Citi sporta veidi
2023. gada 25. septembris, 06:00

Velsas regbisti sakauj divkārtējo čempioni Austrāliju, kura pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē gandrīz garantēti priekšlaikus brauc mājās

Jauns.lv/LETA

Velsas regbija-15 izlase svētdien Lionā Pasaules kausa mačā ar 40:6 (10:6) izrēķinājās ar Austrāliju un nodrošināja vietu ceturtdaļfinālā, bet divkārtējos pasaules čempionus tikai brīnums var glābt no negoda — došanās mājup jau pēc grupu fāzes pirmo reizi turnīra vēsturē.

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums un triumfs (1987-2023)

Regbija Pasaules kauss: prieks, sarūgtinājums, triumfs un fanu svētki (1987-2023)

gallery icon

Jau spēles pirmajās minūtēs bumbu ieskaites zonā nogādāja velsietis Gerets Deiviss un precīzu realizāciju pievienoja Dens Bigars, bet līdz 14.minūtei Bens Donaldsons atbildēja ar diviem soda sitieniem - 7:6 Velsas labā. Līdz puslaika beigām Gerets Anskombs realizēja trīs soda sitienus un velsiešu pārsvaru nostiprināja līdz desmit punktiem.

Velsieši otrajā puslaikā vēl vairāk attālinājās rezultātā, nesaņemot no austrāliešiem gaidīto pretestību, turklāt pretinieki pieļāva daudz kļūdu. Anskombs pievienoja vēl trīs soda sitienus, vienu realizāciju un vienu dropsitienu, bet ar piezemējumiem atzīmējās Niks Tompkinss un Džeks Morgans.

Velsas uzvarā lielu artavu ieguldījušais Deiviss tika nomainīts mača 61.minūtē.

C apakšgrupā Velsai ir 14 punkti trīs spēlēs, pa sešiem punktiem guvušas Fidži divos mačos un Austrālija trīs cīņās, kamēr pa diviem punktiem ir divus dueļus aizvadījušajām Gruzijai un Portugālei.

Tas nozīmē, ka Fidži pietiek uzvarēt kaut vai vienā atlikušajā spēlē (pret Gruziju vai Portugāli) ar bonusa punktu, un viss — Austrālijai turnīrs būs beidzies neatkarīgi no rezultāta pēdējā spēlē pret Portugāli. Šādā gadījumā Fidži trešo reizi iekļūs ceturtdaļfinālā, kur tiksies ar D apakšgrupas uzvarētāju, kas gandrīz garantēti būs Anglija, ja vien tā pēkšņi nezaudēs Samoa. Savukārt Velsa ir praktiski nodrošinājusi pirmo vietu (tikai brīnums var neļaut pēdējā spēlē uzvarēt Gruziju) un tādējādi ceturtdaļfinālā tiksies ar D apakšgrupas otro vietu — visticamāk, Argentīnu, taču savs sakāmais vēl varētu būt Japānai vai Samoa.

Skaidrs ir tas, ka četros Pasaules kausos trīs izlases trenējušā Edija Džonsa dienas pie Austrālijas izlases stūres ir skaitītas. 2003. gadā viņš savā dzimtenē spēja Austrāliju aizvest līdz finālam, kur "valabiji" tikai papildlaikā piekāpās Anglijai, 2015. gadā savas otrās dzimtenes Japānas (viņa māte ir japāniete) izlases vadībā viņš sarūpēja lielāko sensāciju Pasaules kausu vēsturē, kad japāņi pieveica titulēto Dienvidāfriku, bet 2019. gadā Japānā līdz finālam aizveda Angliju, kura piekāpās Dienvidāfrikai.

