foto: Edijs Pālens/LETA
Samoilovs/Šmēdiņš izcīna dramatisku uzvaru Jūrmalā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā mačā
Pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs Eiropas Volejbola konfederācijas Eiropas Čempionāta finālturnīra spēles laikā pret Turcijas volejbolistu pāri Muratu Giginoglu un Hasanu Mermeru.
Citi sporta veidi
2017. gada 16. augusts, 20:50

Samoilovs/Šmēdiņš izcīna dramatisku uzvaru Jūrmalā notiekošā Eiropas čempionāta otrajā mačā

LETA

Latvijas vadošais pludmales volejbola pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš trešdien izcīnīja divas uzvaras Majoros notiekošā Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) rīkotā Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrpu kārtas cīņās, otrajā mačā svinot dramatisku panākumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Samoilovs/Šmēdiņš Jūrmalā uzvar turku duetu

gallery icon
46

Ar ceturto numuru izliktie Samoilovs/Šmēdiņš vispirms D apakšgrupas mačā ar 2-0 (21:18, 21:10) pieveica Turcijas duetu Muratu Giginoglu un Hasanu Mermeru, kuri izlikti ar 29.numuru.

Pirms tam trešdien Latvijas dueti bija piedzīvojuši zaudējumus pirmajās piecās turnīra spēlēs, turklāt neuzvarēja nevienā setā, bet Samoilovs/Šmēdiņš šo sēriju lauza.

Abas komandas šo maču iesāka ļoti līdzvērtīgi, tām cīnoties punkts punktā, bet pirmā seta tehniskajā pārtraukumā ar viena punkta pārsvaru devās Samoilovs/Šmēdiņš (11:10). Lai arī ar uzbrukumu mājiniekiem nebija lielu problēmu, vairākas reizes Giginoglu/Mermers spēja uzlauzt Latvijas pāra aizsardzību. Spraiga cīņa turpinājās arī pirmā seta beigās, bet pašā noslēgumā mājiniekiem izdevās iegūt pāris punktu vadību un pirmo setu noslēgt ar uzvaru 21:18.

Savukārt otrais sets Samoilovam/Šmēdiņam padevās krietni pārliecinošāks. Vispirms tas tika sākts ar 6:0 izrāvienu, bet turpinājumā vadību izdevās nostiprināt. Noslēgumā Latvijas pāris otrajā setā izcīnīja graujošu uzvaru ar 21:10.

Graudiņa/Kravčenoka Majoros pārliecinoši apspēlē austrietes

gallery icon
36

Tikmēr dienas noslēdzošajā spēlē centrālajā kortā, kurā spēlēja visi astoņi Latvijas dueti, viņi dramatiskā mačā ar 2-1 (18:21, 21:18, 15:13) uzvarēja vāciešus Markusu Bekermanu un Janniku Harmsu, kuri kontinenta meistarsacīkstēs izlikti ar 20.numuru.

Pirmajā setā nedaudz labāki bija vācieši, bet pēc tam ar līdzīgu rezultātu 21:18 otrajā setā uzvarēja Latvijas labākais duets. Aizraujošs bija trešais sets, kurā Samoilovs/Šmēdiņš ilgu laiku bija iedzinējos, mača beigu daļā zaudējot ar 8:10. Tomēr pēc tam viņi pārņēma iniciatīvu, panākot 13:12, bet punktu cīņai pielika ar Šmēdiņa bloku.

"Varonis šajā spēlē ir viens, jo Jānis galotnē ļoti labi nospēlēja," pēc mača žurnālistiem sacīja Samoilovs. "Bija ļoti nestabila uznemšana. Jāsaņemas, nedrīkst tā spēlēt. Rīt jāspēlē labāk - tomēr labāk slikti spēlēt un uzvarēt nekā labi spēlēt un zaudēt."

Tikmēr Šmēdiņš atzina, ka viņiem ilgu laiku nav izdevies "aizķert" Harmsa spēli, kurš šajā turnīrā aizstājis Bekermana pastāvīgo partneri Larsu Flīgenu, kurš guvis traumu.

"Ilgi nesanāca Harmsu aizķert, viņš sita pusplanierus un pirmie divi seti gāja neveiksmīgi, bet pēc tam vismaz kaut kas sanāca. Arī rītdien mums pretī būs laba komanda, bet mums pašiem jāspēlē sava spēle. Šveicieši vēl vairāk spēlēs spēka spēli un tikai sitīs. Centīsimies izsist viņus no serves uzņemšanas, un tad jau darbosimies blokā-aizsardzībā," bilda Šmēdiņš, kurš piebilda, ka ar dueta līdzšinējo spēli nav apmierināts. "Šāds turnīrs Latvijā notiek vienreiz dzīvē, tāpēc negribas zaudēt komandām, kas nav TOP10. Ar spēli neesam apmierināti, bet uzvara ir, rīt iesim laukumā ar tīru galvu."

Šmēdiņš/Solovejs sīvā cīņā piekāpjas beļģiem

gallery icon
16

Kopumā Latvijas pludmales volejbolistiem pirmā Eiropas čempionāta sacensību diena nebija tā veiksmīgākā, izcīnot vien četras uzvaras 12 cīņās.

