1dienas
21stundas
42minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Paraolimpisko spēļu skandāls. Pārāk garas kāju protēzes! FOTO
Londonas paraolimpisko spēļu galvenais favorīts 200 metru distancē Oskars Pistoriuss (pa labi) vaino savu oponentu Alanu Oliveiru (pa kreisi), ka viņam esot pārāk garas kāju protēzes.
Citi sporta veidi

Paraolimpisko spēļu skandāls. Pārāk garas kāju protēzes! FOTO

Jauns.lv

Pēc zaudējuma Londonas paraolimpiskajās spēlēs slavenais Dienvidāfrikas protēžu skrējējs Oskars Pistoriuss sūdzējās par konkurenta mākslīgajām ekstremitātēm, kas liegušas uzvarētāju noskaidrot taisnīgā cīņā.

Paraolimpisko spēļu skandāls. Pārāk garas kāju pro...

Londonā iepriekš arī olimpiskajās spēlēs startējušais Pistoriuss 200 metru distancē paraolimpiskajās sacensībās vēl ne reizi nebija zaudējis, līdz svētdien finiša taisnē viņu par 0,07 sekundēm apsteidza brazīlietis Alans Oliveira, atstājot favorītu otrajā vietā.

Pistoriuss uzskata, ka Oliveiras kāju protēzes bija pārāk garas un Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (SPK) noteikumi skrējējiem nepamatoti ļauj palielināt savu augumu. Uzreiz pēc sacensībām Pistoriuss teica, ka Oliveira nav tik spēcīgs skrējējs, lai simts metros iedzītu konkurentu par astoņiem metriem. Vēlāk izplatītajā paziņojumā Pistoriuss atzina, ka ar sava viedokļa paušanu vajadzēja nogaidīt, lai nebojātu Oliveiras slavas brīdi.

SPK savukārt paskaidroja, ka skrējējiem atļautais protēžu garums tiek aprēķināts pēc formulas, kurā iekļaut atlēta garumu un dinamiku. Visus skrējējus pirms sacensībām pārmērīja, un protēžu garums nepārsniedza atļautos rādītājus, uzsvēra organizatori.

Dramatiskā cīņa paralimpisko spēļu 200 metru finālā

BNS/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA