Latvijas vicečempioni "Ventspils" zaudē basketbolistiem no Izraēlas
"Ventspils" basketbolisti FIBA Eiropas kausa astotdaļfināla pirmajā mačā zaudē "Maccabi Rand Media" komandai. Attēlā: rezultatīvākais mūsējo rindās Kristaps Janičenoks.
Basketbols
2016. gada 21. februāris, 22:01

Latvijas vicečempioni "Ventspils" zaudē basketbolistiem no Izraēlas

Jauns.lv

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālā pirmajā spēlē svētdien savā laukumā ar 73:75 (12:15, 17:16, 21:22, 23:21) zaudēja Izraēlas vienībai Rišonlecijonas "Maccabi Rand Media".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz ar to "Ventspils" sērijā līdz diviem panākumiem nonākuši iedzinējos ar 0-1.

Mājinieku komandā 25 punktus iemeta Kristaps Janičenoks, kamēr 22 punktus pievienoja Māris Gulbis.

Tikmēr "Maccabi Rand Media" sastāvā 29 punktus guva Derils Monro.

Šo spēli abas komandas sāka mazrezultatīvā cīņā, jo neviens no basketbolistiem punktus nespēja gūt pirmās trīs spēles minūtes, līdz divus punktus iemeta "Ventspils" basketbolists Artis Ate. Lai gan tieši ventspilnieki guva pirmos punktus spēlē, turpinājums sekmīgāks padevās "Maccabi Rand Media" vienībai, kas izvirzījās vadībā ar 12:6. Mājinieki gan prata atspēlēties un panākt neizšķirtu, taču pirmā ceturtdaļa tika zaudēta ar 12:15.

Otrajā ceturtdaļā viesi no Izraēlas turējās dažu punktu attālumā, bet "Ventspils" basketbolisti pirmo reizi vadību kopš spēles sākuma pārņēma 16.minūtē, kad divus punktus iemeta Māris Gulbis, panākot 22:21. Pēcāk mājinieki izvirzījās vadībā arī ar trīs punktu pārsvaru, taču pirmais puslaiks starp abām komandām noslēdzās ar cīņu punkts punktā. Pirmo puslaiku ar divu punktu pārsvaru - 31:29 - noslēdza "Maccabi Rand Media".

Otrais puslaiks Latvijas komandai iesākās neveiksmīgi, jo dažu minūšu laikā "Ventspils" nonāca iedzinējos ar 31:42. Lai arī mājinieki šo starpību nespēja samazināt ilgu laiku, tas izdevās trešās ceturtdaļas beigās, kad pēc Janičenoka, Ates un Demjera Pitsa punktu guvumiem viesu pārsvars bija vairs tikai trīs punkti (53:50).

"Ventspils" basketbolistiem pavisam salauzt pretiniekus neizdevās, jo "Maccabi Rand Media" basketbolisti vadībā atradās arī ceturtajā ceturtdaļā. Vairākkārt ventspilnieki neveiksmīgi nospēlēja aizsardzībā. Vēl 9,4 sekundes pirms pamatlaika beigām Janičenoks ar diviem precīziem soda metieniem samazināja viesu pārsvaru tikai līdz vienam punktam - 71:72, bet pēc tam Izraēlas klubs atbildēja ar to pašu, turklāt arī turpinājumā ventspilnieku kapteinis realizēja divus soda metienus.

Kad līdz pamatlaika izskaņai bija atlikušas 4,8 sekundes, "Ventspils" atradās iedzinējos ar 73:75 un tika pie iespējas uzbrukt, taču Janičenoks kļūdījās driblā, tāpēc izslēgšanas spēles bija jāuzsāk ar zaudējumu.

Astotdaļfināla sērijā cīņa notiks līdz vienas komandas divām uzvarām. Atbildes mačs notiks 28.februārī pretinieku laukumā, bet nepieciešamības gadījumā trešā spēle paredzēta 2.martā Ventspilī.

Kā zināms, "Ventspils" komandai sestdien pievienojās amerikāņu basketbolists Deriks Nikss, kurš jau iepriekš ir spēlējis Latvijā, pārstāvot "VEF Rīga" komandu 2013./2014.gada sezonā. Tomēr šajā mačā laikā nesakārtotu formalitāšu dēļ Nikss vēl nespēlēja.

Svētdien piedzīvotā neveiksme ventspilniekiem ir pirmais zaudējums septiņās šosezon aizvadītajās FIBA Eiropas kausa spēlēs savā laukumā.

Turnīra pirmajā posmā "Ventspils" bija viena no sešām komandām, kas tika pie maksimālā rezultāta - sešās spēlēs tikai uzvaras.

Jaunajā turnīrā pirmajā posmā piedalījās 56 komandas no visas Eiropas, bet otro posmu sasniedza 32 labākās vienības. Otrajā posmā tās bija sadalītas astoņās grupās, vēlreiz izspēlējot divu apļu turnīru.

Pēc astotdaļfināla notiks ceturtdaļfināli, kas arī tiks aizvadīti sērijās līdz divām uzvarām, bet sacensību finālčetrinieka izspēle plānota 2016.gadā no 29.aprīļa līdz 1.maijam.

Jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr pagājušajā vasarā šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzījusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe"), kas izveidoja FIBA Eiropas kausu un cerēja nokļūt arī starp ULEB Eirolīgas organizatoriem. Tomēr paredzams, ka nākamajā sezonā paralēli ULEB Eirolīgai tiks izveidota basketbola Čempionu līga.


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA