Zvirgzdiņš sieviešu izlasei Eiropas čempionātā neizvirza augstus mērķus
Ainars Zvirgzdiņš: "Eiropas čempionātā negribu izvirzīt augstus mērķus. Iesim soli pa solim un uzvarēsim spēli pēc spēles."
Basketbols
2015. gada 5. maijs, 17:34

Zvirgzdiņš sieviešu izlasei Eiropas čempionātā neizvirza augstus mērķus

Jauns.lv

Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā nav komandai izvirzījis augstus mērķus, jo pretī uzvarām jādodas soli pa solim, uzskata speciālists.

Latvijas izlase otrdien sāka gatavošanos Eiropas čempionātam, pirmo treniņu aizvadot 14 spēlētāju sastāvā. Komandai vēl nebija pievienojusies apslimusī Anete Jēkabsone-Žogota, kura valstsvienības rindas varētu papildināt pirms maija vidū Rīgā gaidāmajām pārbaudes spēlēm.

"Treneru kolektīvs ir ambiciozs. Viņi Latvijas sieviešu basketbolā var sasniegt jaunus augstumus. Prieks redzēt, ka atgriezušās Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško-Melnbārde. Ar savu meistarību viņas papildinās komandu," preses konferencē pēc pirmā treniņa pauda Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

Tikmēr Zvirgzdiņš izteicās, ka Latvijas valstsvienībā nu iestājies jauns posms.

"Kamēr citas naturalizē amerikāņu spēlētājas, pie mums atgriežas vietējās vērtības. Eiropas čempionātā negribu izvirzīt augstus mērķus. Iesim soli pa solim un uzvarēsim spēli pēc spēles," sacīja treneris. Latvijas valstsvienība pirms Eiropas čempionāta aizvadīs 12 pārbaudes spēles. "Tas nav daudz, un tas nav maz. Spēlēsim tā, lai nepārslogotu Aneti un Guntu, kā arī iespēlēsim jaunās basketbolistes. Valstsvienībā atgriezusies arī Zane Eglīte, kura ir melnā darba darītāja."

Zvirgzdiņš atklāja, ka sezonas laikā vairākkārt klātienē ir pārbaudījis Latvijas izlases pretinieces gaidāmajā Eiropas čempionātā. "Kā analītiķis centos saprast, kura spēlētāja spēlēs pret kuru. Latvijas valstsvienībā nav iekļautas populārās basketbolistes no vietējā čempionāta, kura līmenis ir diezgan zems, salīdzinot ar Eiropu. Mums nav laika eksperimentēt."

Jēkabsonei-Žogotai tikmēr ir piesaistīts arī individuāls treneris no viņas pārstāvētā Krievijas kluba Kurskas "Dinamo", kurš ar spēlētāju strādās, kamēr viņa atlabst no slimības.

"Apbrīnoju Baško-Melnbārdi, kura savā klubā Francijā vidēji katrā mačā spēlē ap 35 minūtēm. Tas ir ļoti iespaidīgi," izcēla Zvirgzdiņš, kurš piebilda, ka šai spēlētājai un Jēkabsonei-Žogotai Eiropas čempionātā varētu būt liels spēles laiks.

"Līdz pēdējai dienai treniņos piedalīsies pilnīgi visas šobrīd kandidāšu lokā esošās basketbolistes, bet sastāvs būs zināms īsi pirms izbraukšanas uz finālturnīru. Pārbaudes spēlēs daudz sagatavju pretiniekam nedrīkstam rādīt, jo kaut kas ir arī jāpaslēpj, lai efekts būtu pēc tam finālturnīrā. Tāpēc lūdzu pacietību no līdzjutēju puses pārbaudes spēlēs," uzsvēra Zvirgzdiņš.

Tikmēr pati Baško-Melnbārde pirms atgriešanās izlasē domājusi, vai maz iederēsies jaunajā valstsvienības paaudzē.

