Basketbolisti uzvar un brauc uz Slovēniju
Kā jau ierasts šajā kvalifikācijas ciklā, viens no galvenajiem uzvaras kaldinātājiem bija Dairis Bertāns.
Basketbols
2012. gada 11. septembris, 19:46

Basketbolisti uzvar un brauc uz Slovēniju

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdien ar uzvaru noslēdza Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru un nākamajā gadā septīto reizi pēc kārtas piedalīsies finālsacensībās.

D apakšgrupas pēdējā spēlē Latvija ar rezultātu 85:77 (27:16, 17:18, 21:20, 20:23) izbraukumā uzvarēja Rumānijas valstsvienību.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 14 gūtajiem punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm bija Jānis Strēlnieks, ar 13 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām izcēlās Kaspars Bērziņš, savukārt pa 11 punktiem guva Dāvis Bertāns, Dairis Bertāns un Mārtiņš Meiers.

Tikmēr Rumānijai ar 19 punktiem atzīmējās Mihai Silvasans.

Spēles sākumā Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar rezultātu 9:0, bet mājinieki pirmos punktus guva vien trešajā minūtē. Turpinājumā latvieši panāca arī 12:1, bet pēc tam piecus punktus pēc kārtas guva arī rumāņi. Pirmās ceturtdaļas otrajā pusē cīņa ritēja rezultatīvi - latvieši bija nostiprinājuši aptuveni desmit punktu pārsvaru un to noslēdza ar savā labā ar 27:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlase panāca jau 36:19, bet pēc tam pavisam īsā laika sprīdī rumāņi veica izrāvienu 8:0, kas pirmo minūtes pārtraukumu lika ņemt Ainaram Bagatskim un aicināt basketbolistus spēlēt ātrāk, kā arī neatslābināties. Turpinājumā rumāņi guva vēl divus punktus, un līdz pat puslaika izskaņai Latvijai neizdevās nostiprināt vairāk nekā desmit punktu pārsvaru. Pēc 20 spēlētām minūtēm viesi bija vadībā ar 44:34.

Otrā puslaika sākumā Rumānija guva pirmos sešus punktus, bet Latvijai pirmais precīzais raidījums bija vien ceturtajā minūtē, kad Mārtiņš Meiers bija nekļūdīgs no soda distances. Rumānija ātri vien savāca piezīmju normu, tomēr turpinājumā vairs tik aktīvi pārkāpumus nepelnīja, tāpēc Latvijai punktus nācās vākt no spēles. Šajā ziņā cīņa joprojām ritēja līdzīgi un samērā rezultatīvi, Latvija saglabājot 5-10 punktu pārsvaru, bet pēdējās sekundēs Meiers pirmoreiz pēc ilgāka pārtraukuma panāca arī lielāku pārsvaru - 65:54.

Kaut pirms ceturtās ceturtdaļas Latvijas izlasei vēl nebija pilnīgi drošs pārsvars, izšķirošo desmitminūti viesi uzsāka ar vairākiem realizētiem tālmetieniem un šoreiz jau nostiprināja vairāk nekā desmit punktu pārsvaru. Kaut priekšpēdējā minūtē Rumānija spēja samazināt rezultāta pārsvaru līdz septiņiem punktiem, Latvijas basketbolisti tomēr noveda cīņu līdz uzvarošām beigām.

Vēl vienā šīs grupas pēdējās kārtas mačā Gruzija ar 97:89 pārspēja Nīderlandei.

Grupas kopvērtējumā pa sešām uzvarām astoņos mačos izcīnīja Bosnija un Hercegovina, kā arī Gruzija, garantējot pirmās divas vietas. Latvija ar piecām uzvarām ierindojās trešajā vietā un iekļuva starp labākajām šo vietu ieņēmējām kvalifikācijā. Nīderlandes kontā bija divas uzvaras, bet Rumānija tika pie viena panākuma.

Kā ziņots, ja Latvijas izlase šajā mačā būtu zaudējusi, tai nāktos salīdzināt iegūto bilanci - uzvaru skaitu un grozu attiecību - ar citu grupu trešo vietu ieguvējiem.

Latvijas izlases sastāvs bija palicis nemainīgs jau piektajā spēlē pēc kārtas.

Kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē Latvija izbraukumā ar rezultātu 84:87 sīvā cīņā zaudēja Bosnijas un Hercegovinas valstsvienībai, turpinājumā ar 85:70 savā laukumā pieveica Nīderlandi, trešajā cīņā ar 76:79 līdz ar beigu signālu izbraukumā piekāpās Gruzijai, bet pirmā apļa noslēgumā ar 89:53 sagrāva Rumāniju.

Otrā apļa pirmajā mačā Latvija ar 80:64 savā laukumā pieveica Bosniju un Hercegovinu, otrajā cīņā pagājušajā trešdienā ar 86:81 smagā galotnē izbraukumā pārspēja Nīderlandi, bet trešajā cīņā sestdien savā laukumā ar 70:73 piekāpās Gruzijai, neizmantojot iespēju nodrošināt otro vietu grupā un automātisku ceļazīmi uz finālturnīru.

Eiropas čempionāta finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā. Apakšgrupu izloze tiks aizvadīta šī gada 18.novembrī.

Latvijas izlase finālturnīrā spēlējusi katru reizi kopš 2001.gada, bet pēdējās piecās sacensībās nav spējusi izkļūt no apakšgrupās, turklāt pērn zaudēja visās piecās aizvadītajās spēlēs.

Kā ziņots, nākamajā vasarā Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs arī Latvijas sieviešu valstsvienība, kura to darīs piekto reizi pēc kārtas.

Gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, Latvijas vīriešu izlase kopumā aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās piedzīvoja septiņus zaudējumus, turklāt visas septiņas neveiksmes sekoja pēc kārtas.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam ar Rumāniju:

Jānis Strēlnieks, Edgars Jeromanovs, Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Kaspars Vecvagars, Andrejs Šeļakovs, Rolands Freimanis.

LETA, Foto: Ieva Čīka/LETA