foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Artūrs Žagars tuvojas līgumam ar Eirolīgas superklubu “Fenerbahce”
Artūrs Žagars pret Itālijas izlases veterānu Nikolu Melli.
Basketbols
2023. gada 11. septembris, 16:15

Artūrs Žagars tuvojas līgumam ar Eirolīgas superklubu “Fenerbahce”

Jauns.lv

Spožu Pasaules kausu aizvadījušais Latvijas izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars tuvu līgumam ar vienu no Eiropas vadošajiem basketbola klubiem Turcijas grandu Stambulas “Fenerbahce”, vēsta Eiropas vadošie basketbola portāli.

Portāla “Eurohoops” galvenais redaktors un ULEB Eirolīgas galveno treneru valdes komunikācijas pārstāvis Aris Barks ziņo, ka Latvijas izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars ir ļoti tuvu, lai parakstītu līgumu ar Stambulas “Fenerbahce”.

Tiesa, tiek vēstīts, ka Žagars vismaz sezonas sākumā nebūs turku kluba sastāvā, bet tiks izīrēts ambiciozajam Lietuvas klubam Viļņas “Wolves”, kas jau ilgāku laiku metuši acis uz latviešu saspēles vadītāju.

Jau vēstīts, ka par brīvā aģenta statusā esošo Artūru Žagaru Pasaules kausa laikā radās milzu interesi no daudziem Eiropas un pat NBA klubiem.

Lietuvas klubs, kurš nākamsezon spēles otrajā prestižākajā klubu turnīrā Eiropā – ULEB Eirokausā -, jau savā Vikipēdijas lapā ievietojuši Žagaru kā pamatsastāva saspēles vadītāju nākamajai sezonai. Viņa konkurenti uz minūtēm laukumā varētu būt Lietuvas izlases kandidātu sarakstā pabijušais Kristups Žemaitis, bijušais Lietuvas izlases dalībnieks Ads Juškēvičs un nigēriešu izcelsmes amerikānis ar NBA G līgas pieredzi Rašīds Suleimons.

Žagara izīrēšana šobrīd šķiet ļoti ticama, jo, neraugoties uz Brazīlijas izlases saspēles vadītāja Raula Netu Pasaules kausā gūto ceļgala savainojumu, potenciālo spēles veidotāju “Fenerbahce” rindās šobrīd netrūkst – amerikānis ar turku pasi Skotijs VIlbekins, grieķu veterāns Niks Kalatess (nav gan izslēgts, ka viņš varētu mainīt komandu), grieķu naturalizētais amerikānis Tailers Dorsijs, Pasaules kausa vicečempions serbs Marko Guduričs un aizvadītās sezonas labākais ULEB Eirolīgas jaunais spēlētājs izraēlietis Jams Madars.  

23 gadus vecais Artūrs Žagars savā debijas Pasaules kausā astoņās aizvadītājs spēlēs vidēji laukumā pavadīja 25 minūtes, gūstot 12,4 punktus (55,6% precizitāte divpunktu metienos un 41,7% trīspunktu metienos), atdodot 7,4 rezultatīvas piespēles un izcīnot 2,6 atlēkušās bumbas. Latvijas basketbolists tika iekļauts turnīra otrajā simboliskajā izlasē.

Žagars mačā par piekto vietu pret Lietuvu atdeva 17 rezultatīvas piespēles un nepieļāva nevienu kļūdu, sasniedzot jaunu Pasaules kausu rekordu. Viņš pārspēja horvātu leģendas Tonija Kukoča 1994. gadā iespētās 15 piespēles.

Žagars iepriekšējā sezonā, pārstāvot Lietuvas komandu Ķēdaiņu "Nevežis", 22 mačos vidēji 28 minūtēs guva 15,4 punktus, atdeva 4,4 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 2,9 atlēkušās bumbas.

Žagars kopš 2017. gada bija Spānijas kluba Badalonas "Joventut" sistēmā. Spānijas augstākajā līgā viņš ir piedalījies 42 spēlēs, kurās vidēji astoņās minūtēs guvis 2,5 punktus un atdevis 1,2 rezultatīvas piespēles. Daļu no 2021./2022. gada sezonas saspēles vadītājs bija Vācijas basketbola bundeslīgas komandā Braunšveigas "Lowen".

Stambulas "Fenerhahce" rindās līdz šim spēlējis tikai viens latviešu basketbolists Kaspars Kambala.