foto: AFP/Scanpix
Bez vakcīnas pret Covid-19 Tokijas Olimpiādes norise ir mazticama
Bez vakcīnas, kas spētu ārstēt koronavīrusu, Tokijas Olimpiādes norise ir mazticama.
Citi sporta veidi
2020. gada 17. aprīlis, 21:57

Bez vakcīnas pret Covid-19 Tokijas Olimpiādes norise ir mazticama

Jauns.lv / LETA

Bez vakcīnas, kas spētu ārstēt koronavīrusu, Tokijas Olimpiādes norise ir mazticama, piektdien paziņoja Edinburgas Universitātes profesore Devi Sridhara, vēsta Lielbritānijas raidorganizācija BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un Tokijas olimpisko spēļu rīkotāji šonedēļ aizvadīja valdes sēdi, kurā vēlreiz tika uzsvērts Olimpiādes norises nozīmīgus pasaules mērogā.

foto: AFP/Scanpix
Bez vakcīnas, kas spētu ārstēt koronavīrusu, Tokijas Olimpiādes norise ir mazticama.

Šajā sēdē SOK Koordinācijas komitejas vadītājs Džons Koatess arī pauda, ka, viņaprāt, koronavīruss tāpat varētu atstāt ietekmi uz Olimpiādi, neraugoties uz faktu, ka tā ir pārcelta par gadu.

Koatess ceturtdien preses konferencē norādīja, ka lielākās problēmas varētu sagādāt lielās masas un sportistu testēšana. Šajos jautājumos SOK palīdzīgu roku sniegtu Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Tikmēr Edinburgas Universitātes profesore Sridhara, kura specializējusies globālās veselības nozarē, uzsvēra, ka vakcīnas izgudrošana "mainītu spēles ritējumu".

Šaurā lokā Japānā sagaida olimpisko lāpu

Olimpisko spēļu lāpas sagaidīšanas ceremonija Covid-19 vīrusa piesardzības pasākumu dēļ notika bez skatītājiem. Svinīgo uguni iededza divi trīskārtējie olimpiskie čempioni ...

gallery icon
22

"Jau tagad dzirdam, ka zinātnieki ir tuvu vakcīnas radīšanai. Biju pārsteigta, jo domāju, ka tās radīšanai ir nepieciešams gads vai pusotrs," teica profesore. "Pieļauju, ka vakcīna plašākas publikas rokās varētu nonākt ātrāk nekā sākotnēji tika prognozēts."

"Ja nākamā gada laikā atradīsim vakcīnu, Olimpiādes norise kļūst reālāka. Visiem pieejama, par atbilstošu cenu un efektīva - šāda vakcīna mainītu spēles norisi. Taču gadījumā, ja šāds izrāviens zinātnē netiek piedzīvots, šaubos, ka olimpiskās spēles notiks plānotajā laikā."

Profesore arī norādīja, ka SOK rīkojusies pareizi, pārceļot Olimpiādi par gadu, tai pat laikā negarantējot to norisi.

"Domāju, ka rīkojamies pareizi... Šajā situācijā labāk atbalstīt zinātni, sabiedrību un iekrāt pieredzi. Ilgtermiņā raugoties, skaidrs, ka šo visu uzveikt spēs vienīgi zinātne," uzsvēra Sridhara.

SOK un Tokijas olimpisko spēļu rīkotāji ceturtdien paziņoja, ka ir izveidota Apvienotā vadības komiteja, kuras tiešais pienākums ir parūpēties par četrgades notikuma norisi. Šo komiteju vadīs Koatess un "Tokija 2020" organizatoru komitejas prezidents Joširo Mori.

Līdz Tokijas Olimpiskajām spēlēm atlicis gads

Tokija ir gatava uzņemt 2020. gada olimpiskās spēles, gadu pirms četrgades lielākā sporta foruma pauž Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents ...

gallery icon
56

Savukārt Japānas valdība ārkārtas stāvokli valstī pagarinājusi līdz 6.maijam, jo koronavīruss atkal pieņēmies spēkā.

Tokijas olimpiskās spēles nākamvasar norisināsies no 23.jūlija līdz 8.augustam jeb tajā pašā laika periodā, kad bija paredzētas šovasar.

Tokijas olimpisko spēļu galvenais stadions jau teju pabeigts

Nākamā gada Tokijas olimpisko spēļu galvenais stadions ir teju pabeigts un tas tiks atvērts decembrī. Kā norādīja rīkotāji, stadions, kurā ...

gallery icon
32

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liegs sportistiem šovasar pulcēties Tokijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.