Zaudējums "bullīšos". Latvija spēlēs par palikšanu elitē
Hokejs

Zaudējums "bullīšos". Latvija spēlēs par palikšanu elitē

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase svarīgā pasaules čempionāta D apakšgrupas trešās kārtas spēlē trešdien ar 2:3 (0:1, 2:1, 0:0, 0:1, 0:1) pēcspēles metienos zaudēja Dānijas valstsvienībai, tādējādi tagad turpinās cīņu par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Zaudējums "bullīšos". Latvija spēlēs par palikšanu...
Dānijas hokejisti var līksmot, savu uzdevumu viņi ir paveikuši.
Dānijas hokejisti var līksmot, savu uzdevumu viņi ir paveikuši.

Sapnis par ceturtdaļfinālu izsapņots

Vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Mārtiņš Cipulis un Jēkabs Rēdlihs, bet Dānijas izlasē abas reizes precīzs bija Madss Kristensens. Savukārt pēcspēles metienos Dānija uzvarēja ar rezultātu 1:0.

Dānijas izlase maču uzsāka ļoti aktīvi un izveidoja vairākas bīstamas epizodes pie Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem. Ātri vien šī dāņu ofensīva vainagojās panākumiem, kad jau mača otrajā minūtē Latvijas hokejisti savā aizsardzības zonā nepiesedza Kristensenu, kurš ar spēcīgu metienu trieca ripu vārtu augšējā stūrī, atklājot cīņas rezultātu. Mača sestajā minūtē Latvija ieguva iespēju cīnīties vairākumā, tomēr tajā neko bīstamu pie Dānijas vārtiem nespēja izveidot, bet uzreiz pēc tam uz noraidīto spēlētāju soliņa devās Latvijas izlases uzbrucējs Armands Bērziņš. Arī dāņi sev atvēlētājās divās vairākuma minūtēs neko bīstamu pie Masaļska vārtiem neizveidoja, bet pēc tam spēle bija līdzīga un cīņa pārsvarā norisinājās laukuma vidusdaļā un pie apmalēm. Pirmās trešdaļas pēdējās sešās minūtēs iniciatīva piederēja Latvijas izlasei, kas arvien bīstamāk uzbruka dāņu vārtiem, turklāt teicamu iespēju izlīdzināt rezultātu izniekoja Ģirts Ankipāns, kuram no vārtu priekšas neizdevās pārspēt Dānijas komandas vārtsargu Frederiku Andersenu. Arī atlikušajās pirmās trešdaļas minūtēs Latvijai bija pārsvars, tomēr rezultāts nemainījās.

Jau otrās trešdaļas sākumā Dānijas izlase varēja gūt otros vārtus, taču Mortens Grīns, noguldījis Masaļski, nespēja trāpīt tukšos vārtos. Uzreiz pēc tam divu minūšu noraidījumu saņēma Cipulis, tomēr Latvija mazākumā izturēja lielo dāņu spiedienu un uzreiz metās atspēlēties, pietiekami aktīvi cīnoties Dānijas aizsardzības zonā. Šāda cīņa ātri nesa vēlamos augļus un mača 24.minūtē Latvija izlīdzināja rezultātu, kad Cipulis vārtu priekšā sekmīgi pielaboja spēcīgu Oskara Cibuļska metienu no zilās līnijas. Uzreiz pēc gūtajiem vārtiem Latvija ieguva iespēju spēlēt vairākumā un tajā izveidoja vairākus bīstamus metienus pa dāņu vārtiem, tomēr pārliecinoši spēlēja Andersens un rezultāts nemainījās. Turpinājumā Latvijas izlase saņēma divus noraidījumus pēc kārtas un dāņiem izdevās realizēt otro no tiem, kad Kristensens pēc laba reida guva savus otros vārtus mačā un izvirzīja Dāniju vadībā ar 2:1. Latvija uzreiz metās atspēlēties un gandrīz panāca neizšķirtu, kad pēc Roberta Bukarta metiena ripa trāpīja pa vārtu stabu. Otrās trešdaļas vidū Latvijas hokejistiem nācās aizstāvēties trijatā pret pieciem dāņiem, tomēr šajā mazākumā labi nospēlēja Ankipāns, kurš ar savām aktivitātēm piespieda Dānielu Nilsenu pārkāpt pret sevi noteikumus. Izturējuši mazākumu, Latvijas hokejisti uzreiz iegāja pretinieku zonā un pēc lieliskas Aleksandra Ņiživija piespēles Jēkabs Rēdlihs ar spēcīgu metienu no zilās līnijas trieca ripu Dānijas izlases vārtu tīklā - 2:2. Atlikušajās piecās otrās trešdaļas minūtēs komandas apmainījās ar noraidījumiem, tomēr neviens no vairākumiem netika realizēts un rezultāts nemainījās.

Trešo trešdaļu Latvija sāka pietiekami aktīvi, lai pēc nospēlētām trīs minūtēm iegūtu iespēju spēlēt vairākumā, taču Dānija mazākumā ļoti labi aizsargājās un nedeva pretiniekiem nekādas iespējas izveidot bīstamas epizodes savu vārtu tuvumā. Turpinājumā komandas spēlēja piesardzīgi un vairāk domāja par savu vārtu drošību, bet trešās trešdaļas vidū Georgijs Pujacs kļūdījās savā zonā, kas noveda pie tā, ka dāņi pārtvēra ripu un Mikels Bedkers izdarīja ļoti bīstamu metienu no tuvas distances, tomēr to pārliecinoši tvēra Masaļskis un glāba Latviju no vārtu zaudējuma. Arī turpinājumā komandas spēlēja ļoti piesardzīgi un ar uzbrukumiem pārāk neaizrāvās, bet trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Latvija ieguva iespēju spēlēt vairākumā un tajā bija ļoti tuvu uzvaras vārtu gūšanai, tomēr fantastiski spēlēja Andersens, kurš vairākas reizes glāba Dāniju no vārtu zaudējuma. Trešās trešdaļas pēdējā minūtē Latvijai bija vēl pāris teicamas iespējas izraut uzvaru, tomēr to izdarīt neļāva teicami spēlējošais Andersens.

Papildlaikā komandas turpināja piesardzīgo spēli, tāpēc daudz bīstamu momentu nebija un abu komandu hokejisti laimi meklēja pārsvarā ar tāliem metieniem no zilās līnijas, taču tie visi neradīja nekādas briesmas abiem vārtsargiem, kas nozīmēja, ka uzvarētājs jānoskaidro pēcspēles metienos. "Bullīšus" uzsāka Grīns un nepārspēja Masaļski. Latvijas izlasē pirmais meta Ņiživijs, tomēr viņa metienu tvēra Andersens. Turpinājumā laukumā devās Mortens Madsens un arī viņš bija bezspēcīgs pret Masaļski, tomēr arī Herberts Vasiļjevs savā metienā nebija precīzs. Pēc tam savas iespējas neizmantoja arī Julians Jakobsens, Andris Džeriņš un Ņiživijs, bet Kristensens savā metienā bija precīzs un Dānija izcīnīja dramatisku uzvaru.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Ankipāns, bet Dānijas valstsvienībā - Kristensens.

Šī abām komandām bija 19. savstarpējā spēle vēsturē. Iepriekšējos 18 mačos pret Dāniju Latvijas izlase ir izcīnījusi 16 uzvaras, bet dāņi pēdējo panākumu pret Latviju svinēja pārbaudes spēlē 2003. gadā, savā laukumā uzvarot ar rezultātu 1:0. Savukārt pasaules čempionāta augstākajā divīzijā līdz šim valstsvienības tikušās tikai vienu reizi, kad 2003. gadā Latvija uzvarēja ar 4:2. Toreiz dāņi debitēja spēcīgāko komandu saietā. Pēdējo reizi komandas savā starpā tikās 2009. gadā, kad Rīgā notikušajās divās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase uzvarēja ar 5:3 un 1:0.

Šajā pasaules čempionātā Dānijas izlasei palīdz tikai viens Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājs - Mikels Bedkers, bet nespēlē četri uzbrukuma līderi - Pēters Regins, Franss Nilsens, Larss Ellers un Jespers Damgords.

Otrajā D apakšgrupas trešās kārtas spēlē šodien plkst.21.15 pagājušā gada spēcīgākā komanda Čehija tiksies ar Somiju. Šajā mačā noskaidrosies D grupas uzvarētāji.

Kā ziņots, D apakšgrupas pirmajā spēlē Latvijas izlase ar rezultātu 2:4 zaudēja Čehijai, bet otrajā mačā ar 2:3 pēcspēles metienu sērijā piekāpās Somijai. Savukārt Dānija pirmās kārtas cīņā ar 1:5 atzina somu pārākumu, bet otrajā spēlē ar 0:6 kapitulēja Čehijas valstsvienībai. Pēc mača ar Čehiju trīs spēļu diskvalifikāciju saņēma Artūrs Kulda, tāpēc mačā ar Dāniju Latvijai var palīdzēt tikai seši aizsargi. Kuldam diskvalifikācijas dēļ nāksies izlaist arī nākamo Latvijas komandas spēli.

D grupas kopvērtējumā tagad Čehijai ir seši punkti divās spēlēs, Somijas kontā ir pieci punkti divos mačis, bet Latvija un Dānija trīs mačos izcīnīja pa diviem punktiem. Ņemot vērā savstarpējās spēles rezultātu, dāņi grupā ieņēma trešo vietu, bet Latvija palika ceturtā un cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Gandarījuma turnīrā Latvijas izlases pretinieces būs Slovēnijas, Baltkrievijas un Austrijas valstsvienības.

Pasaules čempionāta otrajā posmā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā savā starpā tiksies A un D apakšgrupas trīs labākās komandas, kas izveidos E grupu. Pēc tam četras labākās komandas no šīs grupas iekļūs ceturtdaļfinālā. Savukārt apakšgrupas vājākā komandas turpinās cīņu par palikšanu augstākajā divīzijā. Divas vājākās komandas nākamajā sezonā izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju. Tās augstākajā divīzijā nomainīs Kazahstānas un Itālijas valstsvienības. Uz pasaules čempionāta otro posmu komandas līdzi ņems savstarpējo spēļu rezultātus apakšgrupu turnīra pirmajā posmā. A apakšgrupā spēlēja Krievijas, Slovākijas, Vācijas un Slovēnijas izlases. A grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu ar astoņiem punktiem trīs spēlēs izcīnīja Vācija, tai ar sešiem punktiem sekoja Krievijas izlase, Slovākija ar trīs punktiem ieņēma trešo vietu, bet Slovēnija ar vienu punktu ierindojās ceturtajā pozīcijā.

Latvijas izlases sastāvā dalībai šī gada pasaules čempionātā iekļauti 25 spēlētāji, kas tiks pieteikti pasaules čempionāta abiem apakšgrupu posmiem. No tiem 23 drīkst spēlēt pirmajā posmā, bet otrajā posmā drīkstēs papildus pieteikt vēl trīs hokejistus.

Latvijas izlasei šogad dažādu iemeslu dēļ nepalīdz Edgars Lūsiņš, Māris Jass, Jānis Sprukts, Rodrigo Laviņš, Kārlis Skrastiņš, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Oskars Bārtulis un Mārtiņš Karsums.

Savukārt četri spēlētāji Latvijas izlases sastāvā dalībai pasaules čempionātā iekļauti pirmo reizi. Tie ir vārtsargs Māris Jučers, aizsargs Oskars Cibuļskis, kā arī uzbrucēji Ronalds Ķēniņš un Roberts Bukarts.

Latvijas valstsvienības vadība komandai izvirzījusi mērķi iekļūt pasaules čempionāta labāko astotniekā, kamēr Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde izlasei izvirzījusi pieticīgāku uzdevumu - izkļūt no apakšgrupas un iekļūt nākamajā kārtā.

LETA/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA