Basketbols
2010. gada 22. decembris, 14:39

U-19 basketbola izlase aizvadīs pārbaudes spēles ar ASV

Jauns.lv

Latvijas U-19 basketbola izlase pirms vasarā Latvijā gaidāmā pasaules čempionāta aizvadīs pārbaudes spēli ar slaveno ASV izlasi, trešdien notikušajā preses konferencē atklāja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Tāpat pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase tiksies ar Brazīliju, bet par pārējiem mačiem vēl skaidrības nav.

"LBS kopā ar Lietuvas Basketbola federāciju (LKF) uzrunājuši ASV pusi, un esam vienojušies par mačiem. Pagaidām vēl nav zināms, vai tas būs trīs komandu pārbaudes turnīrs vai arī atsevišķas pārbaudes spēles, bet amerikāņi pirms pasaules čempionāta plānojuši uzturēties tieši Latvijā un Lietuvā," teica Šneps. "Vienīgās problēmas sagādā fakts, ka amerikāņi ārpus savas valsts var atrasties ierobežotu laiku, tāpēc precīzi nav zināms, kad viņi ieradīsies."

2011. gada pasaules čempionāts U-19 vecuma grupā no 30.jūnija līdz 10. jūlijam risināsies tajās pašās zālēs, kur pagājušajā gadā tika aizvadīts Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīrs - Liepājā, Valmierā un Rīgā. Paredzams, ka Latvijas izlase gatavošanos uzsāks sešas nedēļas pirms turnīra, un pašreizējā kandidātu sarakstā ir 30 basketbolisti. "Sekojam rūpīgi līdzi visiem kandidātiem, tomēr šogad ir grūtāk nekā pērn, jo daudzi kandidāti spēlē ārzemēs," izteicās Latvijas U-19 izlases galvenais treneris Ziedonis Jansons. "Apzināti visi iespējamie kandidāti. Būsim priecīgi, ja līdz pavasarim pēkšņi parādīsies vēl kāds kandidāts, tomēr kopumā, visticamāk, balstīsimies uz zināmām vērtībām."

"Esmu sazinājies ar visiem ārzemēs spēlējošajiem kandidātiem, un zināms, ka viņi Latvijā ieradīsies laicīgi vai pat ļoti laicīgi, lai paspētu uz treniņnometni," teica Jansons. "Vienīgās neskaidrības pagaidām ir ar Andri Misteru, kurš pavasarī ASV pabeigs vidusskolu."

Kā ziņots, šogad Latvijas U-18 basketbola izlase Jansona vadībā izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā. Toreiz kandidātu sarakstā bija 22 spēlētāji. "Pēdējos gados esam veiksmīgi organizējuši četrus dažāda mēroga turnīrus un arī piepildījuši ar tiem pašvaldību budžetus," uzsvēra Šneps. "Interesi izrādījusi arī Jelgava un Ventspils, kuriem ir lieliskas infrastruktūras, tomēr jāuzlabo viesnīcas. Tad sacensības risināsies arī pie viņiem."

"Galvenais nosacījums turnīra dabūšanai bija veiksmīgs organizatoriskais darbs iepriekš," teica Šneps.

"Pasaules čempionāts Latvijā nenotiek katru gadu, un nākamo tik drīz nesagaidīsim," atzina Jansons. "Tomēr, zinot LBS sekmīgo turnīru organizāciju, liels pārsteigums nebūs, arī ja nākamais pasaules čempionāts notiks drīzāk, nekā esam gaidījuši."

"Latvijas izlasei būs liels gods un milzu atbildība savās mājās spēlēt tādā turnīrā. Apsolām cīnīties visiem spēkiem," uzsvēra Jansons.

Sacensībās piedalīsies turnīra saimniece Latvija, kā arī ASV, Argentīna, Brazīlija, Kanāda, Lietuva, Krievija, Serbija, Horvātija, Polija, Austrālija, Ķīna, Dienvidkoreja, Taivāna, Ēģipte un Tunisija. Sacensību apakšgrupu izloze notiks 17. februārī.

"Uz izlozi ieradīsies Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) pārstāvji, esam uzaicinājuši dalībvalstu vēstniekus, protams, būs arī pilsētu mēri, un, iespējams, ieradīsies arī kādas valsts pārstāvji," teica Šneps.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministrs, kā arī Latvijas Nacionālās sporta padomes priekšsēdētājs Rolands Broks pasniedza 5000 latu prēmijas U-18 puišu izlases galvenajam trenerim Jansonam un U-20 sieviešu izlases galvenajam trenerim Mārtiņam Zībartam par izcīnītajām trešajām vietām šī gada Eiropas čempionātos. "Man ir liels prieks par šiem augstajiem sasniegumiem. Neskatoties uz grūto ekonomisko situāciju, valdība ir spējusi izmaksāt prēmijas, un, cerams, ka tas palīdzēs basketbolistiem nākotnē," uzsvēra Broks, kuram Jansons pasniedza Latvijas izlases kreklu ar 14.numuru, jo viņš ir 14. izglītības un zinātnes ministrs.

Prezentēts arī čempionāta logotips, kura autors ir Jānis Esītis. Tajā atspoguļots basketbola groza vairogs Latvijas karoga krāsās.

"Tā kā čempionāts notiks trijās pilsētās, kā vienoto izvēlējāmies valsts simboliku," teica Šneps.

Latvijas izlases spēles, kā arī visus turnīra mačus no ceturtdaļfināla stadijas būs iespējams vērot arī Latvijas Televīzijā.

Pasaules U-19 čempionāti notiek kopš 1979. gada. Līdz 2007. gadam tos rīkoja reizi četros gados, bet tagad FIBA pārgājusi uz divu gadu ciklu. Latvijā notiks desmitais turnīrs. Iepriekš par čempioniem visvairāk reizes kļuvusi ASV komanda, kas uzvarējusi četros turnīros. 1983.gadā otro vietu PSRS izlases sastāvā izcīnīja Igors Miglinieks. 1999. gada pasaules čempionātā piedalījās arī Latvijas U-19 izlase, kas izcīnīja devīto vietu. Toreiz Raitis Grafs tika atzīts par čempionāta labāko centra spēlētāju.

LETA