Sporta zvaigznes
2020. gada 9. oktobris, 04:39

Savainojums un tēva insults nav iemesls, lai nebūtu uz treniņu! Tā Baltkrievijā mīl savus izcilākos sportistus

Jauns.lv

Viena no pēdējo gadu spožākajām Baltkrievijas sportistēm Aļaksanda Romanovska, kura 2019. gada tika atzīta par valsts labāko sportisti, tagad tikusi izslēgta no izlases, kas nozīmē palikšanu bez nekāda finansējuma.

24 gadus vecā Aļaksandra Romanovska ir 2019. gada pasaules čempione un divkārtēja Universiādes čempione frīstaila slēpošanas akrobātikā. Viņa 2018. gadā Phjončhanā arī debitēja olimpiskajās spēlēs, kur gan nācās samierināties ar 14. vietu. Tagad sportistes nākotne ir miglā tīta, jo viņa izslēgta no Baltkrievijas izlases, kur līdz šim viņa bija neapšaubāma līdere.

Izslēgšanas oficiālais iemesls bijis ļoti savdabīgs, proti, sportiste nav ieradusies uz treniņu, no kura patiesībā viņa bija atprasījusies, jo fiziski nemaz nevarēja ierasties. Sportistei pēc ceļgala savainojuma norit rehabilitācijas process, un viņa nemaz nedrīkst trenēties kopā ar pārējiem sportistiem. Turklāt kronis visam, ka konkrētā treniņa laikā sportiste bija ceļā uz slimnīcu, kurp viņa veda savu tēvu, kurš tikko pārcietis insultu. Tieši šāds treniņa kavējums tika atzīts par neattaisnotu.

Tagad Romanovska drīkst pārstāvēt Baltkrieviju starptautiskā mērogā, tomēr par to nesaņemot nekādu valsts atbalstu.

Patiesie iemesli gan varētu būt pavisam citi, jo Romanovska nav kautrējusies publiski nosodīt Baltkrievijas kartību sargājošo iestāžu vardarbību pret civiliedzīvotājiem un iestājusies pret vēlēšanu rezultātu iespējamo viltošanu.

Zīmīgi, ka frīstails ir viens no Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko mīļākajiem sporta veidiem, kam viņš īpaši pievērš uzmanību, jo šī valsts sportisti pieskaitāmi vadošajiem pasaulē.

Jau ziņots, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) sākusi izmeklēt apgalvojumus, ka Baltkrievijas Nacionālā Olimpiskā komiteja (NOK) diskriminē sportistus viņu politisko uzskatu dēļ.

SOK valdes sanāksmē “tika atzīmēti dažādi satraucoši ziņojumi atsevišķu sportistu vēstulēs un medijos par NOK vai tās biedru federāciju iespējamu politiski motivētu iejaukšanos”, paziņoja SOK.

Baltkrievijā kopš 9. augustā rīkotajām prezidenta vēlēšanām nerimst protesti pret valsts prezidentu Aleksandru Lukašenko, kurš pasludināts par vēlēšanu uzvarētāju, bet opozīcija oficiālos vēlēšanu rezultātus uzskata par viltotiem. Šajos protestos ir vairāki bojāgājušie un simtiem ievainoto, un vairāk nekā 10 000 to dalībnieku tikuši aizturēti. Lukašenko ir arī Baltkrievijas Republikas NOK prezidents. 

Atbildot uz septembra beigās nosūtītu vēstuli, Baltkrievijas NOK rakstīja SOK, ka “sportistu atlases process gaidāmajām olimpiskajām spēlēm būs stingri pamatots ar sportistu sniegumu un rezultātiem lielākajos sporta pasākumos”. SOK tomēr paziņoja, ka ir turpinājusi saņemt no sportistiem “sūdzības par nepiemērotu politiski motivētu spiedienu”.

“Tādēļ, balstoties uz saņemto jauno informāciju, SOK valde nolēma turpināt un pastiprināt izmeklēšanu, lai noteiktu, vai NOK pilda savus pienākumus pret saviem sportistiem atbilstoši Olimpiskajai hartai,” paziņoja SOK.