Hokejs
2016. gada 12. februāris, 15:51

Lipmanam spēcīga pārliecība: "20 gadu laikā ar izlases treneri ne reizi neesmu kļūdījies"

Jauns.lv

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans ir drošs, ka jaunieceltais valstsvienības galvenais treneris Leonīds Beresņevs tiks galā ar saviem pienākumiem, jo prezidents uzskata, ka 20 gadu laikā ne reizi nav kļūdījies trenera izvēlē.

Kā zināms, Beresņevs līgumu par Latvijas hokeja izlases trenēšanu noslēdza pirmdien. Tas parakstīts līdz septembrī gaidāmajam Phjončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, kas kvalificēšanās gadījumā tiks pagarināts vēl uz diviem gadiem.

"Saistībā ar galvenā trenera izvēli man nebija tiesību kļūdīties, un 20 gados neesmu to izdarījis ne reizi. Uz manis gulstas liela atbildība," piektdien preses konferencē stāstīja Lipmans. "Beresņevs bija tas, kurš savulaik ieveda Latvijas izlasi A divīzijā. Jā, vienu gadu viņam nepaveicās, tomēr neveiksmes bijušas arī citiem. Nupat viņš augstākajā divīzijā ieveda arī Latvijas U-20 izlasi, un neredzu iemeslu, kāpēc viņš nevarētu būt pieaugušo izlasē."

"Jā, mums bija arī citi kandidāti, daudz sarunu, tomēr domāju, ka arī šoreiz nebūšu kļūdījies," stāstīja Lipmans, secinot, ka Beresņevam karjerā nav bijusi tāda veiksme kā, piemēram, Oļegam Znarokam.

Kā zināms, iepriekš šonedēļ laikraksts "Diena" citēja ar Latvijas izlasi iepriekš jau strādājušo kanādiešu speciālistu Tomu Kūlenu, kurš apgalvoja, ka 26.janvārī parakstījis līgumu par Latvijas izlases trenēšanu, tomēr tagad Lipmans to ignorējot.

"Parādiet kaut vienu komandu, ko Kūlens ir trenējis. Mūsu starpā nebija nekāda līguma, tās ir pilnīgas muļķības," piektdien izteicās Lipmans, kārtējo reizi uzsverot, ka kanādietis ir aģents, nevis treneris. "Uzskatu, ka izvēlēties Beresņevu bija ļoti pareizi."

"Atdošu no sevis visu maksimālo, lai attaisnotu uzticību un sasniegtu mērķus. Šis ir mans trešais piegājiens darbā ar izlasi, un esmu ļoti priecīgs atgriezties. Lieliski apzinos, kāda ir atbildība," stāstīja jaunieceltais treneris. "Komanda šobrīd ir ne visai labā stāvoklī, tomēr domāju, ka izlase saglabās vietu augstākajā divīzijā."

Pašlaik 57 gadus vecajam Beresņevam ir liela pieredze darbā gan ar jauniešu, junioru, gan ar pieaugušo hokeja komandām. No 1995. līdz 1999., kā arī 2005. un 2006.gadā viņš jau bijis Latvijas valstsvienības galvenais treneris. Tāpat speciālists vairākkārt vadījis Latvijas U-18 un U-20 izlases.

Tieši Beresņevs 1996.gadā Latvijas izlasi ieveda pasaules čempionāta augstākajā divīzijā un vadīja to arī gadu vēlāk, kad Latvija debitēja spēcīgāko komandu saimē.

"Man ir jaunas idejas, kuras centīšos realizēt dzīvē. Ceru, ka hokejisti tās atbalstīs," stāstīja speciālists. "Mūsu hokejam šobrīd nav labākie laiki, ko parāda arī Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Rīgas "Dinamo" rezultāti. Cerams, ka šīs komandas hokejisti līdz treniņnometnes sākumam atpūtīsies, bet pēc tam spēs palīdzēt valstsvienībai. Visi "Dinamo" vietējie hokejisti ir potenciālie izlases kandidāti."

"Sāpīgi skatīties uz "Dinamo" sniegumu. Lielā nauda ir novedusi ne tur, kur vajag. Tomēr "Dinamo" pārstāv mūsu zemi un Latviju," teica Lipmans, secinot, ka šobrīd izlasē spēlētājiem vairs nav tik liela patriotisma kā agrāk.

"U-20 spēlētāji sevi labi parādījuši, mums ir arī citi labi jaunie hokejisti, kas nākotnē būs labs papildinājums valstsvienībai. Izlases soliņš mums nav garš, tomēr iespaidīgs," uzskata izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks. "Pasaules čempionātā sāksim gatavoties marta otrajā pusē. Mums priekšā ir astoņas pārbaudes spēles, centīsimies saliedēt kolektīvu, tāpat būs pietiekami laika, lai nobriestu fiziski."

"Sliecamies uzsvaru likt uz augstas klases spēlētājiem, kuri sevi jau ir pierādījuši, un junioriem. Mums aug talantīga un spēcīga jauno spēlētāju grupa. Negribu saukt uzvārdus, bet līmenis ir labs," uzskata Baldonieks. "Šādi apvienojot sevi pierādījušos hokejistus ar jaunajiem spēlētājiem, ceram izkristalizēt kodolu, kas būs cīņasspējīgs pasaules čempionātā."

Kā zināms, Beresņevs 2010. un 2015.gada nogalēs, būdams Latvijas U-20 izlases galvenais treneris, viņš palīdzēja izcīnīt ceļazīmi uz augstāko divīziju. Šosezon pieredzējušais hokeja speciālists ir arī Latvijas virslīgas hokeja čempionāta komandas "Rīga" galvenais treneris. Tāpat Beresņevs trenējis citus Latvijas klubus - Rīgas "Pārdaugava", "Juniors", "Liepājas metalurgs", "Rīga 2000", ASK/"Ogre" un "Dinamo Juniors", kā arī trenera pieredzi smēlies Krievijā, Igaunijā un Kazahstānā.

Janvārī trenera asistenta amatā tika apstiprināts Viktors Ignatjevs, tāpat iepriekš tika ziņots, ka šo amatu turpinās pildīt arī Kārlis Zirnis. Tiesa, pēc Beresņeva apstiprināšanas netiek izslēgts, ka šie jaunā trenera palīgi varētu mainīties.

Pērn pasaules čempionātā Latvija par mata tiesu saglabāja vietu starp planētas spēcīgākajām izlasēm. Lipmans iepriekš izteicās, ka Krievijā gaidāmās šī gada meistarsacīkstes komandai būs grūtākās, kopš Latvija sacenšas elites divīzijā.

Kā zināms, gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīs astoņas pārbaudes spēles. Vispirms Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīrā aprīļa pirmajā pusē Latvija divreiz izbraukumā spēkosies ar Dāniju, mēneša vidū uzņems Baltkrievijas izlasi, vēl pēc nedēļas arī Vāciju. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs aprīļa un maija mijā vienība izbraukumā spēlēs ar Šveici.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt LHF doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un vēl vienu izlasi, kas noskaidrosies šajā nedēļas nogalē. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA