Latvijas hokeja izlasei skaists zaudējums pret Zviedriju
2010. gada 14. maijs, 23:42

Latvijas hokeja izlasei skaists zaudējums pret Zviedriju

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase piektdien ar zaudējumu sāka pasaules čempionāta otro posmu, F apakšgrupas mačā rezultātu 2:4 (1:3, 0:0, 1:1) zaudējot Zviedrijas valstsvienībai.

­

Līdz ar to F apakšgrupas kopvērtējumā Latvija vēl nav ieguvusi nevienu punktu un būtiski samazināja ­izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā.

Abus vārtus Latvijas izlases labā guva Mārtiņš Karsums, bet pretiniekiem precīzi bija Magnuss Pājarvi-Svensons, Olivers Ekmans-Lāšons, Mīkaels Nīlanders un Tonijs Mortensons. Tikmēr divas rezultatīvas piespēles Jāņa Sprukta rēķinā.

Spēle sākās ļoti spraigi, jo Herberts Vasiļjevs jau pirmajā uzbrukumā izrāvās uz pretinieku vārtiem un tika kavēts, bet mača galvenais tiesnesis uzskatīja, ka tas noticis noteikumu robežās. Uzreiz pēc tam ātrā pretuzbrukumā jau Zviedrijas izlases hokejists Pājarvi-Svensons izrāvās vienatnē pret Edgaru Masaļski un raidīja ripu vārtos caur pēdējā kājsargiem. Tas notika, kad spēlēta bija tikai 31 sekunde. Nepagāja pat pusminūte, kad Latvijai izdevās atspēlēties, jo no vārtu priekšas precīzi meta Mārtiņš Karsums pēc Sprukta piespēles. Zviedrija atguva vadību spēles sestajā minūtē, kad ar šķietami vieglu uzmetienu pa Masaļska vārtiem precīzs bija Ekmans-Lāšons, taču Latvijas izlases vārtsargs, visticamāk, neredzēja metiena izdarīšanas brīdi. Pirmās trešdaļas vidū Latvijas izlase ieguva tiesības divreiz spēlēt skaitliskajā vairākumā un izveidoja vairākus bīstamus momentus, bet nespēja pārspēt Markstrēmu un arī veiksme nebija Latvijas hokejistu sabiedrotā. Pēc tam arī zviedri varēja spēlēt piecatā pret četriem Latvijas hokejistiem pēc Gunta Galviņa noraidījuma, taču labus vārtu gūšanas momentus neizveidoja. Tomēr dažas minūtes vēlāk Zviedrijas izlases labā trešos vārtus guva Nīlanders pēc skaisti izspēlētas kombinācijas Latvijas izlases aizsardzības zonā. Kopumā pirmajā periodā Zviedrijas izlase spēlēja nedaudz pārliecinošāk un ātrāk.

Otrās trešdaļas pašā sākumā Latvijas izlase varēja atgūt vienus vārtus, kad Georgijs Pujacs apspēlēja vairākus Zviedrijas izlases spēlētājus un paspēja arī izdarīt metienu pa Markstrēma sargātajiem vārtiem no vārtu priekšas, bet šoreiz nedaudz nepaveicās.

Tomēr perioda sākumā daudz aktīvāki bija Zviedrijas hokejisti, kuru pārsvars brīžiem pat bija nospiedošs. Latvijas izlasei vairākas minūtes nācās spēlēt tikai savā aizsardzības zonā. Piedevām, vairākkārt Latvijas komandu no vārtu zaudējuma glāba tikai Masaļska veiksmīgā spēle. Pēc tam gan Latvijas valstsvienība ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, bet visus metienus pa vārtiem Markstrēms atvairīja. Labākā vārtu gūšanas iespēja perioda otrajā pusē Latvijas sastāvā radās Andrim Džeriņam pēc zviedru aizsarga Viktora Hēdmana kļūdas savā aizsardzības zonā, bet viņa metiens no labas pozīcijas mērķi nesasniedza, kamēr Latvijas izlasi no vārtu zaudējumu jau šķietami bezcerīgā situācijā glāba tikai Masaļska meistarība pēc Markusa Nilsona raidījuma no pašas vārtu priekšas. Zviedrijas izlase arī otrajā periodā kontrolēja spēles gaitu, kamēr Latvijas hokejisti centās atbildēt ar pretuzbrukumiem.

