Citi sporta veidi
2011. gada 18. augusts, 14:00

Ikviens varēs izvirzīt lāpnešus 2012.gada Londonas olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv

Ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs izvirzīt kandidātus olimpiskās lāpas stafetei pirms 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm, ceturtdien tika pavēstīts lāpnešu izvirzīšanas pasākuma prezentācijā.

Kampaņu organizē ''Samsung Electronics Baltics'' sadarbībā ar savu olimpisko sūtni Inetu Radeviču un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK). Kampaņas devīze ir ''Olimpiskās spēles ikvienam''. Līdz septembrim ikviens var aizpildīt anketu, kas būs pieejama internetā www.samsung.lv.

Līdz septembrim ikviens var aizpildīt īpašu anketu, minot cienīgu kandidātu lāpneša godam, kā arī sniedzot informāciju par sevi. 22. septembrī tiks paziņoti 20 žūrijas izvirzīti kandidāti – 10 vīrieši un 10 sievietes. Žūrijā būs ''Samsung Electronics Baltics'' pārstāvis Sanho Džo, LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, ''Samsung'' olimpiskā sūtne Radeviča un divkārtējā olimpiskā čempione Uļjana Semjonova. Divi konkursa uzvarētāji, kas pievienosies pavisam 8000 lāpnešu no visas pasaules, tiks paziņoti 30. septembrī.

Sanho Džo norādīja, ka olimpiskās spēles ir viena no viņa pārstāvētās kompānijas māteskorporācijas lielākajām aktivitātēm. ''Šodien [ceturtdien] prezentējam lāpas nesēju izvēlēšanas procedūru. Vēlos, lai tie būtu svētki visai Latvijai,'' viņš sacīja.

Savus kandidātus jau ir izvirzījusi gan Radeviča, gan Semjonova. Radeviča lāpneša godā vēlas redzēt basketbola treneri no Krāslavas novada Raiti Timmu, savukārt Semjonova izvirza Latvijas sieviešu basketbola izlases saspēles vadītāju Elīnu Babkinu. ''Viņa ir nākamā līdere pēc Anetes Jēkabsones-Žogotas,'' uzskata Semjonova.

''Fakts, ka jebkurš Latvijas iedzīvotājs var kļūt par lāpnesi, propagandē olimpisko kustību un ideju,'' pastāstīja Vrubļevskis. ''Lāpas stafete ir viena no svarīgākajām olimpiskajām tradīcijām,'' viņš teica.

Vrubļevskis aicināja izvirzīt cienīgus kandidātus lāpas nešanas stafetei, kurā katram būs jāveic 200–300 metru garš ceļa posms. ''Pazīstot visus iepriekšējos nesējus [no Latvijas], visiem šis notikums atstājis neizdzēšamus iespaidus.''

Tomēr žūrijas pārstāvji atgādināja, ka lāpas nesējam vajadzētu būt arī ''izskatīgam, runīgam un stipram'', taču tā var arī nebūt plašākai publikai zināma persona.

Sadarbībā ar ''Samsung'' lāpneši no Latvijas tika izvēlēti arī pirms 2006. gada Turīnas ziemas un 2008. gada Pekinas vasaras olimpiskajām spēlēm.

2012. gada olimpiskās spēles Londonā

BNS