. 

Savas NCAA karjeras laikā Normens savas basketbolista prasmes attīstīja divas universitātēs – trīs gadus Djūka “Duquesne” komandā, bet un divus Rietummičiganas “Broncos”. Tieši otrās sastāvā viņš statistiski bija viens no komandas līderiem, abās sezonās metot tuvu 20 punktiem spēlē (19,8 un 17,3). Tas ļāva karjeru Eiropā sākt Vācijas pēc spēka otrās līgas komandā Gīsenes “46ers”. Tajā gan viņš nospēlēja septiņus mačus, vidēji tiekot pie 3,6 punktiem. Laiku Ventspilī Normens sāka spoži. Uzvaru pret Rīgas “Zeļļiem” viņš 29:01 minūšu laikā veicināja ar 25 punktiem, divām atlēkušajām bumbām un divām piespēlēm. Nākamajos divos mačos statistika nebija no augstvērtīgākajām – trīs punkti 14:13 minūtēs zaudējumā pret “Ogri” un divi punkti 21:03 minūtēs pārliecinošajā uzvarā pār “Keila KK”. Spožā pirmā spēle ļāva laiku Latvijā noslēgt ar vidējo statistiku desmit punktiem, 1,7 atlēkušajām bumbām un divām piespēlēm.

Šo nevar uzskatīt par unikālu gadījumu basketbolā. Normens nav pirmais basketbolists pasaulē, kurš lemj noslēgt karjeru, lai nodotos reliģijai. Piemēri nav nemaz tik tālu jāmeklē. Reliģijas virzienā devās Kristaps Purnis – spēlētājs, kurš no 1995. līdz 2006. gadam “Brocēnu” un “Ventspils” sastāvos 11 reizes kļuva par Latvijas Basketbola līgas čempionu. Līdzīgi Normenam, arī Purnis savu basketbolista karjeru noslēdza negaidīti, un tālāk viņa ceļi bijuši nezināmi, taču aiz Latvijas robežas (visdrīzāk ASV). Iespējams, Purņa sakarā lēmumu par pievēršanos reliģijai veicināja dzīvesbiedre un esošā sieva. 

Vēl pavisam nesen Eidžejs Grifins, kuru 2022. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā ar 16. numuru izraudzījās Atlantas “Hawks”, 21 gada vecumā noslēdza sportista karjeru, lai sekotu Jēzum. “Zinu, ka pasaules acīs tas var likties kā zaudējums, bet esmu ļoti saviļņots, jo varēšu ar pilnu atbildību sekot Dievam,” savu lēmumu skaidroja Grifins, kurš NBA uzspēlēja 92 spēles (7,5 punkti, 1,9 atlēkušās bumbas, 0,8 rezultatīvās piespēles). Ticība Jehovas liecinieku draudzei pēc desmit gadu NBA karjeras lika to noslēgt Darenam Kolisonam. “Esmu viens no Jehovas liecinieku draudzes, un ticība nozīmē man ļoti daudz. Gūstu lielu baudu no palīdzēšanas citiem,” tobrīd savā paziņojumā teica Kolisons. Viņš NBA karjeras laikā bija nopelnījis ap 43 miljoniem dolāru, turklāt 2019. gada vasarā pretendēja uz jaunu līgumu sezonas algā 10 -12 miljonu dolāru vērtībā. 708 spēlēs Ņūorleānas “Pelicans”, Dalasas “Mavericks”, Losandželosas “Clippers”, Sakramento “Kings” un Indiānas “Pacers” sastāvos viņš vidēji guva 12,5 punktus un atdeva piecas rezultatīvās piespēles. Interesants ir arī nesen draftētā Kaila Filipovska stāsts, kura 26 gadus vecā draudzene ir viņu izolējusi no ģimenes un piesaistījusi mormoņu ticībai. 

Līdzvērtīgi gadījumi notikuši sieviešu basketbolā. Pievēršoties misionāres reliģijai, 2019. gada februārī par karjeras noslēgšanu paziņoja Maja Mūra. Viņa iesaistījās krimināllietā, ticot, ka apsūdzētais, viņas vīrs Džonatans Aironss nav vainīgs sev piespriestajos noziegumos par zādzību un vardarbību, kas notikusi 1998. gadā. “Vidusskolā sāku saprast, ka Dievs ir mans tēvs un mana identitāte. Viņš ir mana drošība. Esmu kļuvusi par ticīgu cilvēku, kas ir ļoti skaisti,” Mūra teica “The Grove” raidierakstā 2019. gadā. Savas karjeras laikā Mūra kļuva par četrkārtējo WNBA čempioni, bet vienu reizi viņa bija WNBA regulārās sezonas vērtīgākā spēlētāja un WNBA fināla MVP. Tāpat viņa divas reizes triumfēja sieviešu Eirolīgā. 

Ventspilniekiem, kuriem uz šo sezonu jau tā bijis mazāks budžets pret iepriekšējo sezonu, šobrīd būs jāraugās jauna spēlētāja virzienā. Nākamo spēli turnīrā Ginta Fogeļa trenētā komanda aizvadīs piektdien, 18. oktobrī, kad uzņems veiksmīgi sezonu sākušo “Valmiera Glass”/ViA.