foto: REUTERS/SCANPIX
Tokijas olimpiskajās spēlēs neļaus piedalīties Taizemes un Malaizijas svarcēlājiem
Viena no Taizemes vadošajām svarcēlājām dažādos dopinga lietošanas skandālos iejauktā 26 gadus vecā Siripuha Gulnoja.
Citi sporta veidi
2020. gada 4. aprīlis, 20:43

Tokijas olimpiskajās spēlēs neļaus piedalīties Taizemes un Malaizijas svarcēlājiem

Jauns.lv / LETA

Pārlieku lielā sportistu skaita dēļ, kuri pieķerti lietojam dopingu, Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) sestdien lēma liegt dalību Tokijas Olimpiādē Malaizijas un Taizemes sportistiem.

IWF savā paziņojumā pauda, ka neraugoties uz faktu, ka Olimpiāde ir pārcelta, Malaizijas un Taizemes sportistiem nav jāatļauj piedalīties svarcelšanas sacensībās.

Abu valstu svarcelšanas federācijām trīs nedēļu laikā šo lēmumu ir iespēja apstrīdēt Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Tāpat IWF lēmusi piešķirt 200 000 ASV dolāru (aptuveni 185 000 eiro) lielu naudas sodu Taizemes Svarcelšanas federācijai (TAWA), kas jau iepriekš labprātīgi atteicās no dalības Tokijas Olimpiādē.

"Daļa no šīs summas ir naudas sods, bet otra puse segs visus papildu izdevumus, kas IWF radās, vērtējot TAWA darbību. Tostarp arī papildu testi šīs valsts sportistiem," teikts IWF paziņojumā.

No pagājušā gada pasaules čempionātā ņemtajām dopinga provēm astoņu sportistu ķermeņos konstatēta dopinga klātbūtne. Starp tiem ir arī divi olimpiskie čempioni. TAWA sportisti tika pieķerti pēc tam, kad IWF pagājušajā novembrī Ķelnē nolēma vairākas proves atkārtoti pārbaudīt.

Taizeme dopinga skandālā bija ierauta arī 2011.gadā, kad pozitīvas dopinga proves tika konstatētas septiņām pusaudzēm, no kurām divas ir arī starp šobrīd sešām izmeklējamām lietām.

Vēlāk IWF paziņoja, ka TAWA ir piešķirta diskvalifikācija uz trim gadiem. Taizemes svarcelšanas jumtorganizācija tiks atkārtoti vērtēta ne ātrāk par 2022.gada 7.martu.

Janvārī neilgi pēc tam, kad kādā Vācijas televīzijas kanālā tika pārraidīta dokumentālā filma, kurā pausts, ka dopingu Taizemē "iebaro" arī gados jaunām meitenēm, par atkāpšanos paziņoja visas tā brīža TAWA amatpersonas.

Savukārt Malaizijas Svarcelšanas federācija no IWF saņēmusi viena gada diskvalifikāciju. Šīs organizācijas darbība atkārtoti tiks vērtēta ne ātrāk par šī gada 1.oktobri.