Neskaitāmas traumas un sāpīgs zaudējums pret Somiju
Hokejs

Neskaitāmas traumas un sāpīgs zaudējums pret Somiju

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase ceturtajā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta piektdien ar rezultātu 3:5 (1:1, 2:2, 0:2) savā laukumā piekāpās Somijas valstsvienībai.

Neskaitāmas traumas un sāpīgs zaudējums pret Somij...
P Latvijas hokeja izlases vissāpīgākās pozīcijas pārstāvis – centra uzbrucējs Sergejs Pečura ir salauzis roku - pasaules čempionāts ies secen.
P Latvijas hokeja izlases vissāpīgākās pozīcijas pārstāvis – centra uzbrucējs Sergejs Pečura ir salauzis roku - pasaules čempionāts ies secen.

Vārtus Latvijas izlases labā guva Roberts Jekimovs, Gints Meija un Armands Bērziņš, bet Somijas valstsvienībā divas reizes precīzi bija Janne Pesonens un Mika Pierele, bet reizi vārtus guva Magnuss Nordlunds.

Spēles sākumā ripu vairāk kontrolēja Latvijas izlase, bet pirmais bīstamais uzbrukums izdevās somiem, kad pēc neprecīzas Kristapa Sotnieka piespēles somu hokejists izdarīja metienu no vārtu priekšas, taču Latvijas izlases vārtsargs Edgars Lūsiņš tika galā ar metienu. Tūlīt uzbrukums padevās latviešiem, tomēr Andris Džeriņš neprata ripu ievirzīt vārtos. Mača piektajā minūtē noraidījumu nopelnīja mājinieku komandas spēlētājs Krišjānis Rēdlihs. Spēlējot vairākumā, Somijas hokejistiem izdevās gūt pirmos vārtus spēlē, kad pēc Juhas Leimu piespēles vārtus no zilās līnijas guva Nordlunds. Pēc zaudētajiem vārtiem vēlreiz Latvijas vienību mazākumā atstāja Kristiāns Pelšs, taču somi vārtus šoreiz neguva. Savukārt 11.minūtē skaitliskajā vairākumā rezultātu izlīdzināja Jekimovs, kurš pēc Jēkaba Rēdliha metiena un Ginta Meijas cīņas vārtu priekšā raidīja ripu tukšos vārtos. Pēc gūtajiem vārtiem noteikumus pārkāpa Māris Jass, bet mazākuma pēdējās sekundēs savu komandu glāba Lūsiņš, atvairot divus metienus pēc kārtas. Trešdaļas pēdējās minūtēs aktīvāk sāka darboties Latvijas hokejisti, tādējādi nopelnot tiesības spēlēt vairākumā. Spēlējot ar viena vīra pārsvaru, mājinieki izveidoja vairākus bīstamus momentus, un reizi ripa pat pabija vārtos, taču tas notika pēc tiesneša svilpes un rezultāts palika nemainīgs.

Neskaitāmas traumas un sāpīgs zaudējums pret Somiju

Otrā trešdaļa ļoti neveiksmīgi sākās Latvijas hokejistiem, kad ripa pēc atsitiena no laukuma malas nokļuva uz vārtu līnijas un Somijas hokejists Pesonens pieslidoja un raidīja to vārtos. Jāpiebilst, ka Lūsiņš neredzēja ripas atrašanās vietu. Pēc zaudētajiem vārtiem latviešiem bija kārtējā iespēja spēlēt vairākumā, kurā Armands Bērziņš labi cīnījās vārtu priekšā, bet neizšķirtu rezultātu atjaunoja Meija. Turpinājumā latviešu hokejistiem bija laba iespēja izvirzīties vadībā, taču Somijas vārtsargs Petri Vehanens nospēlēja precīzi. Neilgi pēc tam ātrajā uzbrukumā Somijas spēlētājs Pierele pēc Tēmu Pulkinena piespēles panāca 3:2 savas vienības labā, taču šajā epizodē traumu guva Lūsiņš un viņa vietā laukumā devās izlases debitants Māris Jučers. Spēles temps kritās, bet somi vairāk kontrolēja ripu, kamēr Latvijas spēlētāji centās atbildēt ar pretuzbrukumiem. Tikmēr Jučers spēlē iesaistījās veiksmīgi, vairakkārt tverot ripu un novēršos draudus pie vārtiem. Pēdējās minūtēs somi sāka uzbrukt daudz aktīvāk, taču trešdaļu veiksmīgāk noslēdza Latvijas izlase, panākot 3:3, kad Bērziņš veiksmīgi izmantoja Meijas piespēlēto ripu un raidīja to vārtu augšējā stūrī.

