Latvijas vīriešu basketbola izlase piedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā
Basketbols
2010. gada 5. septembris, 21:25

Latvijas vīriešu basketbola izlase piedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā

Jauns.lv

Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBA-Eiropas) izpildkomiteja svētdien apstiprināja 24 valstsvienību dalību 2011. gada Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīrā, kur vieta līdz ar to būs arī Latvijas vīriešu izlasei.

Līdz ar to sacensībās piedalīsies arī Latvijas valstsvienība. "Paplašināšanās seko Eiropas basketbola straujajai attīstībai," paziņojumā citēts "FIBA Europe" ģenerālsekretārs Nars Zanolins. "Tas redzams arī pašlaik notiekošajā pasaules čempionātā, kurā deviņas no desmit Eiropas komandām iekļuva astotdaļfinālā."

"Zinot, ka 2013. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā bija paredzēta 24 komandu līdzdalība, esam vēl priecīgāki, ka to izdevās paveikt divus gadus agrāk," piebilda "FIBA Europe" prezidents Olafurs Rafnsons. "Eiropas basketbols ir tik stiprs kā nekad. Sekojot pārmaiņām, ir pienācis laiks kopā ar mūsu lietuviešu draugiem organizēt lielāko un labāko Eiropas čempionātu."

"Tā kā čempionāta budžets jau apstiprināts, astoņām papildu komandām būs pašām jāsedz uzturēšanās izdevumi pirmā posma laikā. Rīkotāji gan ir pārliecināti, ka ieguvumi atsvērs tēriņus," iepriekš sarunā ar Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapas internetā pārstāvjiem apstiprinājis finālturnīra organizācijas komitejas priekšsēdētājs Mindaugs Balčūns. "Pašlaik Stambulā no viesnīcas līdz pasaules čempionāta spēļu zālei braucam divas stundas. Šajā laikā var no Rīgas aizbraukt līdz Šauļiem, tātad esmu pārliecināts, ka čempionāta norisi jutīs arī Rīgā un visā Latvijā."

Balčūns paskaidroja, ka komandu skaita palielināšana skars pirmā posma reglamentu - komandas sacentīsies četrās grupās pa sešām. Pa trim labākajām komandām no katras grupas kvalificēsies otrajam posmam, kur sacentīsies divos sešniekos. Pa četrām labākajām iekļūs ceturtdaļfinālā. Paredzams, ka Latvija apakšgrupas spēles aizvadīs Šauļos.

Kā ziņots, sākotnēji Latvija pat nebija ieguvusi iespēju piedalīties Eiropas čempionāta finālturnīra papildus kvalifikācijā, kurā pēc sākotnējiem noteikumiem varēja piedalīties sešas komandas, bet Latvija palika pirmā aiz svītras. Latvijā tika gaidīts, ka svētdien tiks apstiprināta desmit komandu dalība papildus kvalifikācijā.

Eiropas čempionātam pēc kvalifikācijas turnīra finālsacensībām kvalificējās Lielbritānijas, Melnkalnes, Beļģijas, Maķedonijas un Izraēlas valstsvienības, kuras pievienojās šī gada pasaules čempionāta dalībkomandām Spānijai, Serbijai, Grieķijai, Slovēnijai, Francija, Horvātijai, Vācijai, Lietuvai, Krievijai un Turcijai.

Tagad tiesības spēlēt finālturnīrā bez 15 jau zināmajām komandām ieguvušas arī Gruzijas, Itālijas, Ukrainas, Bulgārijas, Polijas, Bosnijas un Latvijas vienības. Vēl divas vietas papildu turnīrā sadalīs trīs komandas, kuras kvalifikācijas grupās palika pēdējās (Somija, Ungārija un Portugāle). Eiropas čempionāts nākamajā gadā notiks no 3. līdz 18. septembrim Lietuvas pilsētās Alītā, Klaipēdā, Paņevežā, Šauļos, Viļņā un Kauņā.

LETA/Foto: LETA