foto: PA Pictures/Scanpix
Ņūkāslas "United" kā pirmā Anglijas premjerlīgā nosūta personālu pagaidu atvaļinājumā
Ņūkāslas "United" fans.
Futbols
2020. gada 31. marts, 18:45

Ņūkāslas "United" kā pirmā Anglijas premjerlīgā nosūta personālu pagaidu atvaļinājumā

Jauns.lv / LETA

Ņūkāslas "United" ir kļuvusi par pirmo Anglijas premjerlīgas futbola klubu, kas, reaģējot uz koronavīrusa Covid-19 izraisīto krīzi, futbolu nespēlējošos darbiniekus ir nosūtījusi pagaidu atvaļinājumā, bet Totenhemas "Hotspur" par 20 procentiem samazinājusi algoto darbinieku algas, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Ziņojumā teikts, ka Ņūkāslas rīkotājdirektors Lī Čārnlijs pirmdien informēja personālu ar e-pasta palīdzību, sakot, ka lēmums ir pieņemts, lai aizsargātu kluba nākotni.

Ņūkāsla ir pievienojusies pēc spēka otrās divīzijas klubiem, piemēram, Birmingemas "City" un Bērmondzi "Millwall", lai lielāko daļu sava darbaspēka, izņemot spēlētājus un pirmās komandas treneru personālu, nosūtītu atvaļinājumā.

Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks šomēnes paziņoja, ka prombūtnes atvaļinājumam strādnieki kā daļu no darba saglabāšanas shēmas koronavīrusa dēļ var pieprasīt 80 procentus no savas algas līdz 2500 sterliņu mārciņām (2 810 eiro) mēnesī.

Tikmēr cits premjerlīgas klubs Totenhemas "Hotspur" otrdien koronavīrusa dēļ paziņoja par 20 procentu atalgojuma samazinājumu darbiniekiem, kuri nespēlē.

Koronavīrusa pandēmijas dēļ klubs aprīlī un maijā šādu atalgojuma samazinājumu ir piemērojis 550 nespēlējošiem darbiniekiem.

"Hotspur" priekšsēdētājs Deniels Levijs paziņojumā sacīja, ka ir jāaizsargā darba vietas un, ja nepieciešams, klubs plāno izmantot valdības piedāvāto pagaidu atvaļinājuma shēmu.

Viņš arī cerēja, ka sarunu laikā starp premjerlīgu un spēlētāju un menedžeru asociācijām spēlētāji un treneri "darīs visu futbola ekosistēmas labā".

"Kad es lasu vai dzirdu stāstus par spēlētāju transfēriem šovasar, it kā nekas nebūtu noticis, cilvēkiem ir jāpamostas, lai redzētu to, kas notiek mums apkārt," sacīja Levijs.

"Ar vairāk nekā 786 000 inficētu cilvēku un vairāk nekā 38 000 nāves gadījumu un lielas pasaules daļas noslēgšanos mums ir jāsaprot, ka futbols nevar darboties burbulī.," viņš skaidro. "Saskaņā ar "Deloitte" aptauju pēc ieņēmumiem mēs varam būt astotais lielākais klubs pasaulē, taču visiem šiem vēsturiskajiem datiem nav nozīmes, jo šim vīrusam nav robežu."

Levijs teica arī, ka Ziemeļlondonas kluba darbība faktiski ir apstājusies, daži fani ir zaudējuši darbu un sponsori ir nobažījušies par savu biznesu.

Tikmēr Totenhemas klubam joprojām ir jāveic izmaksas, kas gada mērogā sasniedza simtiem miljonu mārciņu.

Arī citi lielākie Eiropas klubi ir centušies samazināt savas izmaksas valstīs, kurās ir ārkārtas stāvokis, lai apkarotu vīrusa izplatību.

Arī "Barcelona", Minhenes "Bayern" un Turīnas "Juventus" ir to vidū, kuriem jāsamazina spēlētāju un darbinieku algas, lai samazinātu izmaksas.