Tamane atgriežas profesionālajā basketbolā un spēlēs Turcijā
Ilggadējā Latvijas izlases centra spēlētāja Zane Tamane atgriežas profesionālajā basketbolā.
Basketbols
2015. gada 26. jūnijs, 11:03

Tamane atgriežas profesionālajā basketbolā un spēlēs Turcijā

Jauns.lv

Ilggadējā Latvijas izlases basketboliste Zane Tamane nolēmusi turpināt savu karjeru, pievienojoties Turcijas komandai Džanikas "Belediye".

Pagājušajā sezonā Tamane atpūtās no basketbola, jo bija sapratusi, ka viņas ķermenim nepieciešama atpūta, tāpēc tikai uz noslēdzošajām spēlēm pievienojās vietējai vienībai RSU/"Merks". Vēl pirms diviem mēnešiem Tamane nevarēja atbildēt, vai turpinās karjeru, tomēr tagad portāls "Love Women's Basketball" vēsta, ka viņas aģents apstiprinājis pievienošanos Turcijas komandai.

Iepriekšējā sezonā Džanikas vienība guva desmito vietu Turcijas čempionātā. Tamane iepriekš šajā valstī pārstāvējusi spēcīgo Stambulas "Fenerbahce" vienību.

Kā zināms, pagājušajā vasarā Tamane noraidīja ļoti izdevīgu spēcīgās Krievijas komandas Kurskas "Dinamo" piedāvājumu. Kurskas komanda, ko trenē Latvijas speciālisti Gundars Vētra, Mārtiņš Zībarts un Ēriks Visockis, bet pārstāv Anete Jēkabsone-Žogota, šajā pavasarī guva trešo vietu FIBA Eirolīgā, bet Tamane ar RSU/"Merks" komandu izcīnīja Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) bronzas godalgas.

"Kurskas piedāvājums bija ļoti labs, bet man vajadzēja psiholoģisku atpūtu. Likās, ka prātam un ķermenim ir par daudz - gribasspēks bija, bet sapratu, ka neizturēšu," pēc LSBL sezonas beigām nesen pauda Tamane, kura bija guvusi pirmo Latvijas čempionāta godalgu kopš 2002.gada. "Treneris bija ļoti saprotošs. Nebūtu godīgi, ja es nevarētu izdot visus 100%. Ilgi domāju un svārstījos, tā kā piekritu Kurskas piedāvājumam, bet beigās sapratu, ka tomēr nevaru. Ļoti priecājos par Kurskas komandas panākumiem, visu laiku turu par viņām īkšķus."

Līdz ar to Tamane lielāko daļu iepriekšējās sezonas pavadīja bez kluba. Pieredzējušā spēlētāja stāstīja, ka darījusi lietas, ko nav bijis iespēju veikt iepriekš.

"Sākumā bija ļoti grūti, jo likās, ka savā mūžā neko citu bez basketbola neesmu darījusi. Sapratu, ka sportistiem pēc karjeras ir grūti," atzina Tamane. "Veltīju laiku sev un plānoju, ko darīt nākotnē. Tagad jau man ir pāris varianti turpmākajai dzīvei, bet kopumā esmu atvērta piedāvājumiem."

Aizvadot ļoti maz treniņu, Tamane RSU/"Merks" vienības rindās četros mačos vidēji guva 10,5 punktus un izcīnīja septiņas bumbas zem groziem. Par sekmīgāko 31 gadu vecajai centra spēlētājai kļuva noslēdzošā cīņa, kurā RSU/"Merks" ar 61:38 pārspēja "Latvijas Universitāti" (LU) - 18 punkti un 12 atlēkušās bumbas.

Tamane 2014.gadā ar Krakovas "Wisla Can-Pack" komandu triumfēja Polijas čempionātā. Kaut 2013.gadā pirms Eiropas čempionāta finālturnīra viņa pavēstīja, ka beidz savu karjeru Latvijas izlasē, tomēr pērnajā pavasarī salīdzinoši negaidīti tajā atgriezās, palīdzot valstsvienībai kvalificēties šī gada finālturnīram. Pašlaik notiekošajā finālturnīrā, kurā gan Latvija apstājās jau pēc grupu turnīra, Tamane gan nepiedalījās.

2006.gadā Tamane kļuva par pirmo latvieti, kas spēlējusi Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA), kad pēc augstskolas absolvēšanas aizvadīja 16 spēles Vašingtonas "Mystics" vienības sastāvā. Viņa ir arī Ungārijas un Turcijas čempione, 2007.gadā ar Latvijas izlasi guva ceturto vietu Eiropas meistarsacīkstēs, bet 2008.gadā piedalījās Pekinas olimpiskajās spēlēs.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA