foto: Sputnik/Scanpix/LETA
VIDEO: 13 gadus veca krievu daiļslidotāja paveic ko nebijušu šajā sporta veidā
Par Aleksandru Trusovu daiļslidošanā mēs vēl noteikti dzirdēsim.
Citi sporta veidi
2018. gada 12. marts, 05:22

VIDEO: 13 gadus veca krievu daiļslidotāja paveic ko nebijušu šajā sporta veidā

Jauns.lv

13 gadus vecā Krievijas daiļslidotāja Aleksandra Trusova kļuvusi par pirmo sieviešu daiļslidošanas vēsturē, kurai izdevies četrkāršais tulupa lēciens oficiālās sacensībās.

Aleksandra Trusova sieviešu daiļslidošanai unikālo lēcienu paveica Bulgārijā notikušajā junioru pasaules čempionātā. 13 gadus vecais brīnumbērns ar vienu četrkāršo lēcienu neaprobežojās, jo drīz pēc tam programmā sekoja arī četrkāršais saļhovs. Šāds lēciens iepriekš padevies bija tikai vēl vienai daiļslidotājai, divkārtējai pasaules čempionei un Vankūveras olimpisko spēļu piektās vietas ieguvējai japānietei Miki Ando, kura arī to iespēja junioru vecumā (2002./03. gada sezonā).

Salīdzinājumam jāmin, ka visa vīriešu daiļslidošanas pasaules elite lec četrkāršos lēcienus. Amerikānis Neitans Čens Phjončhanas olimpisko spēļu izvēles programmā pirmo reizi sporta veida vēsturē paveica maksimālo skaitu - sešus četru apgriezienu lēcienus. Latvijas labākais vīriešu daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs vēl oficiālais sacensībās četrkāršo lēcienu nav veiksmīgi izpildījis, bet Phjončhanā viņam pamatīgas grūtības sagādāja trīskāršie akseļi.

Trusovas sniegums viņai ļāva izcīnīt zelta medaļu junioru pasaules čempionātā summā savācot 225,52 punktus. Šāda punktu summa ļautu 13 gadus vecajai meitenei izcīnīt ceturto vietu nesen notikušajās olimpiskajās spēlēs, piekāpjoties vienīgi divām izcilajām tautietēm 15 gadus vecajai Alīnai Zagitovai un nesen pilngadību sasniegušajai Jevgēņijai Medvedevai, kā arī kanādietei Keitlinai Osmondai.

Šī Aleksandrai ir vien otrā sezona karjerā un pirmā starptautiskajā arēnā. Viņa šogad uzvarējusi visās četrās sacensībās, kurās piedalījusies (Trīs junioru "Grand Prix" posmos un Krievijas junioru čempionātā).

Nav arī diez ko liels pārsteigums, ka Trusova trenējas pie gruzīnu izcelsmes krievu treneres Eteri Tutberidzes, kura ir izaidzinājusi divu iepriekšējos Krievijas daiļslidošanas brīnumbērnus Zagitovu un Medvedevu. Šobrīd viss liecina, ka jau tuvākajā laikā šīs valsts pārstāvēm ir spožas izredzes aizņemt visu goda pjedestālu lielajās sacensībās vairāku gadu garumā.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon
71