Trešo trešdaļu Latvija uzsāka skaitliskajā vairākumā, taču, bīstamākais moments radās pie pašu vārtiem, kad Jūhana Harju metiens trāpīja pa vārtu stabiņu. Jau spēlējot vienādos sastāvos Juris Štāls varēja samazināt rezultāta starpību, bet precīzi nospēlēja Markstrēms. Perioda sestajā minūtē tas izdevās pirmo vārtu autoram Karsumam, kura raidītā ripa no vārtu priekšas lēni ieslīdēja Markstrēma sargātajos vārtos, kurš gan pats ar slidu tai "palīdzēja" tur nokļūt. Rezultatīva piespēle atkal Spruka rēķinā. Pēc zaudētajiem vārtiem Zviedrijas izlase sāka spēlēt nedaudz nedrošāk un Latvijas izlasei bija vairākas iespējas arī izlīdzināt rezultātu, taču pietrūka veiksmes uzbrukumu noslēgumā. Trešdaļas vidū Latvijas izlase otro reizi šajā mačā spēlēja mazākumā, šoreiz par skaitliskā sastāva pārkāpumu, bet zviedri pat neizveidoja nevienu vārtu gūšanas momentu. Trešā perioda turpinājumā abām izlasēm bija iespējas gūt vārtus, bet tās palika neizmantotas līdz divas minūtes pirms mača beigām Mortensons ar spēcīgu metienu, ieslidojot Latvijas izlases aizsardzības zonā pārspēja Masaļski.

Latvijas valstsvienība aizvadītajā mačā izdarīja 21 metienu pa pretinieku vārtiem, kamēr Zviedrija - 36 metienus.

Pasaules čempionāta pirmajā posmā Latvijas izlase uzvarēja vienā no trijām spēlēm, un otro posmu uzsāka bez punktiem. Savukārt Zviedrijas izlase uzvarēja pirmajos mačos ar Franciju un Norvēģiju, bet tad ar 1:2 piekāpās Čehijai.

Otrajā posmā F apakšgrupā apvienojušās B grupas, kurā spēlēja Latvija, un C grupas, ko pārstāvēja Zviedrija, trīs spēcīgākās vienības, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus. Vēl vienā F apakšgrupas spēlē piektdien Kanādas izlase ar 12:1 sagrāva Norvēģiju. Līdz ar to pašlaik F grupā pirmajā vietā ar sešiem punktiem atrodas Šveices, Kanādas un Zviedrijas izlases, Čehija un Norvēģija tikušas pie trijiem punktiem, bet Latvijas izlase vienīgā pagaidām vēl punktus nav izcīnījusi, ieņemot pēdējo, sesto vietu.

Latvijas izlase ar Zviedriju pēdējo reizi spēkojās pagājušā gada pasaules čempionātā, izcīnot panākumu pēcspēles metienos ar 3:2. Šī Latvijai bija visu laiku pirmā uzvara pār Zviedriju.

Otrajā posmā Latvijas izlasei vairs nepalīdz Miķelis Rēdlihs, kurš gaidāmā ģimenes pieauguma dēļ jau devies uz Latviju, bet viņa vietā spēlē Kaspars Saulietis. Tāpat izlasei pievienojies aizsargs Artūrs Kulda, kam beigusies sezona Amerikas Hokeja līgā (AHL). Savukārt Zviedrijas izlasei otrajā posmā savainojuma dēļ vairs nespēlē uzbrucējs Matīass Veinhandls, kurš mačā ar Norvēģiju guva trīs vārtus. Ceturtdien notikušajā pirmā posma pēdējā spēlē ar Čehiju Zviedrijas izlasē pirmoreiz laukumā devās aizsargs Jūnatans Ēriksons un labās malas uzbrucējs Frēdriks Petešons, bet otrajam posmam pieteikts arī Mīkaels Beklunds.

Čempionāta turpinājumā Latvijas izlase svētdien plkst.17.15 spēkosies ar Norvēģiju, bet otro posmu pirmdien plkst.21.15 noslēgs ar cīņu pret Čehiju, kas Latvijai ir labā atmiņā no Vankūveras olimpisko spēļu turnīra.

Latvijas izlases sastāvs spēlē ar Zviedriju: Edgars Masaļskis, Mārtiņš Raitums, Georgijs Pujacs, Arvīds Reķis, Guntis Galviņš, Aleksandrs Jerofejevs, Kristaps Sotnieks, Artūrs Kulda, Māris Jass, Jēkabs Rēdlihs, Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Kaspars Daugaviņš, Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums, Kaspars Saulietis, Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Juris Štāls, Sergejs Pečura, Gints Meija.

Zviedrijas izlases sastāvs spēlē ar Latviju: Jākobs Markstrēms, Anderss Lindbēks, Magnuss Jūhansons, Viktors Hēdmans, Jūnatans Ēriksons, Ēriks Kārlsons, Olivers Ekmans-Lāšons, Kristians Bekmans, Karls Gunnašons, Tonijs Mortensons, Mīkaels Beklunds, Markuss Nilsons, Andrēass Enkvists, Magnuss Pājarvi-Svensons, Niklass Pēšons, Līnuss Umarks, Jūhans Harju, Frēdriks Petešons, Jūnass Andersons, Mīkaels Nīlanders, Rikards Vallīns.

LETA/Foto: AFP