foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Olimpisko spēļu skatītājus izbrīna tas, kas redzams latviešu celtās sacensību trases fonā
"Big Air" slēpošanas un snovborda frīstaila trase
Citi sporta veidi
2022. gada 9. februāris, 06:35

Olimpisko spēļu skatītājus izbrīna tas, kas redzams latviešu celtās sacensību trases fonā

Jauns.lv

Nepārprotami spilgtākā un pamanāmākā Pekinas olimpisko spēļu norises vieta ir Šoganas "Big Air" trase, ko veidojis latviešu uzņēmums "We Build Parks" un kas atrodas Pekinas industriālajā rajonā. Daudzi skatītāji bijuši izbrīnīti, redzot, ka frīstaila slēpošanas "Big Air" disciplīnas laikā sportisti lēcienus izpildījuši, fonā esot lieliem betona torņiem.

Daudzi salīdzinājuši redzēto ar "ainavu no elles", bet fonā redzamos torņus - ar atomelektrostacijas reaktoriem. Tikmēr citi jokoja, ka redzētais atgādinot populārā multfilmu tēla Homēra Simpsona darba vietu - Springfīldas atomelektrostaciju.

Neierastā olimpiskā "Big Air" trase Pekinas industriālajā rajonā

Nepārprotami spilgtākā un pamanāmākā Pekinas olimpisko spēļu norises vieta ir Šoganas "Big Air" trase, kas atrodas Pekinas industriālajā rajonā. Daudzi ...

gallery icon

Zināms, ka "Big Air" trase uzcelta uz bijušās Ķīnas tērauda kompānijas "Shougang Group" zemes. Rūpnīca slēgta 2008. gadā pirms vasaras olimpiskajām spēlēm, jo pastāvējušas bažas par pastiprinātu gaisa piesārņojumu. 

2019. gada beigās teritorijā atklāts sporta komplekss un 64 metrus augstā un 164 metrus garā rampa. Šādas ziemas sporta veida trases atklāšana esot arī viens no Ķīnas centieniem piesaistīt vairāk sportistu ziemas sporta veidiem.

Latvieši izbūvējuši iespaidīgu trasi Pekinas olimpiskajām spēlēm

Pašmāju uzņēmuma "We Build Parks" komandai ir aizritējis jau mēnesis kopš ierašanās Pekinā un būvniecības sākuma Slopestyle un Big Air ...

gallery icon

Šī gada Pekinas olimpisko spēļu laikā trasē tiek aizvadītas frīstaila slēpošanas un snovborda "Big Air" sacensības. Ierasti šādas sacensības nenotiek pilsētvidē, bet gan sniegotu kalnu un mežu ainavās.

Saskaņā ar amatpersonu teikto, Šoganas industriālais parks izvēlēts par sacensību norises vietu, lai tādējādi izrādītu atbalstu ilgtspējai, pārvēršot industriālo zonu par kultūras un atpūtas vietu.

Ķīnas sportiste Ailīna Gu, kura otrdien arī kļuva par pirmo olimpisko čempioni frīstaila slēpošanas "Big Air" disciplīnā, kas debitēja olimpisko spēļu programmā, norāda, ka bijusi pārsteigta par neierasto ainavu sporta trasē. Tomēr, neskatoties uz sniega trūkumu šajā apgabalā, viņa šķitis, ka viņa atrodas uz ledāja.

"Norises vieta ir fantastiska," sacīja Gu. 'Paskatieties apkārt, nekur citur nav sniega. Bet tomēr, kad tu šeit slēpo, tu jūties kā uz ledāja."

Amerikāņu slēpotājs Niks Gēpers pauda, ka šai trasē sajūtas esot, kā atrodoties videospēlē.

foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Savukārt Francijas sportists Antuāns Adeliss norādīja, ka, pirmo reizi nostājoties trases augšgalā, viņš bijis nedaudz vīlies, jo parasti redzams skats uz kalniem. "Bet, kad ieslēdzas gaismas, skats ir patiešām pārsteidzošs," viņš sacīja.

Arī pēc olimpiskajām spēlēm rampa tiks atstāta Šoganas sporta kompleksā, kļūstot par pasaulē pirmo pastāvīgo "Big Air" norises vietu.