Hokejs
2022. gada 2. februāris, 05:41

Video: nūju kalni un asmeņu duči aiz Latvijas hokeja izlases ģērbtuves durvīm

Jauns.lv

Iemesti vārti, emocijas, uzvaras un zaudējumi – to pamana katrs hokeja līdzjutējs. Taču hokeja virtuvē ir arī otra, neredzamā puse jeb komandas ģērbtuve un ar to saistītas lietas, kur Latvijas izlasē saimnieko ekipējuma menedžeris Agris Bricis. Jauns.lv pavēra Latvijas izlases ģērbtuves durvis, kur ir dažnedažādas darbam nepieciešamas ierīces, sākot ar vienkāršu šujmašīnu un beidzot ar vairākiem slidu asināmajiem aparātiem. Turpat arī spēlētāju formas un ekipējums, citā stūrī pasūtīto nūju kalni. Tagad var tikai pabrīnīties, kā ekipējuma menedžeri ar visiem darbiem tika galā pirms pārcelšanās no “Volvo” halles mazās darbnīciņas uz “Daugavas” stadiona jaunās halles plašumiem.

“Lielākais darba apjoms būs treniņnometnes laikā un pirms pašas izbraukšanas. Kādam noteikti vajadzēs jaunas zeķes vai triko, kādam vēl kaut ko. Bija nelielas aizķeršanās ar piegādātājiem, bet nūjas ir atvestas, lentes un šņores sagādātas. Vēl katram spēlētājam jāsagatavo pa diviem slidu asmeņiem,” tuvākos darbus ieskicē Agris Bricis. Viņš hokeja ģērbtuvē nepieciešamās tehniskās nianses sāka apgūt pie tēva Andra, kurš kopš pirmās KHL sezonas ir Rīgas “Dinamo” ekipējuma menedžeris. Nu jau, var teikt, – profesionāļi divās paaudzēs.

foto: ekrānuzņēmums no video

Tāpat kā mainās hokejs, mainās arī tā ekipējums. Ja pirms gadiem desmit vai mazliet senāk modē bija nūjas ar maināmu lāpstiņu, tagad viss atgriezies pie monolītām nūjām. Atšķiras tikai to cietība un lāpstiņas izliekums. Katram spēlētājam tiek rēķināta viena nūja uz spēli, tomēr drošības labad vajag vairāk. Lai kādus materiālus izmantotu to ražošanā, nūjas tāpat lūst. Iespējams, ražotāji nemaz nevēlas tās padarīt izturīgākas, jo tas tomēr ir liels bizness. Katra nūja profesionāliem spēlētājiem maksā aptuveni 200 eiro. 

foto: ekrānuzņēmums no video

Latvijas izlasē katram spēlētājam ir sagādāts ap desmit nūju. Kādam mazāk, kādam vairāk. Tas neesot atkarīgs no spēlētāju statusa, bet gan tā, cik nūjas palikušas no iepriekšējā iepirkuma. Personalizētas nūjas ar spēlētāja uzvārdu mūsdienu hokejā ir ikdiena. Turpat noliktavas malā ir vesela siena ar nūjām, kas bija paredzētas mūsu NHL spēlētājiem. Šoreiz tās paliks neizmantotas un varbūt noderēs pasaules čempionātā. 

foto: ekrānuzņēmums no video

Cits jaunais modes kliedziens ir slidu maināmie asmeņi, ko dažu sekunžu laikā var paveikt turpat uz rezervistu soliņa. Tos tagad piedāvā abi lielākie slidu ražotāji “Bauer” un CCM, kas aizņem lauvas tiesu tirgus daļas. Interesanti, ka viena ražotāja asmeņi der otra ražotāja slidām un otrādi. Viens šāds slidu asmens var maksāt 60 eiro un var maksāt arī 200. Atšķirības ir metālu biezumā un arī dizainā. Bricis uzskata, ka tas gan vairāk ir spēlētāju sajūtu un ieraduma jautājums. Katram hokejistam speciāli pasūtamo slidzābaku cena ir ap tūkstoti eiro, un te nu katrs līdzjutējs var parēķināt pats, cik finansiāli lielas vajadzības ir vienas komandas tikai pašu nepieciešamāko lietu sagādei.

Vēl viens izaicinājums būs visu šo mantību nogādāt Pekinā. “Katra soma ir jāsanumurē, jāapraksta, jāaplīmē. Pēc muitas procedūrām viena daļa bagāžas tiks vesta uz olimpisko ciematu, otra uz spēļu un treniņu arēnu. Ar 14 lielajām bagāžas vienībām vajadzētu pietikt. Spēlētāju somu saturs ir diezgan nemainīgs. Bez privātām lietām tur parasti būs spēļu forma un varbūt kādi uztura bagātinātāji. Toties man būs līdzi slidu asināmie aparāti, slīpmašīna, ap desmit pagarinātāju, instrumentu kaste, fēni žāvēšanai, putekļu sūcēji,” atklāj Bricis. 

foto: ekrānuzņēmums no video

Viņa pienākums ir ne tikai slidu asināšana un citas lietas, bet arī izlases ģērbtuves iekārtošana. Tāpēc Pekinas olimpisko spēļu laikā atvēlētās ģērbtuves shēma un izmēri jau sen ir pie darba uzdevumu dēļa. Visticamāk, Bricis galvā šo ģērbtuvi jau ir iekārtojis, un nav šaubu, ka spēlētāji tajā ienāks ar lepnumu. 

“Ir atsūtītas skices līdz pat vismazākajiem sīkumiem. Spēlētāju skapīši tiks iekārtoti pēc mūsu vēlmēm, un svarīgākais līdz šim bija uztaisīt tiem paredzētos spēlētāju uzvārdus. Tur, Pekinā, galvenais darbs būs slidu asināšana, kas visai komandai ir vismaz trīs stundu darbs. Arī ģērbtuves iekārtošana, kur mans svarīgākais uzdevums ir kafijas uzvārīšana. Līdzi tiks vests savs aparāts, bez tās nevar notikt neviena spēle”. 

foto: ekrānuzņēmums no video

Latvijas valstsvienība olimpiskā turnīra pirmo spēli aizvadīs 10. februārī pret Zviedrijas izlasi. Vēl pirmajā posmā būs jāspēlē pret Somiju un Slovākiju. Visām komandām būs iespēja piedalīties izslēgšanas spēlēs.