Sakāve Lionā ir zemākais punkts Austrālijas regbija vēsturē un tas atspoguļo šī sporta veida smago krīzi šajā valstī, kas 1991. un 1999. gadā izcīnīja Pasaules kausu, bet 2003. un 2015. gadā sasniedza finālu. Izlase, kurā savulaik spēlēja tādas leģendas kā Džons Īlzs, Deivids Kampēze, Maikls Laina, Marks Ella, Tims Horans, Džordžs Grigens, Stīvens Lārkems. Nākamā Pasaules kausa izcīņa notiks 2027. gadā tieši zaļajā kontinentā, taču pašlaik regbijs-15 popularitātes ziņā katastrofāli zaudē austrāliešu futbolam, regbijam-13 (jeb regbija līgai) un nu arī futbolam, tādējādi ir ļoti ierobežots pieejamo talantu skaits, un "valabiju" izgāšanās šī sporta veida popularitāti tautā diez vai vairos tuvākajā nākotnē, pašlaik faktiski tikai Jaunajā Dienvidvelsā, Kvīnslendā un galvaspilsētā Kanberā regbijs-15 bauda vērā ņemamu popularitāti.

Citā svētdienas spēlē Skotija Nicā ar 45:17 (24:10) uzvarēja Tongu un turpina cīņu par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

B apakšgrupā 14 punkti trijos mačos ir Īrijai, desmit punktus trīs cīņās guvusi DĀR, pieci punkti ir Skotijai, bet bez punktiem ir Tonga un Rumānija, šīm trīs izlasēm aizvadot pa divām spēlēm.

Ja Īrija, DĀR un Skotija prognozējami uzvarēs atlikušajās spēlēs ar bonusa punktu, tad pirms Īrijas un Skotijas izšķirošās spēles 7. oktobrī DĀR teorētiski vajadzētu būt 15 punktiem, Īrijai — 14, bet Skotijai — 10 punktiem. Kaut gan Īrija ir izteikta favorīte, gadījumā, ja Skotija uzvarēs ar vismaz 8 punktu pārsvaru (neļaujot pretiniekiem saņemt zaudētāja bonusa punktu) un gūs vismaz 4 piezemējumus, bet īri — ne (un negūs bonusa punktu par vismaz 4 piezemējumiem spēlē), tad visām trijām komandām būs pa 15 punktiem.

Ja grupu fāzes noslēgumā vienāds punktu skaits būs vairākām komandām, pirmais kritērijs būs savstarpējā spēlē gūto punktu skaits tabulā (un tas nozīmē, ka piemēram, savstarpējās spēles neizšķirta gadījumā priekšroka būs komandai, kura guvusi bonusa punktu par četriem vai vairāk piezemējumiem), pēc tam — gūto/zaudēto punktu attiecība visās apakšgrupas spēlēs, pēc tam — gūto/ielaisto piezemējumu attiecība visās apakšgrupas spēlēs, pēc tam — gūto punktu skaits visās apakšgrupas spēlēs, pēc tam — gūto piezemējumu skaits visās apakšgrupas spēlēs. Ja arī tad nebūs iespējams noskaidrot, kura izlase ieņem augstāku vietu, pēdējais kritērijs ir tās vieta "World Rugby" oficiālajā rangu tabulā. Pašlaik Īrija ir 1. vietā, DĀR — 3. vietā, bet Skotija — 5. vietā.

Pasaules kausa izcīņa vairāk nekā pusotra mēneša garumā norisinās deviņās Francijas pilsētās, 20 valstsvienībām cīnoties par prestižo trofeju. Pirmajā posmā četrās apakšgrupās izlases aizvada viena apļa turnīru, labākajām divām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Katras grupas pirmo triju vietu īpašnieces nodrošinās ceļazīmes uz 2027. gada Pasaules kausa izcīņu.

Francija pasaules meistarsacīkstes uzņem trešo reizi vēsturē un otro reizi - kā vienīgā rīkotāja. No deviņiem aizvadītajiem turnīriem pa trim reizēm čempionu kausu, kas nosaukts Viljama Veba Elisa vārdā, virs galvas cēluši Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbisti, divi tituli ir Austrālijai, bet viens  Anglijai.

Pirms četriem gadiem Japānā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja DĀR, kas finālā ar rezultātu 32:12 guva virsroku pār Angliju.