foto: Romāns Kokšarovs/F64
Šodien startē 5 mūsējie: Rastorgujevs un Bendika dzīsies pakaļ, trīs olimpietes trauksies lejā
Ar trāpītu pēdējo sāvienu sprintā Andrejs Rastorgujevs, visticamāk, būtu iekļuvis pirmajā desmitniekā.
Citi sporta veidi
2018. gada 12. februāris, 00:01

Šodien startē 5 mūsējie: Rastorgujevs un Bendika dzīsies pakaļ, trīs olimpietes trauksies lejā

Kasjauns.lv / LETA

Phjončhanas olimpisko spēļu trešajā dienā pirmoreiz no Latvijas sportistiem uz starta iziet kamaniņu braucējas Elīza Cauce, Ulla Zirne un Kendija Aparjode, kā arī kalnu slēpotāja Lelde Gasūna, kuras sacensības nepatīkamo laikapstākļu dēl gan tika atceltas, kamēr biatlonisti Andrejs Rastorgujevs un Baiba Bendika aizvada iedzīšanas sacensības.

Latvijas sportisti Phjončhanā

Latvijas sportisti ziemas olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā, cītīgi trenējas un vairāki jau uzsākuši sacensības.

gallery icon
179

Pirmā trasē plānoja doties Gasūna, kurai plkst.3.15 bija jāsākas milzu slaloma pirmajam braucienam. Latvietei 50. starta numurs 81 dalībnieces konkurencē. Tomēr otro dienu pēc kārtas laikapstākļu dēļ kalnu slēpošanas sacensības tik atceltas. Sacesnsības notiks ceturtdien.

Šis Gasūnai būtu bijis pirmais starts šogad, jo 2017. gada beigās viņa saslima un gadu miju sagaidīja slimnīcā. Šosezon reizi viņa izcīnīja 27. vietu Eiropas kausa sacensībās slalomā, tomēr kopumā pie augstiem rezultātiem nav tikusi.

Šīs 27 gadus vecajai Gasūnai būs otrās olimpiskās spēles, pirms četriem gadiem Sočos viņa izcīnīja 30. vietu slalomā, bet milzu slalomā nesasniedzot finišu.

Kā vēstīts, svētdien neizdevās sākt olimpiskās kalnu slēpošanas sacensības, jo pārāk stipra vēja dēļ nobraucienu vīriešiem, kurā bija plānojis piedalīties arī Latvijas labākais šī sporta veida pārstāvis Kristaps Zvejnieks, pārcēla uz ceturtdienu.

Pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja pat pieci kalnu slēpotāji (Kristaps Zvejnieks, Roberts Rode, Mārtiņš Onskulis, Lelde Gasūna un Agnese Āboltiņa), tomēr Phjončhanas Olimpiādē viņu skaits būs sarucis līdz diviem.

Pārējie Latvijas sportisti uz starta izies vakarā pēc Phjončhanas laika.

Latvijas sportisti Phjončhanā gatavojas olimpiskajiem startiem

Latvijas sportistu ikdiena olimpiskajā Phjončhanā.

gallery icon
71

Tā plkst.12.10 pēc Latvijas laika sāksies desmit kilometru iedzīšanas distance biatlonā dāmām, kam plkst.14 sekos arī 12,5 kilometru iedzīšana vīriem. Abas sacensības translēs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Dāmu sacensībās vienīgā Latvijas pārstāve Baiba Bendika startēs ar 39.numuru, jo šo vietu viņa sestdien guva sprinta sacensībās. Kā pirmā iedzīšanu sāks vāciete Laura Dālmeiere, kurai pirms starta būs 24 sekunžu pārsvars pār tuvāko konkurenti Marti Ulsbū no Norvēģijas.

Savukārt Bendika startēs divas minūtes un astoņas sekundes vēlāk. Zīmīgi, ka vīru sprintā latvietis Oskars Muižnieks uzvarētājam zaudēja divas minūtes un 17 sekundes, bet ar to nebija pietiekami, lai iekļūtu sešdesmitniekā.

Sprintā Bendika pieļāva četras kļūdas un pēc finiša atzina, ka patraucējis pārāk vājais vējš sacensību laikā, jo piešaudē tas bijis spēcīgāks, tāpēc tādam pielāgots arī bija tēmēklis.

Pašlaik 26 gadus vecajai Bendikai šīs ir pirmās olimpiskās spēles. Ilmāra Briča audzēkne savu labāko fizisko formu šajā sezonā sasniedza janvārī, kad Pasaules kausa posmā izcīnīja desmito vietu 15 kilometru individuālajā distancē. Mēneša noslēgumā, nestartējot daudzām vadošajām biatlonistēm, viņa Eiropas čempionātā sprintā ieņēma 14. vietu, bet iedzīšanā bija astotā.

Sportistu olimpiskais ciemats Phjončhanā

Olimpiskajās spēlēs būs divi olimpiskie ciemati. Viens no tiem sportistiem, kuri sacentīsies sniega disciplīnās, otrs - tiem, kuri startēs sacensībās ...

gallery icon
51

Pasaules kausa posmos latvietei personiskais rekords ir 2015./2016.gada sezonā sensacionāli izcīnītā piektā vieta sprinta sacensībās Kenmorā, Kanādā, kas ir labākais rezultāts Latvijas dāmu biatlona vēsturē.

Tikmēr vīru sprintā svētdien Rastorgujevs kārtējo reizi bija ļoti ātrs trasē, bet pieļāva trīs kļūdas šaušanā un samierinājās ar 24. vietu. Iedzīšanu pirmais sāks vācietis Arnds Peifers, Rastorgujevam startējot 55,6 sekundes aiz viņa.

Savukārt Muižnieks olimpiskajam čempionam zaudēja divas minūtes un 17,5 sekundes un palika 64.vietā, nepilnas četras sekundes atpaliekot no 60. pozīcijās un olimpiskajā debijā neiekļūstot starp iedzīšanas dalībniekiem.

Phjončhanas olimpisko spēļu sportistu ciemats

gallery icon
46

Pamatīgas neveiksmes šaušanā sprintā piedzīvoja šīs sezonas vadošie biatlonisti Martēns Furkads un Juhanness Tīngnēss Bē. Abiem jau pēc pirmās šaušanas bija jāveic pa trim soda apļiem, bet J.T.Bē otrajā ugunslīnijā neaizvēra vēl vienu mērķi. Līdz ar to Furkads sprintā ieņēma astoto vietu, kamēr J.T.Bē samierinājās ar 31.pozīciju.

Rastorgujevs pirms četriem gadiem olimpiskajās spēlēs trīs reizes tika divdesmitniekā, labāko rezultātu uzrādot iedzīšanā, kurā bija devītais. Savukārt savā debijā 2010.gadā viņš individuāli labākais bija sprintā, kurā guva 50.vietu.

Kā zināms, Rastorgujevs līdz šim joprojām tikai reizi Pasaules kausā kāpis uz goda pjedestāla, kad pērnās sezonas pēdējās sacensībās izcīnīja sudrabu masu startā. Šosezon viņa labākais rezultāts Pasaules kausā ir divas astotās vietas, bet pirms olimpiskajām spēlēm viņš triumfēja Eiropas čempionāta sprinta sacensībās, kur gan nebija spēcīgākais dalībnieku sastāvs.

Iepriekšējā sezonā Latvijas vīriem tika nodrošinātas divas vietas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, vien pavisam nedaudz atpaliekot no iespējas uz Dienvidkoreju doties ar pilnu stafetes komandu. Savukārt Bendikai par ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm bija jācīnās šajā sezonā.

Tikmēr plkst.12.50 pēc Latvijas laika sāksies kamaniņu sporta sacensības dāmām, kam plkst.14.20 sekos otrais brauciens. LTV7 sola translēt pirmo braucienu, bet otrajam pieslēgties ap plkst.14.35, tomēr tad jau vismaz daļa no latvietēm, visticamāk, būs nobraukušas.

Dāmu sacensībās divas latvietes tikušas pirmajā grupā un pirmajā braucienā Kendija Aparjode startēs ar devīto numuru, kamēr Elīzai Caucei būs 12.numurs, bet Ulla Zirne sacensības aizvadīs ar 16.numuru.

Līdz ar to otrajā braucienā Cauce startēs kā pirmā, Aparjode kā ceturtā, bet Zirne kā 21.

Dāmu sacensības turpināsies arī otrdien, kad kamaniņu braucējas aizvadīs trešo un ceturto braucienu.

Pirms šīm sacensībām īpaši jāizceļ Aparjode, kura vēl janvāra vidū Pasaules kausā ne reizi nebija iekļuvusi pirmajā desmitniekā, bet sezonas priekšpēdējā etapā Lillehammerē ieguva desmito vietu pamatsacensībās, kam sekoja piektā vieta Sprinta kausā, turklāt rekordus viņa turpināja labot arī nedēļu vēlāk Siguldā, kas vienlaicīgi bija arī Eiropas čempionāts, gūstot piekto vietu pamatsacensībās un trešo vietu Sprinta kausā.

Turklāt veiksmīgu olimpisko debiju nedēļas nogalē aizvadīja viņas brālis Kristers, kurš vīru sacensībās pirmajos divos braucienos uzrādīja sesto rezultātu, bet noslēgumā pēc četriem braucieniem guva 11.vietu.

Svētdien noslēdzošajos treniņbraucienos latvietes palika stipri ārpus labāko desmitnieka, tomēr Cauce izteicās, ka viņai Phjončhanas trase patīk.

Šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā dāmām Cauce guva 13.vietu, Zirne palika 14.pozīcijā, bet Aparjode pēc veiksmīgajām sezonas beigām pacēlās līdz 18.vietai.

Pirms gada Pasaules kausa etapā Phjončhanas trasē labākā no latvietēm bija septīto vietu izcīnījusī Zirne, kamēr Cauce ieņēma 11.vietu, bet Aparjode krita.

Savukārt pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs Cauce, kura tobrīd vēl brauca ar uzvārdu Tīrumu, guva 12.vietu individuāli, kamēr tika pie olimpiskās bronzas komandu stafetē. Toreiz Zirne bija 18.vietā, bet trešās pilnvērtīgās dāmu braucējas tobrīd Latvijai nebija, jo sezonu iepriekš karjeru noslēdza Cauces vecākā māsa Maija Tīruma.

Latviju kamaniņu sportā pārstāvēs arī divnieku ekipāžas Juris Šics/Andris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš. Dāmām sacensības būs pirmdien un otrdien, divnieki spēkosies trešdien, bet ceturtdien tiks dalītas medaļas komandu stafetē.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo Ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Pirmdien kopā tiks sadalīti astoņi medaļu komplekti. Bez kalnu slēpošanas milzu slaloma dāmām un biatlona iedzīšanas vīriem un dāmām labākie tiks noskaidroti arī snovborda sloupstaila disciplīnā dāmām, kur svētdien vēja dēļ tika atceltas kvalifikācijas sacensības, daiļslidošanas komandu sacensībās, ātrslidošanā 1500 metros dāmām, frīstaila slēpošanas mogulā vīriem un tramplīnlēkšanā no mazā tramplīna dāmām.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet bobsleja stūmējs Intars Dambis sastāvā iekļauts kā rezervists. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.