Baltkrievu sportiste Kristīna Cimanouska, kura nenobijās iebilst valsts lēmumam

Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībniece, sprintere Kristīna Cimanouska, kas atteicās sēsties lidmašīnā uz Baltkrieviju.

gallery icon
21
Citi sporta veidi
2021. gada 30. septembris, 18:14

Pasaules Vieglatlētikas savienība uzsāk izmeklēšanu Baltkrievijas sportistes Cimanouskas lietā

Jauns.lv / LETA

Pasaules Vieglatlētikas savienība (WA) uzsākusi izmeklēšanu par apstākļiem, kādos Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībniece sprintere Kristīna Cimanouska no Tokijas olimpiskajām spēlēm aizbēga uz Poliju, ceturtdien paziņoja WA.

Jau ziņots, ka Cimanousku, kurai Tokijā bija jāstartē 200 metru distancē, treneri nolēma steidzami nogādāt atpakaļ uz Minsku.

Sportiste iepriekš videoierakstā sociālajā tīklā "Instagram" paziņoja, ka izlases vadība bez viņas ziņas pēkšņi izlēmusi, ka viņai būs jāstartē arī 4x400 metru stafetes skrējienā, kurā nepietiekama dopinga testu skaita dēļ nevarēs piedalīties divas citas baltkrievu skrējējas. Cimanouska kritizēja šo lēmumu, vaicādama, kādēļ par sporta funkcionāru pieļautajām kļūdām jāatbild citiem, ar to izpelnīdamās kaunināšanu Baltkrievijas oficiālajos medijos par "komandas gara trūkumu".

Lidostā sportiste atteicās sēsties lidmašīnā un vērsās pēc palīdzības pie policijas. Nakti viņa pavadīja lidostas viesnīcā, bet nākamās dienas vakarā ieradās Polijas vēstniecībā. Pēc divām vēstniecībā pavadītām naktīm Cimanouska izlidoja uz Vīni, bet no turienes ar lidmašīnu ieradās Polijā, kas viņai piešķīra vīzu humānu apsvērumu dēļ.

Pēc notikušā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) paziņoja, ka anulējusi Baltkrievijas treneru Artūra Šimaka un Jurija Maiseviča akreditāciju un viņiem jāatstāj Olimpiskais ciemats, kā arī uzsāka izmeklēšanu.

"SOK un WA ir vienojušās turpināt izmeklēšanu un sākt oficiālu procedūru pret abiem iepriekš minētajiem treneriem," teikts WA paziņojumā.

"Ir nolemts, ka Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU) - neatkarīgā organizācija, ko izveidojusi WA, lai vieglatlētikā risinātu visus taisnīguma jautājumus (gan ar dopingu saistītos, gan ar to nesaistītos) - veiks šo procedūru ar pilnīgu SOK sadarbību un atbalstu," teikts paziņojumā.

Cimanouska saka, ka baidās par savu drošību, ja būs spiesta atgriezties Baltkrievijā, kur pēc pagājušā gada vēlēšanām Aleksandra Lukašenko režīms izvērsis plašas represijas.

Cimanouska ir viena no vairāk nekā 2000 Baltkrievijas sportistiem, kas parakstījuši atklātu vēstuli, aicinot sarīkot jaunas vēlēšanas un atbrīvot politieslodzītos.