Sieviešu basketbola izlases trenerim ļoooti patīk Elīna Babkina
Basketbols
2011. gada 30. maijs, 13:46

Sieviešu basketbola izlases trenerim ļoooti patīk Elīna Babkina

Jauns.lv

Jau vairākus mēnešus Latvijas basketbola aprindās mēļo par sieviešu basketbola izlases trenera grieķa Georga Dikeulaka īpašajām attiecībām ar saspēles vadītāju Elīnu Babkinu, nu šīm runām ir parādījies jauns iemesls.

Georgs Dikeulaks ir paveicis ļoti daudz Elīnas Babkinas karjeras attīstībā.

Sarunā ar ziņu portālu “apollo.lv” Latvijas izlases nu jau bijusī kandidāte Lauma Reķe, kura kopā ar Elīnu Dillonu tika atskaitītas no valstsvienības visai mīklainos apstākļos, atklāja interesantus faktus par treneri Dikeulaku. “Personīgi pat tā īsti nesanāca parunāt ar treneri. Diezgan labās domās biju par viņu kā treneri, bet pēc notikušā, ka tik neprofesionāli tikām atskaitītas, mazliet domas mainījās. (Abas spēlētājas tika atskaitītas pēc pirmā nopietnā izlases treniņa, nedodot pat iespēju sevi pierādīt pārbaudes spēlēs. Spēlētājas tā arī nesaņēma nekādu informāciju, kāpēc no valstsvienības tika atskaitītas. Šāda svītrošana no kandidātu saraksta bija liels pārsteigums arī izlases direktoram Mārim Jučmanim.) Kā treneri iepazīt īsti neizdevās. Principā viens treniņš pie viņa, kad komanda bija pilnā sastāvā, un mani atskaitīja.”

Tāpat Reķe pastāstīja kādu mīklainu epizodi, kas varētu kalpot par ieganstu spēlētāju atskaitīšanai. “Turnīrā Lielbritānijā bija situācija, kad Dikeulaks ģērbtuvē uz ilgāku laiku palika ar Elīnu Babkinu, bet to redzēja Dillone, kura arī izteicās, ka izlasē šāda rīcība ir diezgan neprofesionāla. Izlases treneris Huans Martiness vēl parādīja, lai par šo sarunu nevienam nesaka. Iespējams, tieši šā komentāra dēļ mūs abas izmeta. Diez vai ar basketbolu bija kāds sakars, jo gatavojos izlasei uzreiz, tiklīdz man beidzās sezona. Amerikānietes (ASV koledžās un augstskolās spēlējošās meitenes) ieradās vēlāk, viņas paņēma uz turnīru.”

Interesanti, ka Georga Dikeulaka un Elīnas Babkinas attiecības pēdējā laikā ir bijušas ļoti ciešas, kas palīdzēja talantīgajai saspēles vadītājai aizvadīt savu labāko profesionālo sezonu. Sezonas pirmajā pusē, spēlējot Polijas klubā Gdiņas “Lotos”, Babkinas spēles laiks bija ļoti mainīgs un sniegums laukumā – nestabils. Tomēr pēc jaunā gada, kad pie Polijas kluba stūres stājās Dikeulaks, Elīnas spēles laiks un sniegums manāmi uzlabojās. Vēlāk Babkina tika iekļauta FIBA Eirolīgas Zvaigžņu spēles dalībnieču skaitā un pat izvēlēta WNBA draftā, kam noteikti bija arī milzīgs galvenā trenera uzticēšanās nopelns. Pašā Polijas čempionāta izskaņā, kad Elīna Babkina tika izvēlēta WNBA draftā, viņai bija jāpieņem ļoti nozīmīgs lēmums – doties uz Ziemeļameriku un cīnīties par iekļūšanu pasaules spēcīgākajā līgā vai kopā ar valstsvienību gatavoties Eiropas čempionāta finālturnīram. Saspēles vadītāja neslēpa, ka viņas karjerai nozīmīgo lēmumu pieņems kopā ar treneri Dikeulaku. Lēmums tika pieņemts: WNBA pagaidīs! Drīz vien pēc Polijas čempionāta noslēguma Latvijas valstsvienības treneris Dikeulaks parakstīja līgumu ar vienu no naudīgākajiem Eiropas basketbola klubiem Turcijas komandu Stambulas “Fenerbahce”. Zīmīgi, ka drīz pēc līguma parakstīšanas tika paziņots, ka grieķis uz Turciju vēlas ņemt līdzi arī Babkinu. Aptuveni pēc nedēļas saspēles vadītāja jau bija pievienojusies vienam no ambiciozākajiem Eiropas klubiem (nākamgad šajā vienībā spēlēs ar cita izlases spēlētāja Zane Tamane).

Nevar noliegt, ka treneris Dikeulaks ir paveicis ļoti daudz Babkinas labā. Divdesmit divus gadus vecā basketboliste šosezon sevi ir pierādījusi pavisam citā līmenī, kas bez trenera milzīgās uzticēšanās nebūtu iespējams. Arī valstsvienības rindās Babkina ir kļuvusi par neapšaubāmu pamatsastāva saspēles vadītāju un vienu no līderēm. Iepriekšējos gados Elīnas spēles laiks izlasē bija pavisam neliels, un iepriekšējā valstsvienības galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa rotācijā viņa bija tikai trešā “saspēlniece” (aiz Zanes Eglītes un Kristīnes Kārkliņas). Elīna Babkina pagaidām sieviešu izlases pārbaudes spēlēs ir viena no rezultatīvākajām spēlētājām, un viņas spēles laiks, neraugoties uz milzīgu tehnisko brāķu skaitu, nesamazinās. Trenerim Dikeulakam ļoti patīk, kā Babkina veic saspēles vadītājas pienākumus.

kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA