Latvijas U-20 basketbola izlase EČ otro posmu sāk ar uzvaru
Otrā posma turpinājumā otrdien F apakšgrupā Latvijas izlase pulksten 18 tiksies ar Itāliju. Trešdien - mačs pret Franciju.
Basketbols
2013. gada 15. jūlijs, 19:50

Latvijas U-20 basketbola izlase EČ otro posmu sāk ar uzvaru

Jauns.lv

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase Tallinā notiekošā Eiropas čempionāta otrā posma pirmajā spēlē šodien sīvā cīņā ar 78:72 (20:20, 20:11, 17:19, 21:22) uzveica Slovēniju.

Vēl nepilnas 40 sekundes pirms mača beigu signāla Latvija atradās vadībā tikai ar divu punktu pārsvaru (74:72), taču Ingusa Jakoviča turpinājumā realizētie divi soda metieni un viens divpunktu metiens ļāva spēlē triumfēt ar sešu punktu pārsvaru.

Jakovičs ar mačā gūtiem 20 punktiem bija rezultatīvākais Latvijas U-20 izlases rindās, 16 punktus pievienoja Ojārs Siliņš, bet 14 un 13 punkti attiecīgi Andreja Gražuļa un Jāņa Bērziņa kontā.

Otrā posma turpinājumā otrdien F apakšgrupā Latvijas izlase plkst.18 tiksies ar Itāliju, bet trešdien gaidāms mačs pret Franciju.

Pirmajā posmā Latvijas izlase spēlēja C apakšgrupā, kur izcīnīja četras uzvaras pret Spāniju, Krieviju, Izraēlu un Bulgāriju. Pirmajā posmā bez Latvijas nepārspēta palika arī Grieķija, kas abām komandām uz otro posmu ļāva ņemt līdzi divas uzvaras.

Otrā posma F apakšgrupas kopvērtējumā Latvijas izlase šobrīd ar trim uzvarām trīs spēlēs ieņem pirmo vietu, divi panākumi ir Itālijai, pa vienam - Spānijai, Francijai un Slovēnijai -, bet Krievijas kontā ir divi zaudējumi.

Pirmajā posmā komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pa piecām komandām katrā. Grupas trīs labākās vienības turpina cīņu par medaļām, bet divām pārējām nāksies nosargāt vietu A līgā. Čempionāta otrajā kārtā 12 labākās komandas sadalītas divās grupās, līdzi ņemot divu maču rezultātus no pirmās kārtas spēlēm. Savukārt ceturtdaļfinālā iekļūs otrās kārtas katras grupas četras labākās vienības, atlikušajām četrām savā starpā sadalot 9. līdz 12.vietu.

Pērn U-20 Eiropas čempionāts vīriešiem tika aizvadīts Slovēnijā. Bronzas medaļu izcīnīja Spānija, kas tikai ar viena punkta starpību uzvarēja Serbiju, bet tikpat dramatiska cīņa norisinājās arī par zeltu, Lietuvai ar viena punkta starpību pieveicot Franciju.

Latvijas komanda pagājušā gada čempionāta gaitā spēja uzvarēt nākamos Eiropas čempionus lietuviešus, bet ceturtdaļfinālā atzina serbu pārākumu. Noslēgumā tika izcīnīta sestā vieta.

Desmit šī Latvijas izlases modeļa spēlētāji jau iepriekš ir piedalījušies Eiropas jaunatnes čempionātos. Visbagātākā pieredze - četri turnīri, ieskaitot pasaules U-19 čempionātu - ir Vecvagaram un Siliņam. Tā 1993.gadā dzimušo puišu komanda U-16 Eiropas čempionātā pirms četriem gadiem izcīnīja devīto vietu, bet U-18 čempionātā pirms diviem gadiem - desmito vietu.

Latvija U-20 Eiropas čempionātā divus pēdējos gadus spēlējusi ceturtdaļfinālā.

Šogad U-20 A divīzijas čempionāts ir paplašināts līdz 20 komandām, kā rezultātā Tallinā spēlē arī visas četras pagājušā gada čempionāta B divīzijas pusfinālistes - Čehija, Izraēla, Horvātija un Bulgārija.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

saspēles vadītāji - Kaspars Vecvagars (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva) un Ingus Jakovičs (''Liepāja''/''Triobet''); aizsargi - Toms Leimanis, Edgars Štelmahers (abi - "Ventspils Augstskola") un Roberts Krūmiņš ("Liepāja"/"Triobet"); uzbrucēji - Ojārs Siliņš (Redžo di Emīlijas "Trenkwalder", Itālija), Jānis Bērziņš ("Valmiera"), Roberts Stumbris ("Jūrmala"/"Fēnikss") un Pēteris Rēķis ("Latvijas Universitāte"); centri Andrejs Gražulis, Iļja Gromovs (abi - "Ventspils Augstskola") un Elvis Saulītis ("Valmiera").

LETA/Foto: FIBA Europe/Castoria/Matteo Marchi