Jāni Timmu NBA draftā izvēlas Memfisas "Grizzlies". Trešais latvietis, kurš draftēts
Jāni Timmu NBA draftā izvēlējās kā pēdējo, ar 60. numuru.
Basketbols
2013. gada 28. jūnijs, 09:02

Jāni Timmu NBA draftā izvēlas Memfisas "Grizzlies". Trešais latvietis, kurš draftēts

Jauns.lv

Jaunais uzbrucējs Jānis Timma ceturtdien kļuva par vēsturē trešo latviešu spēlētāju, kurš izvēlēts Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā.

Timma tika izvēlēts ar pašu pēdējo, 60.numuru, nokļūstot Memfisas "Grizzlies" komandā.

Tieši "Grizzlies" komandā Timma vēl šonedēļ trenējās, cenšoties pārliecināt par savu lietderību.

Tiesa draftēšana otrajā kārtā negarantē līgumu ar komandu. Paredzams, ka vasaras turpinājumā latvietis Lasvegasā piedalīsies NBA Vasaras līgā, kur centīsies pierādīt savu lietderību.

Pagājušajā sezonā Timma pārstāvēja Latvijas komandu "Ventspils" un paredzams, ka arī vēl vismaz nākamajā sezonā viņš paliks Eiropā. Savukārt vēl sezonu pirms tam viņš spēlēja "Liepājas Lauvas" vienībā.

"Ventspils" sastāvā Timma kļuva ne tikai par Baltijas Basketbola līgas (BBL) čempionu, bet arī šīs līgas finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. Nesen aizvadītās sezonas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) turnīrā Timma vidēji ik mačā guva 12,5 punktus un izcīnīja 5,4 atlēkušās bumbas, bet "Ventspils" finālsērijā piekāpās "VEF Rīga" komandai.

2011.gada vasarā Timma kopā ar Latvijas U-19 izlasi piedalījās pasaules čempionātā, aizvadot astoņas spēles, vidēji laukumā pavadot 28,8 minūtes, gūstot 11,3 punktus, izcīnot 5,0 atlekušās bumbas un 2,0 reizes rezultatīvi asistējot. Savukārt pērn notikušajā Eiropas čempionātā U-20 izlasēm Timma kopā ar Latvijas izlasi izcīnīja augsto sesto vietu. Kopumā Timma čempionātā aizvadīja astoņas spēles, laukumā vidēji pavadot 30,8 minūtes, gūstot 14,3 punktus, izcīnot 5,6 atlekušās bumbas un 2,3 reizes rezultatīvi asistējot.

Kā ziņots, uz iekļūšanu NBA draftā cerēja arī vēl viens latvietis Mareks Mejeris, tomēr viņš netika izvēlēts.

NBA draftam uz 60 bija vietām pieteikušies 48 basketbolisti no ASV koledžām un 18 starptautiskie spēlētāji vecumā no 18 līdz 22 gadiem, kuru vidū bija arī Timma. Savukārt 1991.gadā dzimušie neamerikāņu spēlētāji, starp kuriem bija arī Mejeris, draftam tiek reģistrēti automātiski.

Līdz šim no Latvijas spēlētājiem draftā bija izvēlēti vien Andris Biedriņš un Dāvis Bertāns, bet pasaules spēcīgākajā līgā līdz šim spēlējuši vienīgi Gundars Vētra un Biedriņš.

Ar pirmo numuru draftā Klīvlendas "Cavaliers" komanda samērā negaidīti izvēlējās kanādieti Entoniju Benetu, kļūstot par pirmo savas valsts pārstāvi, kurš ticis draftēts tik augstu.

Pārstāvot Nevadas universitāti Lasvegasā (UNLV), kurā savulaik spēlējis arī latvietis Kaspars Kambala, Benets pagājušajā sezonā vidēji mačā guva 16,1 punktu un izcīnīja 8,1 atlēkušo bumbu.

Benets dzimis Toronto un iepaticis skautiem, jo gan labi cīnās par bumbām zem groziem, gan arī ir precīzs uzbrukumā. Viņš kļuvis par otro UNLV spēlētāju, kurš draftēts ar pirmo numuru, jo 1991.gadā to pašu paveica arī Lerijs Džonsons.

Tikmēr ar otro numuru Orlando "Magic" komanda izvēlējās aizsargu Viktoru Oladipo, bet kā trešais numurs Vašingtonas "Wizards" komandā nokļuva Oto Porters.

Kā ceturto Šarlotes "Bobcats" komanda izvēlējās Koudiju Zelleru, bet abi potenciālie pirmsdrafta favorīti Aleksejs Ļins no Ukrainas un Nerlens Noels tika izvēlēti vien ar piekto un sesto numuru, nokļūstot attiecīgi Fīniksas "Suns" un Filadelfijas "76ers" (sākotnēji izvēlējās Ņūorleānas "Pelicans") komandās.

Pirms gada Noels tika nosaukts par neapšaubāmu drafta favorītu, tomēr pašlaik viņš ārstē nopietnu traumu. Tāpat veselības problēmas ir arī Ļinam.

Ar 12.numuru Oklahomasitijas "Thunder" izvēlējās Jaunzēlandes basketbolistu Stīvenu Adamsu, kura māsa Valērija Adamsa ir olimpiskā čempione lodes grūšanā.

Savukārt Biedriņa pārstāvētajā "Warriors" komandā ar 30.numuru pirmajā kārtā nokļuva serbs Nemanja Nedovičs, kurš pagājušo sezonu aizvadīja Lietuvas komandā Viļņas "Lietuvos rytas".

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA