Basketbols
2009. gada 3. jūnijs, 13:29

Derikam Rouzam mācībās vieglāk nekā citiem

Jauns.lv

Vienam no NBA talantīgākajiem jaunajiem basketbolistiem pagājušā gada drafta 1. numuram un iepriekšējās sezonas līgas labākajam debitantam Derikam Rouzam esot viltotas vidusskolas atzīmes, lai viņš vieglāk iekļūtu universitātē.

Viens no basketbolista pēdējā vidusskolas semestra vērtējumiem Simeona vidusskolā esot izlabots no D uz C sekmju izrakstā, ziņo Čikāgas laikraksts “Sun – Times”. Šāda informācija ir parādījusies pēc Čikāgas skolu atzīmju publiskošanas. Skolēnu sarakstā, kuru vērtējumi sekmju izrakstā koledžām tika nepamatoti palielināti, bija četri vidusskolas basketbolisti.

Šī nav vienīgā ar izglītību saistītā strīdīgā situācija ar Deriku Rouzu pēdējo dienu laikā. ASV medijos ir izskanējusi informācija, ka kāda Memfisas Universitātes studenta vietā “SAT” testu (tests nosaka vispārējo zināšanu līmeni, pēc kura lielā mērā nosaka iekļūšanu augstākajās mācību iestādēs – K. S.) ir kārtojis kāds cits. Daži mediji ziņo, ka vainīgais esot bijis tieši Rouzs.

Vēl viens skandāls ir saistīts ar Derika Rouza brāli Redžiju, kuram no Memfisas Universitātes nepamatoti piešķirti 2260 dolāri. Abi ar brāli viņi neatbild uz Čikāgas laikraksta “Sun – Times” zvaniem, bet NBA zvaigznes advokāts Daniels Reidijs medijiem paziņoja, ka saistībā ar “SAT” testu viss ir noskaidrots un basketbolista jebkāda vaina notikušajā ir noliegta: “Izmeklēšanā noskaidroja, ka mana klienta vainas neesot.”

Deriks Rouzs bija Simeonas vidusskolas līderis, palīdzot vidusskolai izcīnīt divus pilsētas un štata čempiontitulus, Memfisas Universitātei tikt līdz NCAA finālspēlei. Šosezon viņš kļuva par NBA gada labāko debitantu.

Informācija liecina, ka pārējie divi vainīgie “vērtējumu maiņas lietā” ir vidusskolas komandas pamatsastāva spēlētāji Kevins Džonsons un Tims Flovers.

Pēc vidusskolas beigšanas Deriks Rouzs augstskolā pavadīja tikai vienu gadu un pēc tam devās spēlēt NBA, palīdzot Čikāgas “Bulls” iekļūt izslēgšanas spēlēs. Flovers un Džonsons pēc vidusskolas devās uz Viskonsinas Universitāti Milvoki. Džonsons sava pirmā augstskolas gada laikā nonāca cietumā par bruņotu laupīšanu un pretošanos arestam. Arī Flovers pameta Viskonsinas Universitāti pirmā gada laikā, pārceļoties uz Kendija – Kinga Universitāti, kur spēlēja pagājušajā gadā. Nākamajā sezonā ir gaidāma viņa spēlēšana Čikāgas Universitātē.

Šīs lietas galvenais inspektors Džeimss Salivens atteicās runāt par konkrēto studentu atzīmēm, bet paziņoja, ka šajā lietā neviens vēl nav sodīts: “Tā ir mistērija, kurš to ir paveicis. Vismaz septiņiem cilvēkiem Simeona vidusskolā bija pieeja studentu atzīmēm. Datorprogrammā izmatotā parole bija kādam skolas darbiniekam, kurš bija izbraucis no pilsētas, taču visi kolēģi izmantoja cits cita paroles. Neviens nav sodīts, jo mēs nespējām noteikt vainīgo darbinieku.”

Derika Rouza Top 10 epizodes no pirmās NBA sezonas – video:

Izmantotie resursi: yahoosports.com

Kristaps Saulītis/Foto: AFP