Vīru turnīrā panākums un zaudējums bija ar 16.numuru izliktajiem Mārtiņam Pļaviņam un Haraldam Regžam. Viņi pirmajā A apakšgrupas mačā ar 0-2 (18:21, 15:21) piekāpās sacensību 17.numuram Aleksam Ranjēri un Adrianam Karambulam no Itālijas, bet pēc tam spēlēja pārliecinošāk, ar 2-1 (21:16, 26:28, 15:13) uzvarot ukraiņus Mikolu Babiču un Jaroslavu Gordejevu, kuriem turnīrā ir pēdējais - 32.numurs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lece/Ozoliņa ar zaudējumu sāk Eiropas čempionāta cīņas Jūrmalā

gallery icon
20

Tikmēr vēl divi Latvijas dueti pirmajās divās kārtās zaudēja.

Ar 27.numuru izliktie Aleksandrs Solovejs un Toms Šmēdiņš F apakšgrupas mačā ar 0-2 (16:21, 17:21) piekāpās Nīderlandes sportistiem Aleksandram Broiveram un Robertam Mēuvsenam, kuri izlikti ar sesto numuru. Nīderlandieši ir pagājušā gada olimpisko spēļu bronzas medaļnieki un 2013.gada pasaules čempioni.

Savukārt turpinājumā Solovejs/T.Šmēdiņš ar 0-2 (18:21, 17:21) zaudēja beļģiem Drīsam Kokelkorenam un Tomam van Vallem, kuriem ir 11.numurs.

Caica/Liepiņlauska Jūrmalā spēkojas ar čehietēm

gallery icon
20

Tikmēr ar 26.numuru izliktie Rihards Finsters un Edgars Točs G apakšgrupas pirmajā cīņā pārliecinoši ar 0-2 (10:21, 18:21) piekāpās 2013.gada Eiropas čempioniem Pavlo Erreram un Adrianam Gaviram no Spānijas. Spāņi turnīrā izlikti ar septīto numuru.

Savukārt otrā spēle Finsteram/Točam bja liels fiasko, jo viņi ar 0-2 (13-21, 8-21) cieta sagrāvi pret čempionāta desmito numuru Annešu Berncenu Molu un Sannliju Sērumu no Norvēģijas.

Tiesa, šis zaudējums, iespējams, neko nenozīmēs Finstera/Toča centienos tikt izslēgšanas spēlēs, jo ceturtais G apakšgrupas duets Martins Ermakora un Morics Bernds Pristaucs-Telsnigs no Austrijas, kuri izlikti ar 23.numuru, pirmajā mačā pret norvēģiem izstājās traumas dēļ, bet uz otro maču pret spāņiem nemaz neizgāja.

Ja austrieši nevarēs spēlēt arī ceturtdien pret Finsteru/Toču, tad viņi kā grupas trešais labākais duets tiks "play-off" mačos.

Tikmēr dāmām no mājiniecēm vienīgās uzvaru pirmajā kārtā guva Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka, kamēr Ance Olte/Inese Jursone, Agnese Caica/Ilze Liepiņlauska un Alise Lece/Marta Ozoliņa čempionātu sāka ar zaudējumiem. Dāmas otrās un trešās kārtas mačus apakāsgrupās aizvadīs ceturtdien.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīrs tiks noslēgts ceturtdien, bet ar piektdienu sāksies izslēgšanas kārtas.

Pamatsacensībās kā vīru, tā dāmu konkurencē, pa 32 duetiem sadalīti astoņās grupās. Katras grupas labākais duets uzreiz iekļūs izslēgšanas turnīra otrajā kārtā, kamēr otro un trešo vietu ieguvēji piedalīsies pirmajā kārtā, bet grupu vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies.

Biļetes uz sacensībām var iegādāties vietnē "bezrindas.lv". Pirmās spēles trešdien un ceturtdien skatītāji varēs apmeklēt bez maksas, piektdien biļetes maksās 10 eiro, sestdien 15 eiro, bet svētdien galvenās cīņas par tituliem būs iespējams apmeklēt par 20 eiro.

Latvija šāda mēroga sacensības uzņem pirmo reizi vēsturē.

Dalībnieki cīnīsies par 100 000 eiro lielu naudas balvu fondu. Sacensību galvenajā laukumā būs 2800 skatītāju vietas.

Eiropas čempionātos Latvija pēdējos gados regulāri tiek pie medaļām. 2009.gadā dāmu sacensībās triumfēja Inguna Minusa un Inese Jursone, kamēr 2015.gadā zeltu savāca arī Samoilovs ar Šmēdiņu. Tāpat divos Eiropas čempionāta finālturnīros (2013., 2014.) Samoilovs un Šmēdiņš izcīnījuši sudraba medaļas, kamēr 2010.gadā Šmēdiņš pārī ar Mārtiņu Pļaviņu ieguva bronzu.

Pērn Šveicē notikušajā turnīrā Samoilovs ar Šmēdiņu zaudēja ceturtdaļfinālā, bet Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža zaudēja visos trijos apakšgrupas mačos un izslēgšanas turnīrā netika.