Diskvalificē Valteru un Šķēli; Bērziņam, Biedriņam, Kambalam - nosacīts sods (jaunākās ziņas)
Basketbols
2009. gada 24. septembris, 18:15

Diskvalificē Valteru un Šķēli; Bērziņam, Biedriņam, Kambalam - nosacīts sods (jaunākās ziņas)

Jauns.lv

Latvijas Basketbola savienība (LBS) ceturtdien no vīriešu valstsvienības diskvalificēja piecus basketbolistus, aģentūru LETA informēja LBS Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas pārstāvis Raimonds Zeps.

LBS uz trim gadiem diskvalificēja Kristapu Valteru, bet Armandu Šķēli - uz diviem gadiem. Savukārt Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš un Kaspars Kambala saņēmuši nosacītu viena gada diskvalifikāciju.

Šo lēmumu LBS valde pieņēma pēc izlases personāla paustā viedokļa par spēlētāju attieksmi laukumā un ārpus tā, kā arī medijos izskanējušās informācijas, un ņemot vērā, ka nacionālās izlases basketbolisti ir paraugs tūkstošiem jauno sportistu, kuri ikdienā seko un atdarina savu elku uzvedības modeli, ka dalība nacionālajā izlasē ir iespējami augstākais valsts pārstāvniecības veids sportā, akcentēja nepieciešamību ilgtermiņā nodrošināt visa vecuma basketbolistu godprātīgu attieksmi pret treniņu procesu, komandas biedriem, treneriem un līdzjutējiem.

Par sodu atsevišķiem basketbolistiem LBS lēma, izvērtējot izlases treneru un personāla iesniegtās atskaites, kā arī masu medijos izskanējušo informāciju par spēlētāju neatbilstošo uzvedību ārpus basketbola laukuma.

LBS valde atzina par neapmierinošu valstsvienības startu Eiropas čempionātā, kur komanda ieņēma 13. vietu. LBS minimālais uzdevums izlasei bija iekļūt vismaz labāko divpadsmitniekā. Valde arī nosodīja Kambalas rīcību pēc spēles ar Vāciju, kad Latvijas basketbolists iesita pretiniekam. Kambalas uzvedību LBS atzina par "pilnīgi nesaderīgu ar sporta ētiku un godīgas spēles principiem", kā arī atbalstīja Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBA-Eiropas) pieņemto lēmumu par basketbolista diskvalifikāciju uz četrām spēlēm.

Izvērtējot izlases treneru un personāla iesniegtās atskaites, LBS valde nolēma piedāvāt iespēju Kemzūram turpināt darbu valstsvienības galvenā trenera amatā, nosakot 15. oktobri par termiņu līguma noslēgšanai.

Bērziņš demolēja viesnīcas, ko citi?

Interesanti, kādus pārkāpumus tad ir izdarījuši šie basketbolisti, ja jau saņēmuši tik bargus sodus? Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps portālam kasjauns.lv atteicās nosaukt konkrētus iemeslus, savukārt intervijā Latvijas Radio 1 bilda, ka šo basketbolistu rīcība ārpus laukuma nav bijusi izlases spēlētāju cienīga. Bet tomēr? Ar ko gan Valters, Šķēle, Biedriņš, Kambala un Bērziņš sagrēkojās? Piemēram, par Kasparu Bērziņu runā briesmu lietas. Bērziņš, kurš saņēma vienu gadu nosacīti, tika atskaitīts no izlases īsi pirms finālturnīra par to, ka esot sagrēkojies ne tikai ar alkohola lietošanu, bet arī ar kāri uz demolēšanu. Basketbola aprindās runā, ka dažas dienas pēc Latvijas izlases treniņnometnes sākšanās (tā sākās 20. jūlijā) Bērziņam, kurš uz izlasi bija ieradies no NBA vasaras līgas ASV, nav bijis Rīgā kur palikt pa nakti, tāpēc LBS sarūpējusi nakstmītnes viesnīcā „Reval Hotel Latvija”, bet basketbolists esot izlauzis numuriņa durvis. Turklāt esot pat ieraksts no novērošanas kamerām, kurās redzams, kā Bērziņš ar izlauztajām durvīm klīst pa lepnās viesnīcas vestibilu. Savukārt pārbaudes turnīrā Turcijā viesnīcas numuriņā ticis uzkurts ugunskurs, un no rīta, kad basketbolisti atstājuši viesnīcu, numuriņš izskatījies tā, kā tajā būtu iemesta granāta. Tiesa gan, šajā demolēšanā Bērziņš nav bijis vienīgais, jo kompānijā bijis arī viņa vislabākais draugs, kurš pēc Bērziņa atskaitīšanas no izlases arī bija gatavs pamest komandu. Klīst arī runas, ka uz jautājumu, kāpēc izdemolējuši numuriņu, basketbolisti atbildējuši: „Bet rokzvaigznes arī demolē viesnīcas!”

