U-20 hokeja izlase pārliecinoši zaudē Vācijai un atstāj augstāko divīziju. FOTO
Leonīda Tambijeva vadītajai Latvijas U-20 hokeja izlasei neizdevās saglabāt vietu augstākajā divīzijā.
Hokejs

U-20 hokeja izlase pārliecinoši zaudē Vācijai un atstāj augstāko divīziju. FOTO

Jauns.lv

Latvijas U-20 hokeja valstsvienība izšķirošajā cīņā par vietas saglabāšanu pasaules čempionāta augstākajā divīzijā piektdien ar 2:5 (1:0, 0:3, 1:2) zaudēja Vācijai un nākamajā gadā vairs nestartēs labāko komandu pulkā.

U-20 hokeja izlase pārliecinoši zaudē Vācijai un a...

Vārtus Latvijas komandas labā guva Lauris Rancevs un Artūrs Kuzmenkovs, bet Vācijas vienībā izcēlās Tobiass Rīders, Kristians Kretšmans un Sebastjans Uvira, bet divreiz precīzs bija Leons Draizaitls.

Līdz ar šo zaudējumu Latvijas izlasei augstākā divīzija jāpamet un nākamajā gadā jāstartē līmeni zemāk - pirmajā divīzijā.

Šajā mačā vārtu drošība bija uzticēta Ivaram Punnenovam.

Jau pirmās trešdaļas sākumā noraidījumu uz 2+10 minūtēm par sitienu pretiniekam galvas un kala apvidū tika noraidīts Latvijas komandas spēlētājs Edgars Kurmis. Pēc divām ar pusi minūtēm iespēju spēlēt vairākumā nopelnīja Latvijas izlase, jo divu minūšu sodu par bīstamu spēli ar augsti paceltu nūju nopelnīja vācietis Huba Sekeši. Vairākumā gan latviešiem neizdevās atklāt cīņas rezultātu un izvirzīties vadībā.

Turpinājumā laukumā risinājās līdzīga cīņa, bet vadībā pirmās trešdaļas 16.minūtē Latvijas komandu izvirzīja Rancevs, kuram rezultatīvi asistēja Rinalds Rosinskis. Minūti un 59 sekundes līdz spēles pirmā nogriežņa beigām par klupināšanu tika noraidīts Ņikita Jevplaovs, taču Vācijas hokejistiem vārtus gūt neizdevās un pirmajā pārtarukumā Latvijas devās ar minimālu pārsvaru.

Otro trešdaļu ar ofensīvu uzsāka vācieši un jau sestajā sekundē izlīdzināja rezultātu, kad precīzs bija Rīders. Turpinājumā reizi Latvija un divas reizes Vācija varēja spēlēt skaitliskajā vairākumā, taču neviena no vienībām neprata izmantot viena vīra pārsvaru. Trešdaļas 11.minūtē vēlreiz Punnenovu pārspēja Draizaitls, realizējot skaitlisko vairākumu un izvirzot Vāciju vadībā. Trīs minūtes un 56 sekundes līdz trešdaļas beigām vēl vienus vārtus guva vācieši, panākot jau divu precīzu metienu pārsvaru un ievērojami apgrūtinot Latvijas uzdevumu palikt augstākajā divīzijā. 28 sekundes pirms otrās trešdaļas beigām Latvija saņēma divu minūšu sodu par sešu laukuma spēlētāju atrašanos uz ledus, bet vācieši līdz trešdaļas beigām pārsvaru nespēja realizēt.

Spēles pēdējā nogrieznī pēc spēlētām piecām minūtēm savus otros vārtus spēlē guva Draizaitls. Jau trešdaļas vidusdaļā Latvijas komandas komandtiltiņš nomainīja Punnenovu pret sesto laukuma spēlētāju, taču tas vēlamo efektu nedeva. Četras minūtes un 32 sekundes pirms pamatlaika beigām vēlreiz Punnenovu pārspēja Uvira, bet minūti un 28 sekundes pirms beigām ar precīzu metienu atzīmējās Kuzmenkovs, uzstādot mača galarezultātu.

Latvijas izlase spēles laikā pa Vācijas izlase vārtiem veica 27 metienus, kamēr pretinieki meta 40 reizes.

