Futbols
2009. gada 4. novembris, 18:16

UEFA ar pusotru miljonu eiro atbalstīs futbola centra būvniecību Mežaparkā

Jauns.lv

Eiropas Futbola federācija (UEFA) ir gatava ar 1,5 miljonu eiro līdzfinansējumu atbalstīt Nacionālā izlašu sagatavošanas centra (NISC) būvniecību Rīgā, kur talantīgākie bērni izglītības iegūšanu varēs apvienot ar profesionāliem futbola treniņiem.

NISC būvniecību plānots sākt 2010. gada pavasarī un pabeigt viena līdz pusotra gada laikā, aģentūru BNS informēja SIA "Nacionālais izlašu sagatavošanas centrs" valdes priekšsēdētāja Ilona Upeniece. Pr­ojekta kopējās izmaksas iecerētas aptuveni trīs miljoni eiro - puse no summas ir UEFA programmas "Hat Trick" līdzfinansējums, bet par atlikušā pusotra miljona eiro piesaistīšanu sarunas ar potenciālajiem investoriem risinās NISC dibinātāji Latvijas Futbola federācija (LFF) un SIA "Bērnu futbola attīstības centrs".

Kompleksa celtniecībai paredzēto 4,2 hektāru zemes gabalu Mežaparkā, bijušajā Saulesdārza teritorijā, NISC nomā no VAS "Valsts nekustamie īpašumi". NISC varēs darboties visas Latvijas jaunie futbolisti no 14 gadu vecuma. Mūsdienīgā sporta internāta kompleksa kopējā platība būs 2045 kvadrātmetri, izvietojot 64 labiekārtotus numuriņus, lekciju un ēdināšanas zāli, ģērbtuvju un dušu kompleksu.

Projektā paredzēts labiekārtot apkārtējo infrastruktūru - parkā ierīkot gājēju celiņus, soliņus, katram apmeklētājam pieejamu krosa trasi ar atbilstošu smalkas grants segumu, apgaismojumu, kā arī atjaunot un uzlabot apzaļumojumus, izveidot estētisku parka nožogojumu. Iespēja bērniem un jauniešiem savienot izglītības ieguvi un treniņu darbu Latvijā dažādos sporta veidos ir Murjāņu Sporta ģimnāzijā, tomēr futbols tajā nav pārstāvēts. Sadarbībā ar pašvaldībām neliels skaits specializētu sporta internātu ir izveidoti pie atsevišķām sporta bāzēm Ventspilī, Limbažos, Gulbenē un Staicelē.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atzīst, ka NISC iniciatīva par sporta internāta izveidi ir aktuāla arī saistībā ar Nacionālās sporta attīstības programmas uzdevumiem bērnu un jauniešu sporta attīstībā, paskaidroja Upeniece. VAS "Valsts nekustamie īpašumi", pamatojoties uz IZM slēdzienu, ka Eiropas līmeņa futbola akadēmija Rīgā ir ļoti nepieciešama, virza jautājumu par NISC projekta apstiprināšanu uz Ministru kabinetu.

Augsta līmeņa futbola akadēmijas ir izveidotas daudzās Eiropas valstīs, norādīja Upeniece. Francijā valsts finansē deviņas futbola akadēmijas, Vācijas futbola federācijas izstrādātajā futbola attīstības ilgtermiņa programmā būtiskākais uzsvars likts uz bērnu un jauniešu futbola internātiem, savs internāts Kauņā ir arī Lietuvai. Krievijā pēc valsts programmas tuvākajā laikā izveidos modernu centru aptuveni 130 miljonu eiro vērtībā, kā arī deviņus starpreģionālus un 50 reģionālus centrus. ­

­

BNS

­