Citi sporta veidi
2023. gada 16. oktobris, 00:35

Francija asarās — fantastiskā spēlē regbija pasaules čempione Dienvidāfrika sabradā mājinieku cerības

Jauns.lv/LETA

Pašreizējā čempione Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) regbija izlase svētdien Sendenī "Stade de France" stadionā sasniedza Pasaules kausa pusfinālu, ar 29:28 (19:22) pārspējot Franciju. Tādējādi pēc Īrijas neveiksmes abas ranga labākās izlases un pirms turnīra galvenās favorītes ir paklupušas pie pirmā izslēgšanas spēļu šķēršļa, piekāpjoties trīskārtējiem čempioniem.

Jau tiklīdz bija noskaidrojušies ceturtdaļfinālistu pāri, Francijas-Dienvidāfrikas, kā arī Īrijas-Jaunzēlandes dueļi tika uzskatīti par fināla cienīgiem, un abas ar uzviju attaisnoja liktās cerības. Tiesa, sausais atlikums ir šāds — Eiropas pēdējo pāris gadu dominance ir beigusies un baumas par dienvidu puslodes gigantu krīzi izrādījušās priekšlaicīgas, par spīti tam, ka Pasaules kausa grupu fāzē gan Jaunzēlande, gan Dienvidāfrika piekāpās attiecīgi Francijai un Īrijai. Tagad pasaules rangu tabulas vadībā ir atgriezusies Dienvidāfrika, bet Jaunzēlande pakāpusies uz otro vietu, savukārt Īrija un Francija ir nokritušas uz attiecīgi trešo un ceturto pozīciju.

Kad pienāca laiks izšķirošajai cīņai, spēcīgāka gribēšana un varēšana izrādījās tieši "zilo asiņu" īpašniekiem, kuriem katram ir pa trim čempionu tituliem, — Jaunzēlande atvairīja īru uzbrukuma viļņus, mazākumā spēlējot 20 minūtes, Dienvidāfrika tika galā ar frančiem, par spīti 10 minūšu mazākumam.

Jāpiebilst, ka Francija savā ziņā nes laimi Dienvidāfrikas regbija izlasei, jo tieši šeit pirms 16 gadiem tā izcīnīja savu otro titulu.

Pirmo desmit minūšu laikā abas komandas apmainījās ar piezemējumiem un veiksmīgiem realizācijas sitieniem, un puslaika vidū abām vienībām vēlreiz izdevās nogādāt bumbu ieskaites zonā (12:12). 

DĀR regbisti puslaika turpinājumā veica piezemējumu un precīzi izpildīja realizācijas sitienu, tiekot pie +7, taču francūži puslaika izskaņā atbildēja ar to pašu un kompensācijas laikā pievienoja soda sitienu, iekrājot trīs punktu pārsvaru.

Otrajā puslaikā pēc spēlētām 14 minūtēm ar soda sitienu Francijas labā vēl trīs punktus guva Tomass Ramoss, tomēr 67.minūtē piezemējumu veica Ebens Etzebets, kam sekoja veiksmīgs realizācijas un soda sitiens, DĀR vienībai iekrājot četru punktu pārsvaru. Tuvojoties mača izskaņai, Ramoss ar precīzu soda sitienu guva vēl trīs punktus, taču atlikušajā spēles laikā francūži vairs netika pie punktiem.

Jāpiebilst, ka mājinieki 10 minūtes spēlēja vairākumā pēc Etzebeta dzeltenās kartītes pirmā puslaika beigās, taču to nespēja izmantot izšķiroša pārsvara iekrāšanai.

Uzvarētāju rindās pa reizei bumbu ieskaites zonā nogādāja Kurts Lī Arendse, Damians de Alende, Česlins Kolbī un Etzebets, kamēr divi veiksmīgi realizācijas sitieni padevās Menijam Libokam, bet Hendrē Polards realizēja pa vienam soda un realizācijas sitienam.

Franciajs valstsvienībā Sirils Bailē veica divus piezemējumus, bet vienu reizi to pašu paveica Peato Mauvaka. Ramoss veiksmīgi izpildīja divus realizācijas un trīs soda sitienus.

Pusfinālā Dienvidāfrikas pretiniece būs Anglija, kas svētdien ceturtdaļfinālā Marseļā ar 30:24 (21:10) uzvarēja Fidži.

Mača ievadā angļi iekrāja 15 punktus, kamēr Fidži izdevās realizēt tikai vienu soda sitienu. Puslaika turpinājumā Fidži regbisti tika pie piezemējuma un veiksmīga realizācijas sitiena, samazinot deficītu līdz pieciem punktiem (10:15), tomēr pirms došanās pārtraukumā Anglija ar diviem precīziem soda sitieniem panāca +11.

Desmit minūtes līdz pamatlaika beigām Fidži izlīdzināja rezultātu (24:24), taču Ovens Ferels ar dropsitienu un soda sitienu atjaunoja angļiem sešu punktu pārsvaru, kuru izdevās nosargāt līdz finālsvilpei.

Uzvarētāju rindās pa reizei bumbu ieskaites zonā nogādāja Manu Tuilagi un Džo Maršāns, bet Farels veiksmīgi izpildīja realizācijas sitienu, piecus soda sitienus un dropsitienu.

Fidži izlasē piezemējumus veica Viliame Mata, Peni Ravai un Vilimoni Botitu, divi precīzi realizācijas sitieni padevās Simionem Kuruvoli, bet Frenks Lomani realizēja soda un realizācijas sitienu.

Dienvidāfrikai ir seni rēķini ar Angliju, abas izlases savulaik aizvadījušas neaizmirstamas cīņas Pasaules kausos. 1999. gada ceturtdaļfinālā šajā pašā "Stade de France" toreizējā čempione Dienvidāfrika triumfēja (44:21), Janī de Bieram pamanoties trāpīt piecus dropsitienus (pasaules rekords!). Pēc četriem gadiem Pērtā Anglijas "zelta paaudze" pārliecinoši revanšējās (25:6) un vēlāk izcīnīja ziemeļu puslodes pārstāves vienīgo Pasaules kausu. 2007. gadā Dienvidāfrika (atkal "Stade de France"!) atmaksāja ar 36:0 grautiņu grupā un 15:6 finālā, bet pirms četriem gadiem Jokohamā izcīnīja savu trešo titulu, finālā sakaujot Jaunzēlandes pāridarītājus ar 32:12.

Jau ziņots, ka sestdien pusfinālu sasniedza Jaunzēlande un Argentīna, kuras tiksies cīņā par vietu finālā. Jaunzēlande tā arī neļāva pasaules ranga līderei Īrijai pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē uzvarēt izslēgšanas spēlē (28:24), bet Argentīna pārsteidza favorīti Velsu (29:17). Tikai 2020. gadā Argentīna pirmo reizi pēc 29 neveiksmīgiem mēģinājumiem spēja pieveikt Jaunzēlandi. Pasaules kausa izcīņā tās tikušās 3 reizes un vienmēr uzvarējuši "vīri melnā" — 1987. gada grupas spēlē 46:15, 2011. gada ceturtdaļfinālā 33:10 un 2015. gada grupas spēlē 26:16. Papildu intrigu piešķirs fakts, ka Argentīnas galvenais treneris Maikls Čeika bija pie Austrālijas izlases stūres 2015. gada Pasaules kausa finālā, kad tā piekāpās Jaunzēlandei.

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvadīja viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošināja ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.