Latvijas U-20 hokejisti zaudē Vācijai un  pamet augstāko divīziju

Latvijas U-20 hokejisti zaudē Vācijai un pamet augstāko divīziju

Šajā čempionātā Latvija apakšgrupu turnīra četros mačos piedzīvoja četrus zaudējumus, bet ceturtdien pirmajā spēlē par palikšanu labāko komandu pulkā ar 3:5 (1:1, 0:2, 2:2) atzina Slovākijas izlases pārākumu. Līdz ar to Latvijas valstsvienība šajā turnīrā neizcīnīja ne uzvaras, ne punktus.

Pēc viena apļa turnīra, pa piecām komandām sacenšoties divās grupās, izslēgšanas spēlēm kvalificējās katras apakšgrupas trīs labākās vienības - pirmajās vietās finišējušās Zviedrijas un Kanādas izlases automātiski iekļuva pusfinālā, bet otrajā un trešajā pozīcijā palikušās valstsvienības izspēlēs ceturtdaļfināla cīņas. Savukārt grupu divas vājākās komandas apvienojušās vienā apakšgrupā, kur viena apļa laikā noskaidros vienīgo izlasi, kurai spēcīgāko sabiedrība būs jāpamet.

Izdzīvošanas grupā komandas ņem līdzi izcīnītos punktus no pirmās kārtas mača pret otru vienību no savas apakšgrupas. Vājākās izlases vietu nākamajā čempionātā ieņems Norvēģija, kas decembra vidū triumfēja pirmās divīzijas A grupas turnīrā.

Čempionātā galvenā trenera Leonīda Tambijeva vadībā Latvijas izlasē piedalījās 23 spēlētāji - trīs vārtsargi, septiņi aizsargi un 13 uzbrucēji. Iepriekš gan bija plānots uz turnīru ņemt līdzi astoņus aizsargus un 12 uzbrucējus. Jāizceļ, ka desmit no spēlētājiem pārstāv Tambijeva trenēto Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) klubu "Rīga".

Traumas dēļ izlasei nevarēja palīdzēt uzbrucējs Rustams Begovs, bet tās potenciālais līderis Zemgus Girgensons netika palaists no sava kluba Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Pārbaudes spēlēs U-20 izlase savā laukumā spēkojās ar MHL komandu Sanktpēterburgas SKA-1946, kuru sākotnēji uzvarēja ar 5:3, bet pēc tam piekāpās ar 3:4. Pēdējā pārbaudes cīņā ar 4:0 tika uzvarēta Latvijas čempionāta klubu izlase.

Turnīrs Ufā notiks līdz 5.janvārim.

Latvijas izlasei čempionātā bija izvirzīts uzdevums izcīnīt vismaz devīto vietu jeb saglabāt vietu augstākajā divīzijā, kas netika izpildīts.

Latvijas U-20 izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā iepriekš bija spēlējusi četras reizes, pēdējo reizi 2011. un 2012.gadu mijā, kad saglabāja vietu spēcīgāko komandu vidū, ierindojoties devītajā pozīcijā. Zīmīgi, ka visas iepriekšējās reizes, kad Latvijas izlase spēlējusi augstākajā divīzijā, sacensības notika Kanādā.

Latvijas U-20 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Ivars Punnenovs (Klotenes "Flyers", Šveice), Vadims Miščuks ("Liepājas metalurgs");

aizsargi - Patriks Škuratovs, Edmunds Augstkalns, Krišs Lipsbergs, Pauls Zvirbulis (visi - "Rīga"), Kristaps Nīmanis (Vāsas "Red Ducks", Somija), Edgars Siksna ("Liepājas metalurgs"), Rinalds Rosinskis (Prinsdžordžas "Cougars", WHL);

uzbrucēji - Rihards Bukarts, Artūrs Ševčenko, Lauris Rancevs, Nikolajs Jeļisejevs, Andris Siksnis, Edgars Kurmis (visi - "Rīga"), Kārlis Ozoliņš, Artūrs Kuzmenkovs (abi - "Liepājas metalurgs"), Toms Andersons ("Bern U-20", Šveice), Teodors Bļugers ("Minesotas Valsts universitāte, NCAA), Roberts Lipsbergs (Sietlas "Thunderbirds", WHL), Ņikita Jevpalovs (Blēnvilas-Buābriānas "Armada", QMJHL), Edgars Kulda (Edmontonas "Oil Kings", WHL).

LETA/Foto: čempionāta preses dienesta/Almirs Sibagatuļļins