foto: Zane Bitere/LETA
Basketbola savienība piesakās uz Eiropas čempionāta “burbuļu” rīkošanu; notikušas sarunas par mūsu NBA spēlētāju dalību
Latvijas Basketbola savienības vadība - ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (no kreisās) un prezidents Raimonds Vējonis - ir gatavi Rīgā uzņemt Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrus.
Basketbols
2020. gada 6. oktobris, 03:20

Basketbola savienība piesakās uz Eiropas čempionāta “burbuļu” rīkošanu; notikušas sarunas par mūsu NBA spēlētāju dalību

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas Basketbola savienība (LBS) pieteiksies uz Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru “burbuļu” rīkošanu gan vīriešu, gan sieviešu komandām, sarunā ar Jauns.lv apstiprināja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) septembra vidū nolēma, ka novembrī un februārī paredzētās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles tiks aizvadītas “burbuļos”, atceļot iepriekš paredzēto mājas un izbraukuma spēļu formātu.

“LBS pieteiksies Eiropas čempionāta “burbuļu” rīkošanai sievietēm un vīriešiem gan novembrī, gan februārī paredzētajām spēlēm. Saprotam, ka diez vai būsim favorīti uz novembra spēļu rīkošanu, jo abām mūsu izlasēm būtu jāspēlē izbraukumā un iespēja šīs spēles aizvadīt savā laukumā būtu vērā ņemama priekšrocība. Visticamāk, oficiālu pieteikumu arī citas federācijas sūtīs pēdējā brīdī. Pagājušajā nedēļā pieejamā informācija neliecināja par lielu interesi, “burbuļu” turnīru uzņemšanai bija pieteikusies tikai Francija. Vēl viena mums laba ziņa ir kopējā Covid-19 vīrusa izplatības situācija Latvijā, kas joprojām ir labāka nekā daudzās Eiropas valstīs. Jebkurā gadījumā esam gatavi rīkot spēles gan novembrī, gan februārī. FIBA lēmumu par novembra turnīriem pieņems jau šonedēļ,” Cipruss cer, ka kāda no izlasēm jau šoruden iegūs iespēju spēlēt savā laukuma

- FIBA sākotnēji plānoja, ka vienā “burbulī” varētu spēlēt arī divu grupu, proti, astoņas komandas. Vai esat gatavi piekrist arī šādam variantam?

- Ja tās ir četras komandas, tad nav problēmu sarīkot vienā vietā. Ja astoņas, tad tas jau ir būtisks sadārdzinājums rīkotājiem un jāsaprot, kādi būs FIBA noteikumi un prasības organizatoriem. Jebkurā gadījumā, ja tiekam pie iespējas uzņemt grupu ar Latvijas komandu līdzdalību, esam gatavi investēt lielākus līdzekļus. Spēles mājās ir tās, kur palīdz arī savas sienas. Tādu iespēju nedrīkstam laist garān.

- Kas un par ko ko maksā? Vai LBS budžetā šādiem tēriņiem ir paredzēti līdzekļi?

- Vai uzņemam “burbuli” Rīgā, vai braucam spēlēt citur, tie jebkurā gadījumā ir izdevumi. Esam veikuši aprēķinus un starpība ir nebūtiska. Rīkojot pašiem, jānodrošina sacensību arēna, jāapmaksā tiesneši, FIBA delegāti. Savukārt viesu komandām paliek transporta un viesnīcu izdevumi. Pašlaik lidojumi uz daudzām vietām ir apgrūtināti, jādomā par līgumreisiem un tās atkal ir papildus izmaksas. Iepriekšējā LBS vadība papildus izdevumus mēģināja nolīdzināt, daļu vietu līgumreisā pārdodot līdzjutējiem, bet savā laukumā papildus ienākumus deva ienākumi no biļešu trdzniecības. Tagad šāda shēma nedarbosies. Neatkarīgi no nākamo spēļu norises, izmaksas būs lielākas nekā tad, ja viss notiktu pēc iepriekš apstiprinātā kalendāra un bez vīrusa pandēmijas izraisītām blaknēm. Jāsagaida FIBA lēmums, tad arī varēsim konkrētāk plānot loģistikas jautājumus. Ja tiksim pie iespējas rīkot šos miniturnīrus gan novembrī, gan februāri, tad gan vajadzēs meklēt papildus līdzekļus.

- Vai pašlaik varam kaut ko prognozēt par komandu sastāviem un vai šajā situācijā klubi vispār kādu vēl laidīs uz izlasēm?

- FIBA noteikumi neļauj klubiem neatbrīvot spēlētājus un šajā ziņā nekas nav mainījies. Tomēr mēs visi saprotam, ka šī ir nestandarta situācija pasaulē un lēmumi var būt ļoti dažādi. Mums jābūt gataviem uz tiem reaģēt. Pats esmu kontaktējies ar visu vadošo spēlētāju aģentiem, konkrētāk varēsim runāt, kad zināsim – kur un kad būs jāspēlē. Pēdējo dienu notikumi, kad ar koronavīrusu inficēti ir Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, rāda, ka kaut ko prognozēt ir grūti. Šodien ir ļoti daudz jautājumu, uz kuriem atbildes nav ne mums, ne FIBA kabinetos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Latvijas vīriešu izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru sākusi ar diviem zaudējumiem. 26. un 29. novembrī bija paredzētas izbraukuma spēles Grieķijā un Bosnijā un Hercegovinā; februārī mājās būtu jāuzņem Bulgārija un Grieķija.

Latvijas sieviešu izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijā divās spēlēs ir viena uzvara. 12. un 14. novembrī latvietēm bija ieplānots izbraukums uz Vāciju un Horvātiju; februārī jāuzņem Ziemeļmaķedonija un Vācija.

Cipruss apstiprināja, ka tiks veiktas pārrunas par NBA spēlētāju Rodiona Kuruca un Anžeja Pasečņika iespējamo dalību Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs. Spožākās zvaigznes šobrīd nav pieejamas – Kristaps Porziņģis mēģina tikt skaidrība ar veselību pēc meniska savainojuma, Dāvim Bertānam šā brīža prioritāte ir jauna NBA līguma parakstīšana. Visticamāk, tuvu nullei pielīdzināma sešu Eirolīgā spēlējoša latviešu iespēja palīdzēt izlasei nākamajās divās spēlēs – 26. un 27. novembrī viņu klubiem ir kārtējie mači savu klubu sastāvos.