Noslēdzošās 20 minūtes Latvijas izlase sāka mazākumā, jo otrās trešdaļas beigās divu minūšu sodu saņēma Sergejs Pečura. Vairākumā somiem neizdevās izveidot reālu vārtu gūšanas iespēju, bet, kad Pečura atgriezās laukumā, viņš ar metienu apdraudēja Vehanena vārtus. Šajā epizodē Miko Meenpē pārkāpa noteikumus, dodot iespēju spēlēt vairākumā latviešiem. Vairākumā mājinieki darbojās veiksmīgi, taču noslēgt uzbrukumu ar rezultatīvu metienu neizdevās. Latvijas izlase turpināja pārkāpt noteikumus, kā rezultātā uz noraidīto soliņa no sākuma pasēdēja Pečura, bet pēc viena mazākuma izciešanas tūlīt noteikumus pārkāpa Ronalds Ķēniņš, bet nevienu no iespējām neizmantoja viesi. Pēc aizsardzību caururbjošas piespēles uz vārtiem izrāvās Meija, tomēr pārspēt somu vārtsargu viņam neizdevās. Jau nākošajā uzbrukumā Somijas vienība atbildēja ar vārtu guvumu, kad Pesonens 52.minūtē guva savus otros vārtus. Bet pēc 14 sekundēm Jučers atvairīja kārtējo metienu, bet pirmais pie ripas bija Pierele, kurš no gaisa raidīja to vārtos, panākot 5:3 savas komandas labā. Latvijas izlase nevēlējās padoties un centās lauzties uz priekšu, kad kārtējā iespēja bija Meijam, taču viņš meta garām vārtiem. Pēdējās minūtēs Latvijas izlase spēlēja vairākumā, bet galvenais treneris Oļegs Znaroks vārtsargu nomainīja pret sesto laukuma. Spēlētāji veiksmīgi kombinējās līdz brīdim, kad noraidījumu nopelnīja vispirms Sotnieks, bet jau vēlāk arī Jekimovs. Pēdējo minūti Latvija bija divu hokejistu mazākumā un piedzīvoja zaudējumu ar 3:5.

Sagrāve pret Somiju

Šajā mačā dažādās epizodēs savainoto spēlētāju sarakstam tika pieskaitīti arī Edgars Lūsiņš (cirkšņa sastiepums), Māris Jass (rokas muskuļa trauma), Armands Bērziņš (muguras savainojums), Sergejs Pečura (iespējams, lauzta roka).

Piektdienas cīņai nebija pieteikti vārtsargs Edgars Masaļskis un uzbrucējs Miķelis Rēdlihs, bet šajā mačā piedalījās Armands Bērziņš, Georgijs Pujacs un Kristiāns Pelšs.

Traumu dēļ Latvijas izlasei pagaidām nevar palīdzēt Mārtiņš Karsums, Arvīds Reķis, Mārtiņš Cipulis, Lauris Dārziņš un Ģirts Ankipāns.

Šī abām komandām bija ceturtā pārbaudes spēle, un sastāvā iekļauti jau vairāk pieredzējuši hokejisti. Kā ziņots, pirmajās spēlēs pagājušajā nedēļā Latvijas izlase ar 1:4 un 4:7 izbraukumā piekāpās Zviedrijai, bet Somija ar 3:1 un 3:2 savā laukumā pārspēja Slovākiju. Savukārt ceturtdien notikušajā abu komandu pirmajā savstarpējā spēlē Latvijas izlase piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 0:5.

Kā ziņots, Latvijas un Somijas izlases savā starpā tiksies arī pasaules čempionāta apakšgrupu sacensībās.

Šīs spēles notiek Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra gaitā, un vēlāk Latvija sacentīsies arī ar Austrijas komandu. Turnīrs ir iekļauts paplašinātajā Eirotūres sistēmā, kuras izmaiņas tika apstiprinātas pagājušā gada maijā pēc pasaules čempionāta Vācijā. EHC turnīrā piedalās 12 Eiropas komandas pēc Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) 2010. gada ranga. Komandai, kurai būs vismazāk punktu šajos mačos, aiznākamgad būs liegts piedalīties EHC spēlēs.

Pašlaik, kad visas komandas aizvadījušas pa divām spēlēm, EHC sacensībās bez punktiem cīnās Latvijas, Slovākijas un Austrijas izlases.

Jau ir zināms, ka nākamajā gadā, gatavojoties pasaules čempionātam, EHC ietvaros Latvijas valstsvienība aizvadīs spēles ar Čehijas, Šveices un Krievijas izlasēm.

Pēc mačiem ar Somiju Latvijas izlase 13. un 14. aprīlī izbraukumā tiksies ar Austriju, bet pēdējās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta 25. un 26. aprīlī uzņems Norvēģiju.

Kā ziņots, Latvijas izlase no 29. aprīļa līdz 15.maijam Slovākijā paredzētajā pasaules čempionātā spēlēs vienā apakšgrupā ar pašreizējo pasaules čempionvienību Čehiju, Somiju un Dāniju, kas sagādāja vairākus pārsteigumus pagājušā gada čempionātā Vācijā, tostarp iekļūstot ceturtdaļfinālā.


LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA