foto: AFP/Scanpix
Parīzes mēre, apliecinot ūdens tīrību, pirms olimpiskajām spēlēm sola nopeldēties Sēnā
Parīzes mēre Anna Idalgo ir gatava iemērcēties Sēnā.
Citi sporta veidi
2024. gada 11. janvāris, 15:15

Parīzes mēre, apliecinot ūdens tīrību, pirms olimpiskajām spēlēm sola nopeldēties Sēnā

Jauns.lv

Parīzes Olimpisko spēļu rīcības komitejai Sēnas upe rada lielas bažas, jo iestādes steidzas sakopt upes gultni, lai tajā varētu notikt triatlona un peldēšanas sacensības atklātā ūdenī.

Sliktas ūdens kvalitātes dēļ pagājušā gada jūlijā un augustā nācās atcelt trīs peldēšanas pārbaudes sacensības, un vietējām iestādēm tuvāko mēnešu laikā vēl ir jāpabeidz tūkstošiem jaunu kanalizācijas pieslēgumu un jāizveido galvenā lietus ūdens noplūšanas infrastruktūra.

Parīzes mēre Anna Idalgo apņēmusies pirms olimpisko spēļu sākuma "vēsturiski iegremdēties" Sēnā, lai uzsvērtu to, ko viņa uzskata par galveno pilsētas olimpiskā mantojuma daļu - trīs atklātas peldvietas izveidošanu sabiedrībai.

"Visi teica, ka tas ir neiespējami, bet mēs to esam paveikuši," viņa sacīja žurnālistiem pilsētas domē. "Mēs peldēsimies Sēnā," viņa paziņoja savā Jaungada uzrunā, aicinot reģiona prefektu Marku Gijomu pievienoties viņai šajā "vēsturiskajā peldē", "vairāk nekā 30 gadus pēc Žaka Širaka solījuma", vēsta "Reuters".

Bijušais Francijas prezidents, toreizējais Parīzes mērs, 1990. gadā bija apsolījis 1993. gadā "nopeldēties Sēnā liecinieku klātbūtnē", taču savu solījumu viņš tā arī neizpildīja.

foto: AFP/Scanpix
Triatlona sacensības Parīzē 2023. gada vasarā.

Pērnā gada jūlijā tika paziņots, ka no 2025. gada Parīzē būs trīs peldvietas – centrā pretim Senluijas salai, Grenelas krastā Parīzes rietumos un Bersijā austrumos. Mērija peldvietās ierīkos ģērbtuves, dušas, mantu glabātavas, tur patrulēs glābēji.

Peldēties Sēnā tika aizliegts 1923. gadā, jo briesmas radīja baržas un atpūtas kuģi, turklāt strauji palielinājās ūdens piesārņojums. Līdz Otrajam pasaules karam saglabājās vienīgi ikgadējās Ziemassvētku peldēšanas sacensības pāri upei.

Vēl 19. gadsimtā izbūvētajās caurulēs kopā saplūst izlietotais ūdens no virtuvēm un tualetēm. Parasti šie notekūdeņi aizplūst uz attīrīšanas iekārtām Parīzes nomalēs, tomēr stipru lietavu laikā sistēma pārplūst, un piesārņojums nokļūst Sēnā. Tagad par risinājumu kļuvusi milzīga rezervuāra būve, kur notekūdeņi uzkrāsies spēcīgu lietusgāžu laikā. Projekts izmaksās 1,4 miljardus eiro, jaunā tvertne būs 34 metrus dziļa un 50 metru plata, pēc apjoma kā 20 olimpiskie baseini. Būvniecība jāpabeidz 2024. gadā līdz olimpiskajām spēlēm, kas sāksies šī gada 26. jūlijā.

Kā izmēģinājums sistēmas veiksmīgai darbībai pagājušajā vasarā bija plānotas peldēšanas un triatlona sacensības, kuru sākums bija paredzēts pie Aleksandra III tilta, tomēr viss īsti nenotika pēc plāna, jo vasarai neparasti spēcīgas lietusgāzes izraisīja ūdens piesārņojumu un sacensības tika atceltas.