foto: Zane Bitere/LETA
Jānis Šmēdiņš: "Pirmajos turnīros ir svarīgi parādīt kaut cik jēdzīgu rezultātu"
Jānis Šmēdiņš.
Citi sporta veidi
2022. gada 4. marts, 17:38

Jānis Šmēdiņš: "Pirmajos turnīros ir svarīgi parādīt kaut cik jēdzīgu rezultātu"

Jauns.lv / LETA

Kvalifikācijas turnīri "Pro Beach Tour - Elite 16" turnīros 2022.gada sezonā būs ļoti grūti, saka Latvijas vīriešu vadošā pludmales volejbola pāra dalībnieks Šmēdiņš.

Viņš atgādina, ka turnīra formāts šogad būs savādāks, taču viņš ar Aleksandru Samoilovu sezonai gatavojas, kā ierasts.

"Būs interesanti. Pirmajos turnīros ir svarīgi parādīt kaut cik jēdzīgu rezultātu. Tā kā mums ir jāspēlē kvalifikācija, prognozēt neko nevar. Kvalifikāciju kādu laiku neesam spēlējuši. Tas būs izaicinājums. Jāvinnē divas spēles. Turklāt komandas, kas ir ārpus labāko 11 skaita, ir spēcīgas," par jauno situāciju saka volejbolists.

Viņš min, ka kvalifikācijas zonā ir visas itāļu komandas, izņemot Adrianu Karambulu un Enriko Rosi, - gan Paolo Nikolai ar Samueli Katafavu un Daniele Lupo ar Aleksu Ranjeri, spāņi, vācieši, visi šveicieši, austrieši. Brazīliešiem tikai viens pāris ir pamatsacensībās, visi amerikāņi ir kvalifikācijā.

"Tur viegli nebūs. Kvalifikācija būs skarba," saka sportists.

"Par turnīriem vēl neesam sapratuši, kuros spēlēsim. Visticamāk tie tagad būs gan "Pro Tour Challenge" sērijas turnīri, gan "Elite 16" turnīru kvalifikācija.

Viņš atgādina, ka Ir pamainīts sākotnējais turnīra formāts. Ja iepriekš bija domāts, ka 15 no 16 pāriem sacensībās startēs pēc pasaules ranga, tagad tādu duetu ir tikai 11, un Latvijas duets to skaitā nav. Tāpēc Latvijas duetam ir nācies ātri pārplānot savu sacensību kalendāru.

"Ja pie "Elite 16" turnīra netiec klāt, ir milzīgas izmaksas. Ja brauc, piemēram, uz DĀR spēlēt kvalifikāciju, jāapdomā, vai varbūt uz turieni nebraukt, bet labāk palikt un spēlēt Ziemeļamerikā, kur varam pieķert klāt kādus "Challenge" turnīrus Meksikā. Šajā variantā ir gan ekonomiskāk, gan turnīru vairāk. Tāpat "Challenge" turnīros būsim pamatsacensībās, kas ļaus iespēlēties lielajiem turnīriem," pārdomām dalās Šmēdiņš.

Par gatavošanos sezonai volejbolists saka, ka trenera Riharda Finstera vadībā duets trenējas jau no decembra. Decembrī trīs nedēļas ir pabūts treniņnometnē Tenerifē, bet pēc tam Latvijā turpināti treniņi Rīgā.

"Mūsu kolektīvā ir pieci cilvēki - mēs ar Samoilovu, treneris un abi jaunie puiši - Ardis Daniels Bedrītis un Artūrs Rinkevičs. Visi brauksim un trenēsimies kopā," saka Šmēdiņš, apstiprinot, ka visi pieci arī aizvada treniņnometni Losandželosā.

Viņš apstiprina, ka šogad plānos viennozīmīgi ietilpst pasaules un Eiropas čempionāts, taču sarunas brīdī vēl nebija saprotams, kāda būs kvalificēšanās sistēma šīm sacensībām.

Sarunas brīdī vēl nebija zināms arī tas, cik punktus varēs nopelnīt par startu elites turnīros, cik par zaudējumu kvalifikācijā un cik par startu "Challenge" sērijas turnīros.

Šīs sezonas Pasaules tūri kalendārā aizstāj "Beach Pro Tour" (BPT) turnīri, kas būs sadalīti trīs rangu turnīros - "Elite 16", "Challenge" un "Futures". Latvija iekļauta kalendārā kā "Elite 16" sacensību norises vieta, kas paredz pasaules labāko sportistu ierašanos Jūrmalā.

Jau ziņots, ka viens no "Pro Beach Tour - Elite 16" turnīriem šogad no 1. līdz 5.jūnijam norisināsies Jūrmalā.

Jūrmala Pasaules tūrē līdz šim ir uzņēmusi trešā ranga jeb trīs zvaigžņu turnīru.