Ko sastrādājuši pārējie nežēlastībā kritušie basketbolisti, pagaidām skaidrības nav. Taču fakts ir viens – tieši šie spēlētāji bija tie, kas visvairāk iesaistījās par Bērziņa atjaunošanu izlasē, tādējādi uzskatot, ka disciplināri pārkāpumi ir atbalstāmi.

Kristaps Valters plāno vērsties tiesā

Vislielāko diskvalifikāciju – trīs gadus - saņēma Kristaps Valters. Zīmīgi, ka tieši viņš ir saukļa „Tagad vai nekad!” autors, taču arī viņš bija tas, kurš pārbaudes turnīrā Grieķijā teju sakāvās ar izlases galvenā trenera asistentu Igoru Miglinieku. Šis konflikts gan ātri tika noklusēts, un neviens spēlētājs no komandas netika atskaitīts. Tiesa gan, neoficiāla informācija vēsta, ka izlases treneru neapmierinātība ar Kristapa Valtera attieksmi pret darbu izlasē un basketbolista un treneru konflikts bijis tik samilzis, ka vēl dienu pirms finālturnīra sākšanās Polijā izlases galvenais treneris Ķēstutis Kemzura meklējis citu saspēles vadītāju un vērsies pat pie Latvijas izlases kandidāta Edgara Jeromanova.

Nemierā ar LBS lēmumu ir Kristaps Valters, kurš jau paziņojis, ka sūdzēs LBS tiesā par tēla graušanu. Portālam sportacentrs.com bijušais Latvijas izlases saspēles vadītājs atklāja, ka vēlas paskaidrojumus no LBS, ar ko tieši viņš ir noziedzies un ko izdarījis nepareizi. „Protams, nekāds svētais neesmu, bet neesmu arī nokavējis nevienu treniņu bez iemesla desmit gadu laikā. Protams, ka esmu tusējies, bet esmu profesionālis – vienmēr esmu nācis uz treniņiem ātrāk un strādājis individuāli. Bet spēlētājs, kuram bija disciplīnas pārkāpumi, spēlētājs, kurš vienkārši nenāca uz treniņiem, un spēlētājs, kurš sit pretinieku, saņem mazāku sodu nekā tie, kas nāca uz katru treniņu un kuriem nebija nekādu tamlīdzīgu pārkāpumu," sašutis ir Kristaps un nosauc šo situāciju par absurdu.

Basketbola sabiedrība gan šādu LBS lēmumu uzskata par pareizu rīcību, jo pienācis laiks visu vecumu basketbolistiem apzināties, ka izlase nav nekāda tusiņu vieta. „Ja klubā par pārkāpumiem soda ar finansiālām sankcijām, tad izlasē vienīgais risinājums ir šāds. Visam ir sava robeža – nav normāli, ja treneriem daudz vairāk ir jāseko līdzi spēlētāju uzvedībai ārpus laukuma. Šādiem sportistiem nav vietas izlasē, un šāda rīcība bija nepieciešama jau sen. Ceru, ka turpmāk sabiedrībā vairs nerunās, cik daudz katrs basketbolists izdzēris, cik šņaucis un ko izdemolējis, bet – ko viņš paveicis laukumā. Protams, izlase palikusi bez labiem basketbolistiem, taču, cerams, nāks jaunā paaudze, kas būs daudz profesionālāka. Jauni un talantīgi basketbolisti mums ir,” portālam kasjauns.lv teica kāds basketbola speciālists.

Kasjauns.lv