foto: Latvijas regbija federācija
Durvis vēris Latvijas regbija muzejs
Citi sporta veidi
2019. gada 17. augusts, 21:16

Durvis vēris Latvijas regbija muzejs

Jauns.lv / LETA

Latvijas regbija leģenda Māris Šmits sestdien savās mājās Rīgā atklāja jauno Latvijas regbija muzeja ekspozīciju.

Pēc "Latvijas Universitātes" stadiona nojaukšanas bez pajumtes palika arī Latvijas regbija muzejs, un sestdien tas atkal vēra savas durvis apmeklētājiem Rīgā, Stāmerienas ielā 3, daudzu Latvijas regbija slavas lappušu dalībniekiem klātesot.

Ilggadējais Latvijas regbija spēlētājs un entuziasts Šmits to paveicis savā dzīvesvietā, ekspozīciju iekārtojot kopā ar savu mammu.

"Tas, ko jūs redzat šeit, ir tikai neliela daļa no muzeja krājumiem," atklāšanā teica Šmits. "Tādus muzejus es varētu iekārtot vēl sešus - septiņus."

Muzejā redzamas gan spēļu afišas gandrīz 60 gadu garumā, gan piemiņas balvas, vimpelīši, gan regbistiem raksturīgās kaklasaites un milzums fotogrāfiju, par kurām Šmits saka, ka "tās nav vienkārši fotogrāfijas, jo tām katrai ir savs stāsts."

Ekspozīcija liecina gan par regbija attīstību Latvijā padomju varas gados, tai skaitā par iekļūšanu PSRS čempionāta augstākajā līgā 1991.gadā, gan par laikam jau izcilāko sasniegumu šī sporta vēsturē - iekļūšanu Pasaules kausa finālturnīrā regbijā-7 1993.gadā, gan par regbija stāstu mūsdienās.

Pēc muzeja atklāšanas sākās regbistiem ierastais trešais puslaiks. Šmits var pastāstīt gan par to, gan par regbija grāmatu, kuru viņš ar Latvijas Regbija federācijas atbalstu gatavo izdošanai nākamgad Latvijas regbija 60.gadadienā, gan par ekspozīcijā izstādītajiem eksponātiem.

"Visas vēsturiskās relikvijas, kas ir, sākot vēl no sešdesmitajiem gadiem, esmu ilgstoši krājis, un tagad ir pienācis brīdis, kad tas jāredz arī pārējiem, nevis tikai man. Lai visi, īpaši jaunieši, redz, kā sākās regbijs, ka tas tika spēlēts arī iepriekš," tā par muzeju saka tā veidotājs Māris Šmits. "Šeit tiks atspoguļoti nozīmīgākie Latvijas regbija notikumi. Protams, arī dalība Pasaules kausā regbijā-7, bet ne tikai. Muzejā ir gan produktīvāki laika nogriežņi, gan ne tik - tāpat kā dzīvē, kura iet gan uz augšu, gan leju."

Regbija muzejs pirmoreiz tika atklāts 2010.gada augustā, svinot Latvijas regbija piecdesmitgadi. Toreiz tas bija pirmais atsevišķa sporta veida muzejs Latvijā, tomēr, kad LU stadionu nojauca, arī muzejam nācās atstāt savas telpas.

Latvijas regbija dzimšanas diena skaitās 1960.gada 12.maijs un par Latvijas regbija "tēvu" tiek uzskatīts Vladimirs Martinsons, kurš šo sporta veidu pārveda no studijām Maskavā. Savukārt par Latvijas regbija "krusttēvu" uzskata VEF Sporta kluba priekšsēdētāju Arnoldu Brambergu, jo VEF rūpnīca uz 16 gadiem uzņēmās tā laika Latvijas labākās komandas uzturēšanu.

Tēmas