foto: REUTERS/SCANPIX
Eiropas čempions Rastorgujevs šaušanu salīdzina ar juveliera un kalēja darbu
Andrejam Rastorgujevam nav jāliek jautājuma zīme sev pašam, kāpēc šautuvē rodas tā vai cita kļūda – tas šogad tiek skaidrotas ar plintes tehniskām niansēm.
Citi sporta veidi
2021. gada 29. janvāris, 04:45

Eiropas čempions Rastorgujevs šaušanu salīdzina ar juveliera un kalēja darbu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Andrejs Rastorgujevs trešo reizi kļuvis par Eiropas čempionu biatlonā un vienlaikus nodrošinājis vietu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) A grupā nākamgad, tomēr viņa sezonas galvenās sacensības sāksies tikai pēc divām nedēļām.

“Sajūta, kad stāvi uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, vienmēr ir laba. Tā nebija pirmā reize, tomēr tas nenotiek nemaz tik bieži. Kad noticēju, ka zelts būs mans? Tikai tad, kad finišēja galvenie konkurenti. Lai gan pēc pēdējās šautuves jau bija skaidrs, ka būs ļoti augsta vieta. Bija ātrums, labi izdevās izšaut, slēpju smērētāji un visa komanda savu darbu bija paveikusi teicami,” notikumus Polijas pilsētiņā Dušnikos sarunā ar Jauns.lv komentēja Rastorgujevs.

Viņš ar vienu kļūdu šautuvē par minūti un 27,5 sekundēm apsteidza Pasaules kausa izcīņas kopvērtējuma 22. vietas īpašnieku norvēģi Erlendu Bontegārdu, bet bronza tika citam norvēģim Endre Strēmheimam. Alūksnietis 2014. gadā Novemesto (Čehija) izcīnīja Eiropas čempiona titulu 20 kilometru distancē, bet 2018. gadā Ridnaunā (Itālija) triumfēja 10 kilometru sprintā.

Jau ierasti, ka Eiropas čempionātu biatlona vadošās valstu izlases izlaiž, turklāt šoreiz pavisam tuvu ir sezonas galvenās sacensības – 10. februārī Pokļukā sāksies pasaules čempionāts. Latvijas izlases līderiem dalībai Eiropas čempionātā ir pavisam cits svars – tā ir galvenā iespēja nodrošināt vietu (lasi – nepieciešamos finansiālos līdzekļus nākamai sezonai) LOV sastāva A grupā. Kritērijos balts uz melna rakstīts - šādu statusu dod izcīnīta medaļa Eiropas čempionātā, Top-8 vieta pasaules čempionātā vai vieta labāko sešniekā Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā.

Tādēļ vaicājam Andrejam, vai nav tā, ka uzvara Eiropas čempionātā ir svarīgāka par gaidāmo pasaules čempionātu? “Nē, nē un vēlreiz nē. Šīm sacensībām speciāli negatavojos, toties pasaules čempionāts gan ir sacensības, kurām gatavojamies īpaši. Līdz šim iecerētais darba apjoms ir paveikts un labākajai kondīcijai vajadzētu būt pēc pāris nedēļām. Pēdējās sacensībās uzrādītais ātrums distancē ir laba zīme, ka esam uz pareizā ceļa,” Rastorgujevs ir pārliecināts, ka sezonas galvenais starts vēl priekšā. Cita lieta, ka pasaules čempionātā vairs nebūs atbildības nasta par vietas saglabāšanu LOV spēcīgāko atlētu sarakstā. Viņš uz kontinenta čempionātu nav braucis ar mērķi uzvarēt, bet gan maksimāli labi izdarīt savu darbu – noslēpot un sašaut. Ja tas izdodas, tad augsta vieta atnāk pati par sevi.

Eiropas čempionātā 20 kilometru distancē Rastorgujevs bija ātrākais slēpotājs, bet sezonas kopgriezumā joprojām lielākās problēmas sagādā šaušanas stabilitāte. Tā ik pa brīdim pievīlusi un nereti tieši tajos brīžos, kad bijusi iespēja pacīnīties par augstu vietu. Tomēr, neraugoties uz līdzjutēju emocijām, statistika liecina, ka šosezon Rastorgujevs šāvis pat labāk nekā iepriekšējā. Kopumā aizvērti 79 procenti mērķu pret 77 procentiem pirms gada.

“Man pašlaik nav jāliek jautājuma zīme sev pašam, kāpēc rodas tā vai cita kļūda. Tās mazāk ir manas problēmas, vairāk tehniska lieta. Šaušana vispār ir smalka lieta – guļus pozīcijā tā ir kā juvieliera, stāvus kā kalēja darbs. Pirms sezonas bija jāmaina plintei laidi un nedomāju, ka tas ievilksies tik ilgi. Viss jau tā notika ar pāris mēnešu nokavēšanos un vēl pagāja brīdis, kamēr sapratu, ka problēma nav paša ieradumos, bet laidē. Tieši tās aizmugurējā daļā, kas šaušanas brīdī liekas plecā. Paveicām ļoti lielu darbu ar “Baltic 3D” kompāniju, lai jauno laidi pielāgotu savām vajadzībām, izprintējām nepieciešamo detaļu. Kaut kas ir sanācis, taču vēl dažas lietas ir jāpilnveido, un tas tik ātri nenotiek,” skaidro Rastorgujevs.

Sezonas sākumā bijusi plintes staigāšanas problēma šaujot guļus, to novēršot, palikušas sekas stāvus šaušanā. Rastorgujevs gan tās nesauc par problēmām, vien sīkām tehniskām ninansēm, pie kurām šīs sezonas laikā nākas pielāgoties un ik reizi īpaši piedomāt.

Eiropas čempionātā Dušnikos piektdien paredzētas sprinta sacensības, sestdien iedzīšana, svētdien jauktā stafete. Jebkurā no šīm distancēm (jauktajā stafetē – kopā ar Baibu Bendiku)  Rastorgujevs būtu starp favorītiem, tomēr diennakti pirms sprinta sacensībām lēmums par to, vai turpināt dalību Eiropas čempionātā, vēl nebija pieņemts.

“Pašlaik zinu tikai to, ka vispirms atpūtīšos un pēcpusdienā izbraukšu vieglu treniņu. Neizlēdzu iespēju, ka sprintā nemaz nestartēšu. 20 kilometru distance tomēr atņēma daudz spēka un kājas saka priekšā, ka tā nebija viegla distance. Pašlaik es nejūtos svaigs, varbūt arī emocionālais fons pēc izcīnītas uzvaras dara savu. Par tālāko vēl lemsim kopā ar treneriem,” ceturtdienas priekšpusdienā atklāja Rastorgujevs.

Savu galveno uzdevumu – saglabāt vietu Latvijas Olimpiskajā vienībā – alūksnietis ir izpildījis. Labs rezultāts citās distancēs gada beigās solītu brangāku smēlienu no sportistu prēmēšanai paredzētā balvu fonda, tomēr iztērēt pārāk daudz spēku pasaules čempionāta priekšvakarā arī nebūtu prāta darbs.