foto: Nikola Krstic/Shutterstock/ Vida Press
Latvijas basketbola izlase esot uzrunājusi vienu no Eiropas labākajiem basketbolistiem, lai tas pievienotos valstsvienībai
Eksplozīvais saspēles vadītājs Maiks Džeimss savulaik esot saņēmis piedāvājumu pārstāvēt Latvijas basketbola izlasi.
Basketbols
2023. gada 30. janvāris, 19:28

Latvijas basketbola izlase esot uzrunājusi vienu no Eiropas labākajiem basketbolistiem, lai tas pievienotos valstsvienībai

Jauns.lv

Viens no Eiropas vadošajiem basketbola apskatniekiem un sporta veida virtuves labākajiem pārzinātājiem lietuvietis Donāts Urbons “Basketnews” portāla “URBONUS” podkāstā atklājis interesantu informāciju, ka Latvija savulaik neesot bijusi tālu, lai naturalizētu amerikāņu saspēles vadītāju Maiku Džeimsu.

Podkāstā, pieskaroties tēmai, kādus spēlētājus būtu labi naturalizēt Grieķijas, Serbijas un Lietuvas valstsvienībām, viņi sāk pieminēt saspēles vadītāja Maika Džeimsa vārdu. Viņš var ne vien noorganizēt komandas spēli, bet būt ļoti rezultatīvs īsā laikā. Donāts Urbons, Rītis Višņauks un un Augusts Suliausks Džeimsā saskata lielisku papildinājumu Lietuvas izlasei, turklāt viņam ir ļoti labas attiecības ar savu komandas biedru lietuvieti Donātu Motejūnu, kurš gan pēdējā laikā izlasei palīgā nav devies.

Šobrīd AS “Monaco” spēlējošais Maiks Džeimss tiek uzskatīts par vienu labākajiem spēlētājiem uzbrukumā visā Eiropā un, kā zina teikt Urbons, Latvijas valstsvienība esot bijusi ļoti tuvu Maika Džeimsa naturalizēšanai, vien pašās beigās tas neesot izdevies. Tad nu trīs basketbola pārzinātāji sāk fantazēt, ka tad Latvijas izlase, kas jau tā optimālajā sastāvā ar Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu ir viena no skatāmākajām valstsvienībām Eiropā, kļūtu vienkārši fantastiska uzbrukumā.  Viņi izsaka minējumu, ka Latvijas izlase spētu izcīnīt uzvaras ar rezultātu 125:123.

Tāpat viņi atceras basketbola šedevru no 2017. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēles starp Latviju un Slovēniju. Kā tas mačs būtu varējis izvērsties, ja latviešu rindās vēl spēlētu Maiks Džeimss. Ar Džeimsu ierindā Latvijas un Slovēnijas dueļi kļūtu vienkārši par fantastiku uzbrukuma basketbola paraugstundu.

Šobrīd 32 gadus vecais amerikāņu saspēles vadītājs Maiks Džeimss ir trešais rezultatīvākais spēlētājs ULEB Eirolīgā, 2018./2019. gada sezonā viņš kļuva par turnīra rezultatīvāko spēlētāju, saņemot Alfonso Forda trofeju. Ļoti tuvu trofejai bijis arī visas nākamās sezonas.

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka pēc Latvijas vīriešu basketbola izlases kvalificēšanās 2023. gada Pasaules kausa finālturnīram kuluāros esot dzirdētas runas, ka tiekot izskatīti varianti pirms gaidāmā turnīra pastiprināt valstsvienību ar kādu naturalizētu spēlētāju, taču Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss noliedza šādu informāciju.

LBS ģenerālsekretārs izcēla, ka naturalizācija ir sarežģīts process, kuram vajag ne tikai piekrišanu un vēlēšanos no LBS puses, bet arī no Latvijas izlases spēlētājiem. "Lai kaut ko tādu izdarītu, mums vispirms vajadzētu spēlētāju viedokli, kuram noteikti būtu jābūt apstiprinošam. Jāsakrīt arī vēl citiem vairākiem faktoriem, tāpēc, ja šobrīd kādam kaut ko gribētos, tas nenozīmē, ka tas varētu notikt," teica Cipruss.

Tāpat viņš atklāja, ka spēlētāju naturalizēšanas iespējas bijušas arī agrāk, taču vēl nav atrasts spēlētājs, kurš atbilstu visām prasībām un varētu iederēties un manāmi pastiprināt Latvijas valstsvienības rindas.

"Tas ir ikdienas darbs, monitorēšana, kas notiek visu laiku," stāstīja Cipruss. "Arī pirms gada mēs izskatījām kaut kādus variantus, taču, kamēr nebūs atbilstoši perfekts piedāvājums, mēs nevirzīsimies uz priekšu ar lēmuma pieņemšanu."

2019. gadā pirms Eiropas basketbola čempionāta sievietēm, kas notika Rīgā, tika mēģināts naturalizēt ASV basketbolisti Šeju Pediju, taču spēlētājai netika piešķirta Latvijas pilsonība, jo Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija nolēma nevirzīt šo jautājumu tālākai izskatīšanai Saeimas sēdē.