foto: Ieva Makare/LETA
Samoilovs/Šmēdiņš Maskavā pieveic olimpiskos čempionus un iekļūst pusfinālā
Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs.
Citi sporta veidi
2017. gada 3. jūnijs, 17:00

Samoilovs/Šmēdiņš Maskavā pieveic olimpiskos čempionus un iekļūst pusfinālā

LETA

Viens no pasaules vadošajiem pludmales volejbola duetiem Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sestdien sasniedza Maskavā notiekošā Pasaules kausa triju zvaigžņu turnīra pusfinālu.

Ceturtdaļfināla mačā ar pirmo numuru izliktie Samoilovs/Šmēdiņš aizraujošā cīņā ar 2-1 (18:21, 22:20, 15:12) pārspēja Riodežaneiro olimpiskos čempionus Alisonu Čeruti un Brunu Šmitu no Brazīlijas, kuri turnīrā bija izlikti ar trešo numuru.

Cīņā par vietu finālā Latvijas sportisti vēlāk sestdien sacentīsies pret turnīra astoto numuru Ņikitu Ļaminu un Vjačeslavu Krasiļņikovu no Krievijas.

Šo maču abas komandas iesāka ļoti līdzvērtīgā cīņā, vadībā esot te vienam, te otram duetam, bet pirmajā tehniskajā pārtraukumā ar viena punkta pārsvaru (11:10) devās Alisons/Brunu. Pēc nelielās atpūtas Latvijas duets atgriezās ļoti apņēmīgi, gūdami trīs punktus pēc kārtas un pārņemdami vadību. Samoilovam/Šmēdiņam neilgu laiku izdevās noturēt pāris punktu pārsvaru, bet seta izskaņā iniciatīvu pārņēma brazīlieši, kuri guva vairākus punktus pēc kārtas un panāca jau 19:15 sev par labu. Pēc tam gan Latvijas vadošajam duetam izdevās atgūt pāris punktus, tomēr tik un tā pirmajā setā nācās piedzīvot neveiksmi ar 18:21.

Arī otrais sets iesākās līdzīgā cīņā, bet pēc vairākiem veiksmīgiem uzbrukumiem un arī pāris garām izspēlēm Samoilovs/Šmēdiņš izvirzījās vadībā ar 10:6. Pēc tik nelabvēlīga rezultāta Alisons/Brunu paņēma pārtraukumu, kas deva augļus, jo pēc tā brazīlieši guva trīs punktus pēc kārtas, bet tehniskajā pārtraukumā Latvijas duets devās, esot vadībā ar 12:9. Abas komandas demonstrēja ļoti augstas klases pludmales volejbolu, priecējot līdzjutējus ar dinamiskām un arī ilgām izspēlēm.

Līdz pat otrā seta beigām Latvijas duets turējās pāris punktu atstatumā, bet viņiem neizdevās izmantot setbumbu, brazīliešiem pēc Samoilova sitiena autā panākot 20:20. Tomēr Latvijas pārim izdevās gūt divus punktus pēc kārtas un noslēgt otro setu ar uzvaru - 22:20.

Šī mača uzvarētājs tādējādi bija jānoskaidro izšķirošajā - trešajā - setā. Lai arī Samoilovs/Šmēdiņš guva šī seta pirmos divus punktus, pašreizējie olimpiskie čempioni nepalika atbildi parādā un izvirzījās vadībā ar 5:3. Tālāk gan Alisons/Brunu neatrāvās un laukumā turpināja ritēt ļoti līdzvērtīga cīņa. Rezultātam esot neizšķirtam, Samoilovs/Šmēdiņš guva divus punktus pēc kārtas un panāca 12:10, nonākot ļoti tuvu uzvarai. Pēc tam brazīlieši ņēma pārtraukumu, taču tas nepalīdzēja, jo Latvijas sportisti trešajā setā uzvarēja ar 15:12.

Pirms divām nedēļām Alisons un Brunu uzvarēja Pasaules kausa četru zvaigžņu posmā Riodežaneiro, kur viņi pērn augustā triumfēja arī Olimpiādē.

Izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā Samoilovs/Šmēdiņš piektdien ar 2-1 (21:19, 17:21, 15:8) apspēlēja citu Latvijas duetu Rihardu Finsteru un Edgaru Toču, kuri bija izlikti ar 29.numuru, bet astotdaļfinālā smagā duelī ar 2-1 (30:32, 21:14, 15:10) pieveica Teodoru Bruneru un Keisiju Patersonu no ASV, kuriem turnīrā bija 12.numurs.

Savukārt vēl viens Latvijas pludmales volejbola duets Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kuri bija izlikti ar 18.numuru, izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā ar 0-2 (18:21, 17:21) samērā pārliecinoši piekāpās poļiem Gžegožam Fijalekam un Mihalam Brilam, kuriem šajās sacensībās dots 14.numurs.

Pļaviņam un Regžam šis bija otrais Pasaules kausa posms šosezon un viņi otro reizi piekāpās šiem poļu sportistiem, jo februārī divos setos zaudēja arī sacensībās Fortloderdeilā.

Sacensības Pļaviņš un Regža, kā arī Finsters un Točs noslēdza dalītā 17.vietā.

Jau sestdien trīs no šiem sportistiem Jūrmalā sāks dalību Latvijas čempionāta jeb "Ergo Open" otrajā etapā. Vieni no favorītiem būs Finsters un Točs, kuriem konkurenci centīsies sastādīt Regža, kurš šoreiz sacentīsies pārī ar Arni Tunti.

Pamatturnīrā Samoilovs un Šmēdiņš savā grupā ieņēma otro vietu, kamēr pārējie divi pāri ieņēma trešās vietas un visiem izslēgšanas sacensības jāsāk no pirmās kārtas.

Šajā turnīrā tika izmēģināts jauns Pasaules kausa turnīru apakšgrupu sacensību formāts, kurā katrs pāris apakšgrupā aizvadīja divas spēles - vispirms savā starpā tikās grupas pirmā un ceturtā, kā arī otrā un trešā komanda, bet pēc tam spēkus samēroja abu maču uzvarētāji, kā arī zaudētāji. Abās spēlēs uzvarējusī komanda automātiski sasniedza izslēgšanas turnīra otro kārtu, vienības, kas guva pa vienai uzvarai, iekļuva izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā, bet abos mačos zaudējušajam pārim sacensības noslēdzās.

Samoilovs un Šmēdiņš ceturtdien turnīru sāka ar uzvaru, bet zaudēja otrajā mačā, savukārt abi pārējie dueti pirmajās cīņās zaudēja, tāpēc piektdien aizvadīja izšķirošos mačus par tiesībām turpināt sacensības.

Pirms tam Finsters un Točs cīņu šajā turnīrā sāka vēl no kvalifikācijas.

Lai gan Pasaules kausa posmam Maskavā piešķirtas tikai trīs zvaigznes, tajā spēlē daudzi pasaules vadošie pludmales volejbola pāri.

Samoilovs un Šmēdiņš iepriekš šosezon piedalījās Pasaules kausa posmā februārī ASV, taču tajā netika startēts īpaši veiksmīgi un noslēgumā iegūta tikai 17.vieta. Tikmēr Pļaviņš/Regža, ciešot zaudējumus visās trijās apakšgrupu turnīra cīņās, šīs sacensības noslēdza ar dalītu 25.vietu, bet Finsters/Točs nepārvarēja kvalifikāciju.

Tāpat Finsters ar Toču aprīlī startēja etapā Ķīnas pilsētā Sjameņā, pārvarot kvalifikāciju, bet zaudējot sacensību astotdaļfinālā.

Maskavas turnīram bija pieteikušies arī Latvijas vadošie dāmu dueti Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka un Marta Ozoliņa/Alise Lece, tomēr arī sieviešu vidū Maskavā ir ļoti spēcīga konkurence, tāpēc šie pāri nemaz netika pie iespējas piedalīties kvalifikācijā.

Pirms šīs sezonas izmaiņas notika Pasaules kausa posmu gradācijā. Tagad nozīmīgākajām sacensībām - pasaules čempionātam, "Major" posmiem un sezonas noslēguma finālturnīram - piešķirtas piecas zvaigznes, "Grand Slam" posmiem - četras zvaigznes, kamēr zemāka līmeņa turnīriem no vienas līdz trim zvaigznēm. Tiesa, šogad Pasaules kausā ir salīdzinoši tukšs kalendārs, jo vairāki turnīri tikuši atcelti salīdzinoši pēdējā brīdī.