foto: AFP/Scanpix
Čehija negaidīti pieveic turkus un turpinās cīņu par medaļām; Melnkalne zaudē arī Brazīlijai
Čehijas izlases līderis Tomāšs Satoranskis (ar bumbu) pret Dogušu Balbaju.
Basketbols
2019. gada 5. septembris, 14:06

Čehija negaidīti pieveic turkus un turpinās cīņu par medaļām; Melnkalne zaudē arī Brazīlijai

Jauns.lv / LETA

Brazīlijas basketbola izlase ceturtdien ar panākumu savā pēdējā Pasaules kausa (PK) grupu turnīra spēlē nodrošināja vietu izslēgšanas turnīrā, kurā cīnīsies par 1.-16.vietu.

Brazīlija F apakšgrupas spēlē ar rezultātu 84:73 (19:20, 24:18, 23:16, 18:19) uzvarēja Melnkalnes izlasi, kas PK nav tikusi pie uzvarām.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās bija Marselinu Huertas, kurš guva 16 punktus un vēl sešas reizes rezultatīvi piespēlēja. Tikmēr Krištianu Feliciu iemeta 14 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Melnkalnes labā 16 punktiem un desmit rezultatīvām piespēlēm izcēlās Dereks Nīdhams.

Abas komandas aizvadīja sīvu spēli, ko pierādīja arī līdzīgā metienu realizācija - divpunktu metienus abas komandas realizēja ar 57% precizitāti, no tālās distances ar 39% (pretiniekiem 34%) precīzāki bija uzvarētāji, bet soda metienos Melnkalnei tika dotas vien deviņas iespējas, no kurā sešas tika realizētas (67%). Brazīlieši "sodiņus" meta 14 reizes, tikai trīsreiz aizmetot garām (79%).

Citā mačā E apakšgrupā Čehija ar rezultātu 91:76 (22:16, 21:19, 23:25, 25:16) pārliecinošu apspēlēja Turcijas izlasi.

Ar 18 punktiem Čehijas izlasē izcēlās Vojteks Hrubans, bet vēl 17 guva Ondrejs Balvins, kurš arī izcīnīja 11 atlēkušās bumbas. Turcijas izlases labā Sedi Osmans iemeta 24 punktus.

Turcijas izlase E apakšgrupā finišēja trešajā vietā, jo iepriekš turnīrā piekāpās arī līderei ASV, kas gan nebija tālu, lai piedzīvotu vēsturisku zaudējumu pret turkiem.

Cīņā par medaļām Brazīlija K grupā noteikti spēlēs pret ASV un Čehiju, bet par atlikušo vietu cīnīsies Grieķija un Jaunzēlande.

Tikmēr H apakšgrupā Kanāda ar rezultātu 82:60 (11:22, 22:10, 26:14, 23:14) pārspēja Senegālas izlasi, svinot pirmo panākumu turnīrā.

Rezultatīvākais Kanādas izlasē ar 24 punktiem bija Korijs Džozefs, bet Kevins Pangoss iemeta 13 punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas. Viņam arī piecas rezultatīvas piespēles.

Tikmēr Senegālas izlasē Muhameds Fajs ar 14 punktiem bija rezultatīvākais.

Pēc pirmā puslaika kanādieši bija vadībā tikai ar vienu punktu, tomēr nedaudz mazāk pieļautās kļūdas (13 pret 18), kā arī lielāka precizitāte no tālās distances (33% pret 28%) palīdzēja nosargāt un vēlāk arī palielināt pārsvaru, izcīnot pirmo uzvaru turnīrā.

Abas komandas H apakšgrupā spēlēja kopā ar Lietuvu un Austrāliju, nespējot pārspēt nevienu no tām. H grupas līderes vēlāk pēcpusdienā aizvadīs savstarpēju spēli, lai noskaidrotu šīs apakšgrupas uzvarētāju.

Izslēgšanas turnīrā par 17.-32.vietu Kanāda un Senegāla spēlēs pret Jordānu, bet ceturtā komanda būs Vācija.

Vācieši G apakšgrupā savā pēdējā spēlē ar 96:62 (28:17, 20:19, 18:13, 30:13) sagrāva Jordānu, svinot savu pirmo panākumu turnīrā.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās ar 18 punktiem bija Maksimiljans Klebers, bet zaudētāju rindās Ahmads Al Dvairi izcēlās ar 17 gūtiem punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām.

Ceturtdien laukumā savstarpēji dueļi vēl paredzēti Lietuvai un Austrālijai, Grieķijai un Jaunzēlandei, ASV un Japānai, kā arī Polijai un Krievijai.

Šī ir pirmā Pasaules kausa izcīņa, kurā piedalās 32 izlases. Visas komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm, kuras aizvadīs viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas divas labākās valstsvienības turpinās cīņu par 1.-16.vietu.

Iepriekšējā PK izcīņā, kas notika 2014.gadā uzvaru otro turnīru pēc kārtas izcīnīja ASV izlase.

Pasaules kausa finālturnīrā kopumā piedalīsies 32 izlases, sacensībām notiekot astoņās dažādās Ķīnas pilsētās.