Citi sporta veidi
2023. gada 15. oktobris, 00:59

Regbija izlase Nr. 1 Īrija devīto reizi nespēj gūt pirmo uzvaru Pasaules kausa izslēgšanas spēlē, atkal zaudējot Jaunzēlandei

Jauns.lv/LETA

Pasaules ranga līdere Īrija devītajā piegājienā nespēja pirmo reizi uzvarēt Pasaules kausa izslēgšanas spēlē, cetutdaļfinālā atkal zaudējot Jaunzēlandei ar 24:28 (17:18).

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

Lieliski aizraujošā spēlē daudzu norakstītie "vīri melnā" pierādīja, ka ne velti ir trīskārtējie pasaules čempioni, kamēr pasaules ranga līdere Īrija atkal neizturēja psiholoģisko spriedzi, tā arī nespējot — jau devīto reizi pēc kārtas — pirmo reizi uzvarēt izslēgšanas spēlē. Turklāt Īrijai nelīdzēja pat 20 minūšu spēle vairākumā.

Šis zaudējums pārtrauca Īrijas fantastisko 17 uzvaru sēriju, paliekot vienas uzvaras attālumā no elites izlašu pasaules rekorda, ko 2016. gadā sasniedza Jaunzēlande, bet 2017. gadā — Anglija. Jāņem vērā, ka absolūtais rekords — 24 uzvaras pēc kārtas — pieder Kiprai, kas diez vai tuvākā gadsimta laikā nokļūs vadošo izlašu skaitā.

Jaunzēlandes regbija izlase pēdējos gadus piedzīvo ne tos labākos laikus, un pēc rekordsmagās sakāves pārbaudes spēlē pret DĀR un pamatīgā pēriena Pasaules kausa atklāšanas spēlē pret Franciju (pirmo reizi Jaunzēlande zaudēja grupas spēlē!), daudzi uzskatīja Īriju par ievērojami favorīti, un ne bez pamata. Kaut gan pirmo uzvaru pār Jaunzēlandi pēc 111 gadu pūlēm Īrija guva tikai 2016. gadā Čikāgā, kopš tā laika Īrija uzvarēja vairumā savstarpējo spēļu, turklāt pērn pirmo reizi uzvarēja Jaunzēlandē, vēl vairāk — triumfēja triju spēļu sērijā!

Tomēr Pasaules kauss ir pavisam cita lieta. Līdz šim Jaunzēlande tikai vienreiz — 2007. gadā pēc ļoti debatējama zaudējuma Francijai — apstājās ceturtdaļfinālā, kamēr Īrija vēl nekad nebija spējīga uzvarēt kaut vienā izslēgšanas spēlē. Šogad Īrijas izlase bija, iespējams, visu laiku visspēcīgākā, un jautājums bija vienkāršs "ja ne šoreiz, tad kad?".

1987. gadā īri ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Austrālijai (15:33), 1991. gada ceturtdaļfinālā savā stadionā Dublinā atkal zaudēja Austrālijai (18:19), 1995. gadā Durbanā ceturtdaļfinālā zaudēja Francijai (12:36), 1999. gadā izslēgšanas spēlē par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Lansā sensacionāli zaudēja Argentīnai (24:28), 2003. gada ceturtdaļfinālā Sidnejā zaudēja Francijai (21:45), 2007. gadā Francijā vispār neizkļuva no grupas, zaudējot mājiniekiem un Argentīnai, 2011. gada ceturtdaļfinālā Velingtonā zaudēja Velsai (10:22), 2015.gada ceturtdaļfinālā Kārdifā atkal piekāpās Argentīnai (20:43), bet 2019. gada ceturtdaļfinālā Tokijā pakļuva zem Jaunzēlandes ceļaruļļa (14:46). 

Lūk, slavenākie Īrijas regbija izlases klupšanas akmeņi.

Arī Jaunzēlandei bijušas ļoti aizraujošas ceturtdaļfināla spēles.

Pirmā puslaika pusē Jaunzēlandei izdevās gūt 13 punktus, uz ko Īrija atbildēja ar precīzu soda sitienu, piezemējumu un veiksmīgu realizācijas sitienu. Jaunzēlandieši arī tika pie piezemējuma, bet puslaika izskaņā īriem vēl izdevās samazināt deficītu līdz vienam punktam.

Otrā puslaika sākumā Jaunzēlande pēc piezemējuma un realizācijas sitiena atjaunoja astoņu punktu pārsvaru. 16 minūtes līdz pamatlaika beigām Īrija tika pie tehniskā piezemējuma, atjaunojot intrigu mačā, taču piecas minūtes vēlāk Jaunzēlande pēc soda sitiena atguva +4.

Uzvarētāju rindās piezemējumus veica Lesters Fainga'Anuku, Vils Džordans un Ārdijs Savea, kamēr pa precīzam realizācijas un soda sitienam padevās Džordijam Baretam un Ričijam Mo'Ungam.

Īrijas izlasē bumbu ieskaites zonā nogādāja Bundijs Akī un Džemisons Gibsons-Pārks, bet Džonijs Sekstons guva punktus ar realizācijas un soda sitieniem. Visticamāk, šī bija pēdējā veterāna Džonija Sekstona spēle izlases sastāvā. 38 gadus vecais Sekstons ir visu laiku rezultatīvākais Īrijas spēlētājs, ar 1108 punktiem atpaliekot tikai no jaunzēlandieša Daniela Kārtera (1598) un angļiem Džonija Vilkinsona (1246) un Ouena Farela (1220). Farels svētdien spēlēs pret Fidži.

Interesanti, ka Jaunzēlandes izlases galvenā trenera palīgs ir Džo Šmits, kurš pirms dažiem gadiem Īrijas galvenā trenera amatā palīdzēja tai sasniegt līdz šim nepieredzētus augstumus, bet abi Īrijas izlases piezemējumu guvēji ir naturalizētie jaunzēlandieši.

Uzvara bija svaiga gaisa malks Jaunzēlandes galvenajam trenerim Īenam Fosteram, kurš atstās amatu pēc Pasaules kausa beigām. Pagājušā gada vidū izlases rezultāti bija tik bēdīgi, ka viņa liktenis burtiski bija mata galā. Tikai Jaunzēlandes negaidītā uzvara Dienvidāfrikas regbija citadelē Johannesburgas "Ellis Park" pēc vairākiem zaudējumiem pēc kārtas ļāva viņam saglabāt amatu.

Jaunzēlande pusfinālā stāsies pretī Argentīnai, kas ceturtdaļfinālā ar 29:17 (6:10) pieveica Velsu. Tikai 2020. gadā Argentīna pirmo reizi pēc 29 neveiksmīgiem mēģinājumiem spēja pieveikt Jaunzēlandi. Pasaules kausa izcīņā tās tikušās 3 reizes un vienmēr uzvarējuši "vīri melnā" — 1987. gada grupas spēlē 46:15, 2011. gada ceturtdaļfinālā 33:10 un 2015. gada grupas spēlē 26:16. Papildu intrigu piešķirs fakts, ka Argentīnas galvenais treneris Maikls Čeika bija pie Austrālijas izlases stūres 2015. gada Pasaules kausa finālā, kad tā piekāpās Jaunzēlandei.

Svētdien ceturtdaļfinālos tiksies Francija ar DĀR, kā arī Anglija ar Fidži.

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvadīja viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošināja ceļazīmes uz 2027.gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens - Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.