"Kad aizgāju no valstsvienības, bija emocionāls tukšums. Tiesa, kad pirms tam vēl spēlēju izlasē, arī sezonas laikā biju labā sportiskajā formā. Viens no grūdieniem bija Anetes atgriešanās. Ļoti labi, ka pirms turnīra aizvadīsim tik daudz spēļu. Tādā veidā varēsim turpināt iesākto un nebūs kaut kas jāatsāk pēc ilgāka pārtraukuma. Liels prieks būt daļai no šīs vienības. Izlasei varu dot vēl daudz, tāpēc arī atgriezos," minēja Baško-Melnbārde, kura izlasē nav spēlējusi pēc 2011.gada Eiropas čempionāta. "Izlases basketbolistes nezinu kā cilvēkus, bet pazīstu viņas pēc uzvārdiem. Priekšā vēl daudz treniņu un pārbaudes spēļu, tāpēc viss vēl mainīsies. Meitenēm redzu uguntiņu acīs."

Savukārt AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis pauda prieku, ka valstsvienības galvenā trenera amatā atgriezies Zvirgzdiņš. "Jēkabsone-Žogota basketbolā ir kā Sandis Ozoliņš hokejā, kas prot saliedēt komandu. Eiropas čempionātā gūsim labus panākumus. Lai viss izdotos, jābūt trim punktiem - mīlestībai pret basketbolu, cieņai pret treneri un atbildībai pret valsti."

Arī šogad valstsvienība iesaistījusies kampaņā "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!". Tās laikā 23.maijā no Brīvības pieminekļa notiks atbalsta gājiens un "Rozā lentītes" spēle ar Ķīnas izlasi.

Pārbaudes spēļu ciklu Latvija sāks 13.-15.maijā, kad trīs mačos savā laukumā spēkosies ar Grieķijas izlasi, tad 22.maijā Rīgā uzņems Baltkrievijas valstsvienību, bet dienu vēlāk turpat cīnīsies ar Ķīnas komandu, pret kuru 25.maijā Rīgā veiks atbildes spēli.

No 29. līdz 31.maijam Čehijā notiks vairāku komandu turnīrs, kurā bez mājiniecēm un latvietēm piedalīsies arī Slovākijas un Japānas izlases. Pēc tam 3.jūnijā Latvijas izlase Rīgā uzņems kaimiņienes Lietuvas basketbolistes, bet jau nākamajā un aiznākamajā dienā izbraukumā spēkosies ar Zviedrijas komandu.

Kā iepriekš ziņots, starp kandidātēm ir arī pieredzējušās basketbolistes Jēkabsone-Žogota, kura izlasē atgriezusies pēc piecu gadu pārtraukuma, un Baško-Melnbārde, kas pievienojusies valstsvienībai pēc trīs gadu pauzes. Savukārt kandidāšu sarakstā nav Elīnas Babkinas, kura šovasar nolēmusi izmēģināt spēkus Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) vienības Losandželosas "Sparks" rindās.

Latvijas izlase šovasar gaidāmajā Eiropas čempionātā cīnīsies vienā apakšgrupā ar Serbiju, Horvātiju, Krieviju un Lielbritāniju.

Gaidāmajā turnīrā piedalīsies 20 komandas, kas tika salozētas pa piecām izlasēm četrās apakšgrupās. Pēc viena apļa aizvadīšanas trīs pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies otrajam posmam, ņemot līdzi savstarpējo spēļu rezultātus, kamēr ceturto un piekto pozīciju īpašniecēm turnīrs būs beidzies.

Otrajā posmā 12 valstsvienības būs sadalītas pa sešām divās apakšgrupās. Pēcāk četru pirmo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Ungārijā un Rumānijā norisināsies no 11. līdz 28.jūnijam.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātu sastāvs, gatavojoties Eiropas čempionātam:

Zane Eglīte, Kate Aizsila (abas - RSU/"Merks"), Ieva Krastiņa, Rūta Veidere, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Anete Jēkabsone-Žogota (Kurskas "Dinamo", Krievija), Gunta Baško-Melnbārde ("Basket Landes", Francija), Liene Priede (Hemnicas "ChemCats", Vācija), Dita Liepkalne (Bembivres "Embutidos Pajariel", Spānija), Dita Rozenberga ("San Salvatore", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Kristīne Vītola (Saragosas "Mann-Filter", Spānija), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitātes "Bulls", NCAA).

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA