Hokeja izlases kandidātu sarakstā arī Vasiļjevs un Reķis
Aizsargs Reķis pēdējo reizi valstsvienības krāsas aizstāvēja 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, bet uzbrucējs Vasiļjevs pēdējo turnīru aizvadīja 2014.gada pasaules čempionātā, bet pirms tam spēlēja arī Soču Olimpiādē.
Hokejs
2016. gada 22. augusts, 11:48

Hokeja izlases kandidātu sarakstā arī Vasiļjevs un Reķis

Jauns.lv

Pieredzējušie Latvijas hokejisti Herberts Vasiļjevs un Arvīds Reķis ir iekļauti Latvijas valstsvienības kandidātu sarakstā, pretendējot uz vietu komandā septembra sākumā Rīgā gaidāmajā 2018.gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Leonīds Beresņevs pirmdien nosauca 30 kandidātu sarakstu, tajā iekļaujot četrus vārtsargus, desmit aizsargus un 16 uzbrucējus. Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā varēs piedalīties 23 spēlētāji (trīs vārtsargi un 20 laukuma spēlētāji).

Aizsargs Reķis pēdējo reizi valstsvienības krāsas aizstāvēja 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, bet uzbrucējs Vasiļjevs pēdējo turnīru aizvadīja 2014.gada pasaules čempionātā, bet pirms tam spēlēja arī Soču Olimpiādē.

Vasiļjevs kopš 2005.gada pārstāv Vācijas Hokeja līgas klubu Krēfeldes "Pinguine", kur viņš ir ilggadējs komandas kapteinis, savukārt Reķis pēc četrām sezonām Rīgas "Dinamo" komandā arī atgriezās Vācijā, kur spēlē Augsburgas "Panther" klubā.

Kandidātu sarakstā ir iekļauti vārtsargi Kristers Gudļevskis, Edgars Masaļskis, Elvis Merzļikins un Jānis Kalniņš. Gudļevskim ir līgums ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Tampabejas "Lightning", bet izlasē viņš nav spēlējis kopš 2014.gada pasaules čempionāta.

Aizvadītajā sezonā par izlases pirmo vārtsargu pasaules čempionāta laikā kļuva Merzļikins, kurš pārstāv Šveices klubu "Lugano".

Aizsardzībā kandidātu vidū ir iekļauti seši Rīgas "Dinamo" hokejisti, kā arī pieredzējušie Oskars Bārtulis, Artūrs Kulda un Kristaps Sotnieks.

Starp uzbrucējiem ir arī Zemgus Girgensons, kurš pagaidām ir bez līguma ar NHL klubu Bufalo "Sabres", taču viņš aizvadītās nedēļas nogalē no Ziemeļamerikas devās uz Rīgu, lai pievienotos komandai.

Tāpat sastāvā ir iekļauts uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kurš veselības problēmu dēļ izlasē oficiālos turnīros nav spēlējis kopš 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm.

Kandidātu vidū ir arī talantīgais Mārtiņš Dzierkals, kurš valstsvienībā pagaidām nav aizvadījis nevienu spēli. Dzierkals aizvadītajā sezonā kļuva par Rietumu Hokeja līgas (WHL) čempionu junioriem un spēlēja Kanādas Hokeja līgas (CHL) prestižajā Memoriālā kausa izcīņā.

Gatavošanos kvalifikācijas turnīram Latvijas izlase sāks 28.augustā, bet divas dienas vēlāk aizvadīs pārbaudes spēli ar Dāniju, pēc kuras tiks nosaukts valstsvienības galīgais sastāvs turnīram.

Latvijas hokeja izlase par vienīgo ceļazīmi uz 2018.gada olimpiskajām spēlēm Phjončhanā cīnīsies ar Austrijas, Japānas un Vācijas izlasēm.

Vācijas izlase, kas pasaules rangā ir desmitajā vietā, maijā notikušajā pasaules čempionātā spēlēja ceturtdaļfinālā un turnīra kopvērtējumā ierindojās septītajā vietā. Savukārt Austrija, kura rangā atrodama 17.vietā, pērn izkrita no elites divīzijas un šogad pirmās divīzijas A grupā ierindojās tikai trešajā vietā, tādējādi neatgriežoties elitē.

Tikmēr Japāna reitingā ieņem 21.vietu, bet pasaules čempionātā pirmajā divīzijā A grupā palika sestā, tādējādi izkrītot uz pirmās divīzijas B grupu.

Latvijas izlase ir piedalījusies iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006.gadā Turīnā, 2010.gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos, kur spēlēja arī Austrijas izlase. Pirms diviem gadiem Sočos Latvijas izlase ieguva astoto vietu, kas ir tās labākais sasniegums šajos turnīros.

No Latvijas pretiniecēm kvalifikācijas turnīrā vispieredzējušākā olimpisko spēļu dalībniece ir Vācija, kas piedalījusies 19 turnīros. Tiesa, pēdējo divdesmit gadu laikā vācieši nav tikuši augstāk par astoto vietu, kuru viņi izcīnīja 2002.gadā.

Austrijas hokeja izlase olimpiskajās spēlēs piedalījusies 13 reizes, bet aizpērn Sočos tā ieņēma desmito vietu. Savukārt japāņu kontā ir deviņas Olimpiādes, bet pēdējo reizi uzlecošās saules zeme olimpiskajās spēlēs piedalījās 1998.gadā Nagano, kad ceļazīmi ieguva kā turnīra rīkotāja.

2018.gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā izlasi vadīs Leonīds Beresņevs, kurš galvenā trenera amatā atgriezās šī gada februārī.

Latvijas hokeja izlases kandidāti olimpiskajam kvalifikācijas turnīram:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis (Tampabejas "Lightning", NHL), Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins "Lugano", Šveice), Jānis Kalniņš (Rīgas "Dinamo", KHL);

aizsargi - Krišjānis Rēdlihs, Guntis Galviņš, Oskars Cibuļskis, Georgijs Pujacs, Ralfs Freibergs, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Oskars Bārtulis (Vladivostokas "Admiral", KHL), Artūrs Kulda (Helsinku "Jokerit", KHL), Kristaps Sotnieks (Toljati "Lada", KHL), Arvīds Reķis (Augsburgas "Panther", Vācija);

uzbrucēji - Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Miks Indrašis, Gints Meija, Māris Bičevskis, Vitālijs Pavlovs, (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Mārtiņš Karsums (Maskavas "Dinamo", KHL), Andris Džeriņš (Hradeckrāloves "Mountfield", Čehija), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Herberts Vasiļjevs (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", Krievija), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes "ZSC Lions", Šveice), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Mārtiņš Dzierkals (Ruinas-Norandas "Huskies", WHL).


LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, LOK