Basketbols
2013. gada 9. jūlijs, 19:22

Latvijas U-20 vīriešu izlase ar pārliecinošu uzvaru aizsāk Eiropas čempionātu basketbolā

Jauns.lv

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase ar graujošu uzvaru pār Izraēlas vienaudžiem otrdien sākusi Igaunijas galvaspilsētā Tallinā notiekošo Eiropas čempionātu.

Latvijas komanda Izraēlu pārliecinoši uzvarēja ar rezultātu 87:59 (20:18, 21:18, 23:9, 23:14).

Rezultatīvākais Artūra Štālberga trenētās Latvijas izlases rindās ar 27 gūtiem punktiem bija Ingus Jakovičs, bet vairāk kā desmit punktus mačā spēja samest vēl trīs spēlētāji - Kaspars Vecvagars, Jānis Bērziņš un Roberts Stumbris -, kuru kontā attiecīgi pa 17, 15 un 11 punktiem. Ar deviņām izcīnītām atlēkušajām bumbām izcēlies uzbrucējs Ojārs Siliņš.

Tajā pašā laikā pretinieku komandā desmit punktu robežu spēja pārsniegt tikai viens spēlētājs - Toms Mājans -, kurš guva 14 punktus.

Eiropas čempionāta turpinājumā Latvija spēlēs pret Krievijas (10.jūlijā), Bulgārijas (11.jūlijā) un Spānijas (12.jūlijā) komandām.

Komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpinās cīņu par medaļām, divām pārējām nāksies nosargāt vietu A līgā. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas tiks sadalīta divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļūs otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības, atlikušajām četrām savā starpā sadalot 9. līdz 12.vietu.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas mačā tikai ar viena punkta starpību (67:66) uzvarēja Serbiju, un tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību (50:49) pieveicot Franciju.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts ir paplašināts līdz 20 komandām, kā rezultātā Tallinā spēlē arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Kā ziņots, gatavojoties Eiropas čempionātam, U-20 vīriešu izlase aizvadīja deviņu spēļu turneju Ķīnā. Trīs pārbaudes turnīru ciklā Latvija sacentās ar Ķīnas un Kanādas studentu izlasēm, kuras gatavojās startam pasaules Universiādei, kā arī pāris gadus vecāku amerikāņu spēlētāju izveidoto komandu. Uzvaru Latvijas izlase izcīnīja vienīgi pašā pirmajā mačā, kad ar 67:65 pārspēja ASV komandu, bet vairākos mačos ar ķīniešiem pie panākumiem traucējusi tikt klaji tendencioza tiesāšana.

Savukārt pagājušajā nedēļā U-20 izlase vien ar 82:80 pieveica ļoti daudzsološo Latvijas U-18 valstsvienību, bet pēdējā pārbaudes spēlē pirms Eiropas čempionāta ar rezultātu 86:55 pārliecinoši uzveica vienaudžus no Zviedrijas.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Bērziņš ("Valmiera"), Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

LETA