Hokejs
2013. gada 11. aprīlis, 13:15

Latvijas hokeja izlases treniņiem pievienojies Ziemeļamerikā spēlējošais aizsargs Freibergs

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlases treniņiem, kuros notiek gatavošanās gaidāmajam pasaules čempionātam, pievienojies Ziemeļamerikā spēlējošais aizsargs Ralfs Freibergs, vēsta Latvijas Hokeja federācija (LHF).

Freibergs iepriekš netika iekļauts izlases oficiālajā kandidātu sarakstā.

Šo sezonu 21 gadu vecais aizsargs aizvadījis Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) komandā Boulinggrīnas "Falcons", laukumā gan dodoties tikai astoņos mačos, jo augustā viņš saņēma diskvalifikāciju uz 33 NCAA spēlēm.

Sākot no 2009.gada, Freibergs divas sezonas pavadīja Ziemeļamerikas Hokeja līgā (NAHL), bet pagājušo sezonu viņš aizvadīja Savienoto Valstu hokeja līgā (USHL). 2009., 2010. un 2011.gadā Freibergs kopā ar Latvijas U-20 izlasi startēja pasaules čempionātā, bet 2009./2010.gada sezonā, lai labāk sagatavotos turnīram, komanda ar nosaukumu "Dinamo/Juniors" startēja Latvijas atklātajā čempionātā un Baltkrievijas atklātajā čempionātā (BAČ).

Piedalīšanās šādos turnīros vērtējama kā profesionāla sportista gaitu sākšana, kas ir pretrunā ar NCAA noteikumiem. Aizsargam NCAA turnīrā tika piešķirta viena mača diskvalifikācija par katru spēli, kuru viņš aizvadīja "Dinamo/Juniors" kreklā.

2011./12.gada sezonas USHL regulārajā čempionātā Freibergs 60 cīņās guva astoņus vārtus un veica 35 rezultatīvas piespēles, kļūstot par visas līgas rezultatīvāko aizsargu.

Latvijas izlases treniņos bez Freiberga piedalās vēl deviņi aizsargi - Kristaps Sotnieks, Krišjānis Rēdlihs, Georgijs Pujacs, Māris Jass, Oskars Cibuļskis, Mārtiņš Porejs, Mārtiņš Jakovļevs, Agris Saviels un Jānis Andersons.

Ceturtdien uz ledus devies arī uzbrucējs Armands Bērziņš, kurš izlasei pēc kluba sezonas beigām Ukrainā bija pievienojies ar savainotu potīti.

Pašlaik joprojām tiek gaidīta uzbrucēja Laura Dārziņa pievienošanās izlasei, kura pārstāvētā Kazaņas "Ak Bars" komanda pagājušajā nedēļā noslēdza Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu. Uzbrucējs mutiski ir paudis gatavību spēlēt izlasē, tomēr pēdējās sarunas ar izlases vadību viņš aizvadīs pēc ierašanās Rīgā, kas gaidāma jau vistuvākajā laikā.

Pašlaik individuālus treniņus pēc operācijas aizvada vārtsargs Edgars Masaļskis, kurš gan pats savas iespējas piedalīties čempionātā vērtējis kā 50 pret 50.

Traumu dēļ Latvijas izlases rindās čempionātā nespēlēs uzbrucējs Miķelis Rēdlihs un aizsargs Oskars Bārtulis, bet personīgi apstākļi ir aizsargam Arvīdam Reķim. Tāpat tikai ļoti veiksmīga scenārija gadījumā laikā savus savainojumus varēs izārstēt aizsargs Jēkabs Rēdlihs un uzbrucējs Roberts Bukarts. Pilnīgas skaidrības nav arī par pašlaik savainotā uzbrucēja Mārtiņa Karsuma iespējām atlabt no pārciestās operācijas, bet ar lielu varbūtību paredzams, ka viņš izlasē nespēlēs. Lielu vēlēšanos atgriezties izlasē izrāda nesen operētais aizsargs Guntis Galviņš.

Latvijas izlase līdzšinējās četrās pārbaudes spēlēs piedzīvojusi tikai zaudējumus - ar 3:4 un 0:1 viesos atzīts Čehijas izlases pārākums, bet savā laukumā ar 1:2 un 0:6 zaudēts Zviedrijai.

Arī nākamās divas spēles Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra gaitā Latvija aizvadīs "Arēnā Rīga" - 19. un 20.aprīlī pret Baltkrieviju. Savukārt pēdējā pārbaudes spēlē pirms čempionāta Latvijas izlase 28.aprīlī izbraukumā tiksies ar Franciju.

Pasaules čempionāts no 3. līdz 19.maijam otro gadu pēc kārtas tiks aizvadīts Helsinkos un Stokholmā.

Latvijas valstsvienība spēlēs Helsinku apakšgrupā. Pirmajā mačā tā 4.maijā atkal sacentīsies ar pagājušā gada čempionvienību Krieviju, bet vēlāk tiksies arī ar mājiniekiem somiem, pagājušā gada pasaules čempionāta sudraba medaļniekiem slovākiem, Vāciju, Franciju, Austriju un ASV.

Četras labākās apakšgrupas komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfinālu.

LETA