Krievu hokeja leģendas un līdzjutējus nokaitina Irbes intervija
2011. gada 10. februāris, 10:57

Krievu hokeja leģendas un līdzjutējus nokaitina Irbes intervija

Jauns.lv

Artūra Irbes trešdienas intervija Krievijas laikrakstā "Sovetskij sport" izpelnījusies bargu kritiku ne tikai no laikraksta lasītājiem.

Par Irbi asi izteikušās arī hokejā autoritatīvas personas - bijušais treneris Viktors Tihonovs un bijušais hokejists Aleksejs Kasatonovs.

Kādreizējā vārtsarga, bet tagad Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienības Vašingtonas "Capitals" vārtsargu trenera izteicieni sadusmojuši lasītājus, kas vairāk nekā 200 komentāros, pārsvarā naidīgos un pat rupjos, kritizējuši Irbi. "Sovetskij sport" norāda, ka intervija jau nodēvēta par antisovjetisku un izraisījusi lielu rezonansi.

Jau ziņots, ka Irbe intervijā cita starpā min, ka Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" vārds tā apšaubāmās pagātnes dēļ nav komandai piemērots. "Dinamo" nosaukums radās PSRS laikā, kad klubs bija Valsts drošības komitejas (KGB) pārraudzībā, un Irbe to lieliski atceroties. Viņš uzskata, ka Latvijas komandai piemērots nosaukums būtu "Daugava" vai arī kāds cits vārds, bet ne "Dinamo". Vēl spēlējot PSRS izlasē, Irbe himnas laikā nekad neesot skatījies uz karogu, bet gan nodūris skatienu ledū. Taču Irbe ir pārliecināts, ka neviens viņam nevar pārmest necīnīšanos no sirds.

Bijušais PSRS izlases galvenais treneris Viktors Tihonovs, kura vadībā Irbe kļuva par divkārtēju pasaules čempionu, bet pēc 1991. gada janvāra atteicās spēlēt PSRS izlasē, bijušo vārtsargu uzskata par nodevēju, raksta "Sovetskij sport".

Tihonovs norāda, ka Irbe pašlaik dzīvo citā valstī, tālab arī pret Latviju izturas kā pret svešatni. Par Krievijas hokeja metru dēvētais Tihonovs, kurš tagad ir Maskavas CSKA goda prezidents, ieteic neņemt vērā Irbes teikto, jo "bez viņa [Irbes] iztikām un iztiksim". "Artūru pat Latvija ir noraidījusi, viņu tur neaicina. Tā ka viņš arī Latviju jau ir nodevis," sacījis Tihonovs, piebilstot, ka Irbe viņam nav nekas.

Savukārt Kasatonovs, kurš 1989. gadā bija Irbes komandas biedrs PSRS izlasē, bet tagad ir CSKA viceprezidents, saprot, ka Irbem ir savs skatījums uz dzīvi, tomēr vairākus viņa izteikumus, kuri skar vēsturi, neuzskata par gudriem.

Kasatonovs uzskata - ja reiz Irbe, skanot PSRS himnai, nav skatījies uz karogu un ienīdis valsti un tās himnu, tad varējis izlasē nespēlēt. Viņš domā, ka, Vašingtonā trenējot krievu Semjonu Varlamovu, Irbe nonācis pretrunās, kas liecina, ka galvenais viņam nav uzskati, bet gan izdevīgums. Bijušais aizsargs uzskata, ka "Dinamo" vārdu nav obligāti saistīt ar bijušo Valsts drošības komiteju (KGB), jo ar līdzīgiem nosaukumiem spēlē arī citas komandas. "Jā, mūsdienu pasaulē ir līdzīgas struktūras [KGB], taču jau ar citiem nosaukumiem. Tām nav nekā kopīga ar dinamiešu kolektīviem un vēl jo vairāk ar to, kas bija senāk. Galu galā klubu nosaukums ir "Dinamo", nevis NKVD vai "Gestapo"," klāsta Kasatonovs.

Jau vēstīts, ka Irbe apzinās, ka ar saviem līdzšinējiem izteikumiem ir izjaucis lapseņu pūzni, taču nokaitinātā reakcija liecinot par to, ka trāpīts mērķī.

Vašingtonā Irbe cer palīdzēt "Capitals" izcīnīt Stenlija kausu, kā arī savu dzīvi ar ASV viņš saistījis dēla dēļ. Irbe Latvijas izglītības sistēmu uzskata par labu, taču savam 14 gadu vecajam dēlam viņš vēlējies dot vairāk.

Par savu komandu Irbe uzskata Latvijas izlasi, kam atdots tik daudz dvēseles, ka tieši tādēļ ne vienmēr valstsvienības sastāvā parādīts labākais sniegums. Savukārt klubu līmenī Irbe ar gandarījumu atceras Sanhosē "Sharks" pavadīto laiku.

BNS/Foto: Izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīvs