Hokejs
2013. gada 25. aprīlis, 13:29

U-18 hokeja izlase zaudējuma attālumā no augstākās divīzijas atstāšanas

Jauns.lv

Latvijas U-18 hokeja izlase ceturtdien piedzīvoja zaudējumu pirmajā spēlē par vietas saglabāšanu Sočos notiekošā pasaules čempionāta augstākajā divīzijā.

Aizvadītajā mačā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 2:5 (0:2, 2:1, 0:2) piekāpās Slovākijas vienaudžiem.

Zaudētājos Latvijas izlase nokļuva jau pēc trim nospēlētām minūtēm, bet pirmās trešdaļas 12.minūtē zaudēja arī otros vārtus.

Otrās trešdaļas sestajā minūtē Latvijas izlase vienus vārtus atguva, kad pēc Edgara Homjakova un Ģirta Zemīša piespēlēm izcēlās Haralds Egle, tomēr mazāk nekā minūti vēlāk slovāki atjaunoja divu vārtu pārsvaru.

Otro reizi pretinieku pārsvaru līdz minimumam Latvijas izlase samazināja otrās trešdaļas priekšpēdējā minūtē, kad Jāņa Jaka un Olafa Aploka piespēles vārtu guvumā pārvērta Homjakovs.

Tomēr arī šoreiz Slovākijas vienībai izdevās atjaunot divu vārtu pārsvaru, trešās trešdaļas pašā vidū vairākumā panākot 4:2. Atlikušajā laikā Latvijas izlase atspēlēties neprata, bet priekšpēdējā minūtē Kristapa Nazarova sargātajos vārtos ielaida arī piekto ripu.

Šī sērija ritēs līdz vienas komandas divām uzvarām. Otrā cīņa tiks aizvadīta piektdien, bet, ja būs nepieciešama arī trešā cīņa, tā notiks svētdien.

Sērijas uzvarētāji saglabās vietu augstākajā divīzijā, bet tās zaudētāji nākamgad sacentīsies pirmās divīzijas A grupā, no kuras šogad izkļuva Dānijas izlase.

Latvijas izlase apakšgrupas spēlēs piedzīvoja četras sagrāves un ierindojās A apakšgrupas pēdējā, piektajā, vietā. Pirmajos divos mačos Latvija ar identiskiem rezultātiem 0:7 piekāpās Somijai un Čehijai, trešajā cīņā ar 1:7 zaudēja ASV, bet ceturtajā spēlē ar 2:10 piekāpās mājiniekiem krieviem.

Kamēr Latvijas izlase piedzīvoja četrus zaudējumus ar kopējo vārtu attiecību - 28, slovāki cieta četras neveiksmes ar vārtu attiecību -12 un bija pēdējie B grupā. Slovākija sākotnēji ar vienādiem rezultātiem 1:4 piekāpās Kanādai un Šveicei, turpinājumā ar 2:5 zaudēja Zviedrijai, bet izšķirošajā mačā par iespēju izvairīties no pēdējās vietas ar 3:6 piekāpās arī Vācijai.

Augstākajā divīzijā sacenšas desmit komandas, kas bija sadalītas divās grupās pa piecām vienībām katrā. Pēc viena apļa turnīra katras apakšgrupas četras labākās komandas kvalificējās izslēgšanas turnīram, bet grupu pēdējo vietu ieguvēji cīnās par vietas saglabāšanu divīzijā.

Latvijas U-18 hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē ceturto reizi vēsturē un otro gadu pēc kārtas. Pirmās reizes tas notika 2007. un 2010.gadā, kad nevienu reizi tā nespēja saglabāt vietu spēcīgāko komandu vidū, bet pērn Latvijas jaunie hokejisti izcīnīja devīto vietu un spēja noturēties starp labākajām vienībām.

Vjačeslava Nazarova trenēto Latvijas izlasi pasaules čempionātā pārstāv 23 spēlētāji - trīs vārtsargi, septiņi aizsargi un 13 uzbrucēji.

Latvijas izlase gatavošanos pasaules čempionātam sāka pagājušā gada nogalē, kad divas reizes sacentās ar Baltkrievijas U-18 izlasi, uzveicot pretiniekus ar 6:1, 4:1. Savukārt februāra vidū Baltkrievijā četru valstu turnīrā tika izcīnīta pārliecinoša pirmā vieta. Latvijas izlase vispirms ar 7:2 neatstāja nekādas cerības norvēģiem, pēc tam ar 6:0 tika apspēlēta Baltkrievijas vienība, visbeidzot ar 3:2 tika uzvarēti arī dāņu vienaudži.

Treniņus pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase uzsāka aprīļa pašā sākumā, aizvadot divas pārbaudes spēles. Pirmajā Latvijas jaunie hokejisti ar 3:4 piekāpās Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandai "Rīga", bet otrajā ar 0:3 zaudēja Šveices vienaudžiem.

Latvijas izlasei pasaules čempionātā izvirzīts uzdevums izcīnīt vismaz devīto vietu jeb saglabāt vietu augstākajā divīzijā.

Latvijas U-18 hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Maksims Rešetņikovs ("Juniors"), Matīss Edmunds Kivlenieks ("Rīga"/"Prizma"), Kristaps Nazarovs (Ričmondas "Generals", ASV);

aizsargi - Toms Bernhards, Ralfs Karelis, Kristofers Bindulis, Ģirts Zemītis, Jānis Jaks (visi - "Rīga"), Roberts Mamčics, Ralfs Grīnbergs (abi - "Liepājas metalurgs");

uzbrucēji - Rihards Bukarts, Georgs Golovkovs, Rūdolfs Maslovskis, Bruno Birzītis, Oskars Batņa, Rūdolfs Pētersons, Maksims Osipovs, Rūdolfs Krieviņš (visi - "Juniors"), Edgars Homjakovs, Olafs Aploks (abi - "Liepājas metalurgs"), Roberts Šmits ("Selects Hockey Academy", ASV), Dāvis Zembergs (Bostonas "Bandits Jr.", ASV), Haralds Egle (Portlendas "Pirates Jr.", ASV).

LETA